Hoppa till huvudinnehåll
Lön

Island inför system för jämställda löner

Island inför en partsgemensam certifiering för arbetsgivare som tar tag i frågan om oförklarliga löneskillnader mellan kvinnor och män. Därmed går landet återigen i bräschen när det gäller jämställdet.
Sandra Lund Publicerad 16 juni 2014, kl 15:07
Kirre Lyen/TT
Reykjavijk, Island. Kirre Lyen/TT

Island gör det igen. Tar ytterligare ett steg mot ett mer jämställt samhälle. I höstas lagstiftade man om kvotering av kvinnor till bolagsstyrelser. De senaste fem åren har ön utsetts till världens mest jämställda av World Economic Forum (som inte bara ser till löner utan även sådant som hälsa och politiskt deltagande).

Och nu är fack och arbetsgivare överens om att införa ett certifieringssystem för arbetsgivare som arbetar mot oförklarliga löneskillnader mellan kvinnor och män. Det skriver Svenska Dagbladet, SvD. Certifieringen innebär inte att arbetsplatsen är fri från skillnader i lön beroende på kön. Utan att man kontinuerligt använder en särskild metod när löner sätts.

- Det har tagit oss fyra år att få fram standarden, men det beror mer på att det är första gången i världen som en sådan standard tas fram och det fanns en rad tekniska frågor. Vi har inte haft några stora oenigheter med arbetsgivarna och de har varit mycket positiva, säger Halldór Grönvold på ASÍ, Islands motsvarighet till svenska LO, till SvD.

Bland de arbetsgivare som redan använder sig av certifieringen finns de isländska dotterbolagen till Ikea, Securitas och ISS. Certifieringen ska vara frivillig och är tänkt att fungera som en kvalitetsstämpel. Arbetsgivarnas mål är att hälften av landets tvåtusen företag ska välja att gå igenom processen.

- Lönegapet håller på att stängas och vi hoppas att standardiseringen ska innebär att gapet försvinner helt. Det finns skillnader mellan män och kvinnor. Kvinnorna får ofta en sämre lön med en gång de anställs och de är sämre på att förhandla upp lönen efteråt. Det gäller att hitta system som ser bortom dessa skillnader och belönar anställda på ett jämlikt sätt, säger Torsteinn Víglundsson, generaldirektör på Samtök atvinnulífsins, den isländska arbetsgivarföreningen, till SvD.

I Sverige låg de oförklarliga löneskillnaderna, det vill säga skillnader som inte beror på faktorer som ålder, utbildning, bransch eller sysselsättningsgrad, på 6,1 procent enligt Medlingsinstitutets senaste siffror från 2012. I morgon, tisdag, presenterar myndigheten en ny rapport om löneläget för kvinnor och män 2013.

Lön

7 korta utbildningar som ger hög lön

Kort utbildning, hög lön. Det finns flera utbildningar som är korta men som ändå ger hög lön. Både universitet och yrkeshögskolan erbjuder korta utbildningar som kan leda till jobb med hög lön.
David Österberg Publicerad 17 januari 2024, kl 06:01
6 studenter samlade vid datorskärmar, ser glada ut.
Hög lön och kort utbildning. Vi listar några yrken där det är bra betalt, utan många års studier Foto: Colourbox.

Vill du ha ett jobb med hög lön, men inte gå en lång utbildning? Här listar Kollega sju utbildningar som är korta – men ändå kan ge ett jobb med hög lön. Löneintervallen baseras på Unionens statistik över marknadslöner 2022. Lönerna gäller för personer som jobbat några år. Ingångslönerna är lägre.

 

  1. Inköpare

Lön: 35 000-44 000.

Gör: Analyserar marknaden. Har kontakt med leverantörer och letar efter nya leverantörer. Begär in offerter, förhandlar och tecknar avtal.

Utbildning: Två år på yrkeshögskola.

 

2. Systemutvecklare

Lön: 36 000-47 000, men kan vara betydligt högre.

Gör: Programmerar, testar program, utvecklar och förvaltar IT-projekt.

Utbildning: Två år på yrkeshögskola, men finns också treårig universitetsutbildning.

 

3. Säljare

Lön: 39 000-50 000, vanligt med provision.

Gör: Kontakt med nya och befintliga kunder. Utreder kundernas behov och föreslår lösningar. Förhandlar om priser och villkor och tecknar avtal.

Utbildning: Stort utbud av utbildning. Från en termin till två år.

 

4. Fastighetsmäklare

Lön: 40 000-62 000, vanligt med provision.

Gör: Visar och marknadsför bostäder, sköter förhandlingar och skriver kontrakt. 

Utbildning: Två års studier på högskola i ämnen som juridik, redovisning och byggnadsteknik.

 

5. Redovisningsekonom

Lön: 35 000-42 000

Gör: Kontrollerar in- och utbetalningar. Ser till att skatt, moms och arbetsgivaravgifter betalas in och sammanställer årsbokslut.

Utbildning: Två år på yrkeshögskola.

 

6. Spelutvecklare

Lön: 36 000-60 000

Gör: Programmerar och utvecklar spel och andra interaktiva medier.

Utbildning: Två år på yrkeshögskola eller tre år på universitet.

 

7. Drifttekniker

Lön: 35 000-46 000

Gör: Styr och övervakar anläggningar. Felsöker och åtgärdar driftstörningar.

Utbildning: Mellan ett och två år på yrkeshögskola, men finns också som universitetsutbildning.

 

På studera.nu hittar du information om utbildningar och kurser. På yrkeshogskolan.se kan du se Yrkeshögskolans utbud av utbildningar.