Hoppa till huvudinnehåll
Internationellt

Här är länderna som är värst att jobba i

Bangladesh, Brasilien och Egypten är tre av världens värsta länder att jobba i. Och på Nya Zeeland hamnar H&M på fackens svarta lista. Det visar det senaste indexet över arbetstagares rättigheter.
David Österberg Publicerad 9 augusti 2022, kl 06:00
Foto över stranden Copacabana i Rio de Janerio, Brasilien.
Brasilien är ett av de länder som är sämst som arbetstagare att jobba i, ur främst ett fackligt perspektiv. Foto: Martina Holmberg/TT

Fackliga ledare som mördas, förbud mot att strejka, förbud mot att gå med i fackföreningar och arbetare som utsätts för våld. I majoriteten av världens länder kränks arbetstagares rättigheter, enligt den årliga rapporten från den internationella fackliga organisationen ITUC.

Av de tio värsta länderna ligger två i Europa: Belarus och Turkiet. I Belarus har läget försämrats sedan Alexander Lukasjenko återvaldes i det riggade presidentvalet 2020. Flera fackliga ledare har gripits och polisen genomför regelbundet razzior mot fackföreningar och fackmedlemmar. Alla demonstrationer som inte godkänts av myndigheterna är olagliga och kan straffas med fängelse i tre år.

Fackligt engagerade mördas

Även i Turkiet har polisen slagit till mot demonstrationer, gripit fackliga ledare och genomsökt deras hem. Det händer också att arbetsgivare avskedar anställda som försöker organisera sig, enligt rapporten från ITUC.

I Central- och Sydamerika hamnar Guatemala, Colombia och Brasilien på listan över världens sämsta länder att jobba i. För Guatemalas del är det första gången. Där utsätts fackligt engagerade ofta för mord och mordhot. Dessutom är det vanligt att arbetstagare blir uppsagda för att förhindra kollektiva förhandlingar.

Colombia är världens dödligaste land för arbetstagare och fackmedlemmar. Mellan 2021 och 2022 mördades 13 personer och sex personer utsattes för mordförsök. Enligt ITUC gör myndigheterna inte tillräckligt för att utreda brotten.

I Brasilien motarbetar både arbetsgivare och myndigheter fackföreningar. Andelen kollektivavtal har minskat med 45 procent de senaste åren. Hanteringen av pandemin försämrade dessutom arbetsvillkoren kraftigt.

Får inte organisera sig

De värsta länderna att jobba i i Asien är Bangladesh, Filippinerna och Myanmar. Klädsektorn i Bangladesh sysselsätter mer än 4,5 miljoner arbetstagare men när de försöker att organisera sig motarbetas de av både arbetsgivare och myndigheter.

På Filippinerna utsätts fackmedlemmar regelbundet av attacker från både polis och armé. Över 50 fackligt engagerade personer har mördats sedan president Dutertes maktövertagande 2016. Situationen är liknande i Myanmar där militären har förbjudit 16 fackliga organisationer och dödat och gripit personer som deltagit i demonstrationer och strejker.

Sverige får bra betyg

I Afrika är läget sämst i Eswatini (hette tidigare Swaziland). Där styr en enväldig kung och demonstrationer för demokrati möts med extrem polisbrutalitet, enligt rapporten.

Sverige får, tillsammans med bland andra Finland, Tyskland, Irland och Italien, toppbetyg av ITUC när det gäller arbetstagares rättigheter. Men ett svenskt företag, Hennes & Mauritz, hamnar på svarta listan. Anledningen är att H&M på Nya Zeeland har sagt upp anställda som organiserat sig fackligt och protesterat mot låga löner, enligt ITUC.

Vanligt att förbjuda strejker

Arbetstagares rättigheter kränks i de flesta av världens länder. Här är de vanligaste kränkningarna:

  • Strejkrätten. 87 procent av världens länder har kraftiga inskränkningar i strejkrätten.
  • Rätten att förhandla kollektivt. 79 procent har inskränkningar i förhandlingsrätten.
  • Rätten att bilda eller gå med i fackförening. 77 procent hindrar vissa typer av anställda att gå med i facket.
  • Rätten till rättslig prövning. I 66 procent av världens länder har arbetstagare begränsad eller ingen möjlighet att få arbetsrättsliga tvister prövade i domstol.
  • Rätten att registrera fackförening. 74 procent hindrar registreringen av fackföreningar.

