Kollega

Janusstenen

Publicerad 29 september 2011, kl 14:12

Månpocket

 Om man försöker bortse från att Janusstenen av Elly Griffiths har en språkrytm som starkt påminner om Totte bygger en koja, så kanske - nej, man kan inte bortse från det. Den möjligtvis spännande historien om hur den arkeologiska experten Ruth Galloway löser en gåta, med dödsfall och mystiska försvinnanden i det förflutna och spöklika upplevelser i nuet, bleknar helt inför det faktum att det känns som att läsa Max kaka av Barbro Lindgren. Slår upp en sida på måfå och läser: "Det är Max. Hej Ruth. ".

Nej. Ûberkorta meningar i presens funkar bara inte i en deckare. Hej då Ruth. Hej då Elly Griffiths.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
johanna.rovira@kollega.se
 • Läs även...

  Mindfulness anpassat för arbetslivet

  Mindfulness är ingenting som går att äga och sälja, även om det är många som försöker. Mindfulness är ett populärt namn på en mångtusenårig metod att nå fokus och närvaro i nuet. Men olika tillvägagångssätt och anpassade metoder för att nå mindfulness går förstås bra att utveckla - som CBMT, Corporate-Based Mindfulness Training, för företag.

 • Läs även...

  2015 års första Kollega

  Jobblycka! Vad är det som skapar trivsel på arbetsplatsen? Möt fyra engagerade tjänstemän som berättar om sina drömjobb. Kan man byta jobb efter 50? Ja, kompetens slår alltid ålder. Bitcoin, hur funkar det? Läs om det och mycket mer i årets första Kollega - som delas ut i Unionens drygt 600 000 medlemmars brevlådor i nästa vecka.

 • Läs även...

  "Hur ska jag klara mig?"

  Allt går väldigt fort. Den tre meter långa och 45 kilo tunga balken som Fadi Eisa monterar upp lossnar och faller mot hans ansikte. Den trycker in hans kindben och river upp ett sår. Det är ren tur att han inte faller sex meter ned i golvet.

 • Läs även...

  Yttrandefrihet på SVT prövas i AD

  I Arbetsdomstolen prövas för närvarande om SVT brutit mot kollektivavtalet och hur långt yttrandefriheten sträcker sig, efter att en anställd förflyttats från sin tjänst på grund av ett privat uttalande på Facebook.

 • Läs även...

  Norwegian-strejk avblåst

  Norwegian och det norska fackförbundet Parat har enats om ett nytt kollektivavtal. Det innebär att strejken är avblåst. Det skriver Parat på sin hemsida.

 • Läs även...

  Vart tog teambuildingen vägen?

  Var det bara ett modebegrepp eller är det ett seriöst fenomen som fortfarande fungerar? Kollega granskar teambuildingens roll i arbetslivet.

 • Läs även...

  Hjälp oss surfa i sommar!

  Nu tar Kollega.se semester! Men här finns läsning så att det räcker tills dess att vi är tillbaka, i mitten av augusti. Passa gärna på att surfa runt och kolla in den senaste utvecklingen av sajten - vad tycker du?

 • Läs även...

  Se jobbet på film i sommar

  Sommar, sol och semester och du tänker strandhäng eller snickra på verandan till sommarstuga. Men när dagarna regnar bort och du spöat ungarna i Monopol hundra gånger, vad återstår då? Kolla på film såklart!

  Här får du några tips på filmer och en tv-serie som har en gemensam nämnare, jobbet. Så fyll snacksskålen, inta soffläge och titta på när andra arbetar.

 • Läs även...

  Kollega på jullov

  På dopparedagen tar Kollegas redaktion jullov. Den 7 januari 2015 är vi tillbaka. Men sajten är fylld med massor av läsning - bläddra, klicka, läs och lär och passa på att tycka till, och mejla oss om det är något du skulle vilja se mer av på Kollega.se nästa år. Vi ses!

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.

 • Fler nyheter

  Cecilia Fahlberg lämnar Unionen

  Unionens förbundsordförande sedan 2008, Cecilia Fahlberg, kommer inte att ställa upp för omval vid förbundskongressen i höst. ”Det känns omtumlande även för mig”, säger hon.

 • Fler nyheter

  Sverige – näst bäst på digitalisering

  Enligt en nytt index hamnar Sverige på andra plats när det kommer till digital utveckling. Toppar listan gör Danmark. I Sverige har 99 procent av hushållen tillgång till fast bredband.

 • Fler nyheter

  Ny basindustri ger få jobb

  Förra gången var det gruvorna och stålet. Nu utmanar datahallarna om titeln som norra Sveriges framtid.

 • Fler nyheter

  Dragkamp om datahallar

  Ett hinder för visionen om 20 nya hallar inom fem år är elskatten. Sedan Finland sänkt sin elskatt etablerade sig Google där. Tar Sverige upp kampen?

 • Fler nyheter

  "Bra att vi hamnar på IT-kartan"

  Hur viktig är etableringen av datacenter för Sverige som IT-nation och finns det egentligen något slut på tillväxten av "big data"?