Källa: Global Rights Index. Indexet bygger på en granskning sav 148 länder som gjorts av världsfacket ITUC.

Internationellt

Unionen stöttar finska storstrejken

Över 40 000 privatanställda tjänstemän är i strejk mot den finska regeringens begränsningar av strejkrätten. Nu går Unionens ordförande Peter Hellberg ut till stöd för de strejkande, i ett uttalande som Kollega tagit del av.
Noa Söderberg Publicerad 1 februari 2024, kl 14:08
Peter Hellberg, Unionen till vänster och till höger Finlands flagga.
Samtliga finska tjänstemän på SSAB, Stora Enso och många andra företag strejkar mot regeringen
– Finlands sak är vår, säger Unionens ordförande Peter Hellberg.
Foto: Peter Jönsson/Hasse Holmberg/TT.

Kort efter att den finska högerregeringen tillträdde aviserades förslag om stora förändringar av landets strejkrätt, löneförhandlingssystem och regler kring uppsägningar. Regeringen meddelade också att de vill genomföra nedskärningar och sänka ersättningarna i landets välfärdssystem.

Den finska fackföreningsrörelsen reagerade skarpt och har, enligt egen utsago, försökt få till förhandlingar med regeringen utan framgång. Därför har stora delar av fackföreningsrörelsen varslat om politisk strejk under torsdagen och fredagen. Delar av flygtrafiken, skolor, fabriker och restauranger står just nu still.

Unionens systerförbund Pro har tagit ut över 40 000 privatanställda tjänstemän i strejk. På arbetsplatser som ABB, SSAB, Stora Enso och Sandvik har samtliga tjänstemän lagt ned arbetet. Förbundet deltar också i en demonstration på Senatstorget i centrala Helsingfors under torsdagen.
 

Unionen till de strejkandes försvar

Nu rycker Unionens ordförande Peter Hellberg ut till de strejkandes försvar. I ett uttalande som Kollega tagit del av skriver han att konflikten ”har sin grund i en omfattande politisk inblandning i lönebildningen”. Han fortsätter:

”Att genom politiken kraftigt förändra spelplanen utan att samtal och förhandling sker, det skadar förutsättningarna för en väl fungerande arbetsmarknad. Det är en dålig politik för Finlands löntagare!”

Hellberg uttrycker också sitt explicita stöd till strejkerna, demonstrationerna och ”de fackförbund i Finland som arbetar stenhårt för en rättvis, trygg och inkluderande arbetsmarknad”. Rubriken på uttalandet lyder ”Finlands sak är vår”.

Demonstrationer i Finland

Andreas Mårtensson är ordförande i riksklubben på Boliden Minerals – ytterligare ett av de företag där finska tjänstemän är i strejk. Han berättar för Kollega att han varit i kontakt med sina finska kollegor genom företagets bolagsstyrelse och Europeiska arbetsråd (EWC). Enligt Mårtensson har arbetsgivaren uttryckt ”neutralitet” inför konflikten och den svenska klubben har därför beslutat att inte göra någon särskild stödaktion. Däremot säger Mårtensson att han själv stöttar sina finska kollegor.

– Vi har ju svårt att göra sympatiåtgärder eller så, säger han och fortsätter:

– Men vi står bakom dem och stödjer dem i deras strid.

Den finska tidningen Huvudstadsbladet rapporterar på torsdagseftermiddagen att demonstrationen i centrala Helsingfors har "stort deltagande och folkmassan bara växer". 

Internationellt

Ala Tsvirko slipper utvisas - kan få asyl i Polen

Johanna Rovira Publicerad 16 oktober 2023, kl 13:27
Ala Tsvirko slipper utvisas - kan få asyl i Polen
Bild från Unionens kongress där medverkande håller upp skyltar som bildar orden Frige alla fackliga fångar i Belarus!
Ala Tsvirko slipper utvisas - kan få asyl i Polen