Hoppa till huvudinnehåll
Lön

Kampen om procenten

Snart är det dags för kampen om löne­­ökning­arna. Det är nu du ska vässa argumenten för att just du ska få en rejäl bit av kakan.
Linda Svensson Publicerad 27 februari 2014, kl 09:55
Jörgen Held
Förbered dig och vässa dina argument inför lönesamtalet. Jörgen Held

Den 1 april börjar det nya löneåret för de allra flesta. Då ska potten fördelas. Storleken kan variera beroende på avtal, men Unionens största avtal, som omfattar nästan 100 000 medlemmar, ger 1,6 procent i år. Dessutom ska ytterligare 0,5 procent fördelas genom en löneöversyn. Men det finns egentligen ingen anledning att stirra sig blind på procentsatserna. De reglerar kostnaden för företaget, men det är hur var och en lever upp till de lönekriterier som fack och företag kommer överens om som avgör hur stor den individuella löneökningen blir. Åtminstone om löneprocessen går till som avsett.
Det du behöver göra är att förbereda dig inför det lönesamtal du ska ha med chefen. Det är särskilt viktigt om ni är många medarbetare, och chefen omöjligen kan ha koll på hur alla
har presterat.

Förberedelser:
l I den bästa av världar har du under året fört anteckningar över de tillfällen då du tog på dig extra arbetsuppgifter, de insatser du gjorde då chefen tydligt visade sin uppskattning, och de gånger du bidrog med en icke föraktlig del i ett arbete, men som kanske inte syntes. Men det är som sagt i den bästa av världar. Om du inte fört anteckningar: Kolla kalendern för året som gått. Möten, deadlines och övertid kanske finns noterat i den? Kontrollera mejlen – mycket jobb sköts via mejl, och om du inte är en fanatisk rensare hittar du garanterat några guldkorn att ta med till lönesamtalet. Det kan vara något så enkelt som en påminnelse om att du alltid kunnat svara snabbt på frågor, men även mer hardcore – som ett dokument som visar din inblandning i ett stort och framgångsrikt projekt.
Fundera också över vad du gör som inte ingår i din arbetsbeskrivning. Kanske är du viktig för gruppens harmoni och bidrar till en bra arbetsmiljö?
Kolla lönestatistik och prata med din fackliga företrädare för att få mer kött på benen vad gäller lönekriterierna.

Under samtalet:
l Lyft fram det du gjort, vilket ansvar du har tagit och vilken nytta företaget har av dig. Undvik för i jösse namn att jämföra dig med dina kollegor. Du vet inte säkert vilka prestationer de har i bagaget som chefen anser är bra. Du är inte där för att betygsätta arbetskamraterna, du är där för att tala om hur bra du är.
Om du missat mål på vissa områden har du så klart förberett dig så väl att du kan lyfta fram de områden där du presterat mer än begärt.

Efter samtalet:
l Om du går från samtalet med en tjoho-känsla är det bara att gratulera. Då har du fått fram det du ville. Men det kan ändå vara bra att ta kontakt med ditt fackliga ombud. Denne kan vara betjänt av att känna till vad du framhöll i lönesamtalet. Om det inte gick så bra finns det all anledning att kontakta fackombudet och berätta att dina argument, trots att de överensstämde med lönekriterierna, föll platt till marken. Har ni en klubb på företaget är det chefen och fackombudet som förhandlar om fördelning­en av lönepotten.

Lön

7 korta utbildningar som ger hög lön

Kort utbildning, hög lön. Det finns flera utbildningar som är korta men som ändå ger hög lön. Både universitet och yrkeshögskolan erbjuder korta utbildningar som kan leda till jobb med hög lön.
David Österberg Publicerad 17 januari 2024, kl 06:01
6 studenter samlade vid datorskärmar, ser glada ut.
Hög lön och kort utbildning. Vi listar några yrken där det är bra betalt, utan många års studier Foto: Colourbox.

Vill du ha ett jobb med hög lön, men inte gå en lång utbildning? Här listar Kollega sju utbildningar som är korta – men ändå kan ge ett jobb med hög lön. Löneintervallen baseras på Unionens statistik över marknadslöner 2022. Lönerna gäller för personer som jobbat några år. Ingångslönerna är lägre.

 

  1. Inköpare

Lön: 35 000-44 000.

Gör: Analyserar marknaden. Har kontakt med leverantörer och letar efter nya leverantörer. Begär in offerter, förhandlar och tecknar avtal.

Utbildning: Två år på yrkeshögskola.

 

2. Systemutvecklare

Lön: 36 000-47 000, men kan vara betydligt högre.

Gör: Programmerar, testar program, utvecklar och förvaltar IT-projekt.

Utbildning: Två år på yrkeshögskola, men finns också treårig universitetsutbildning.

 

3. Säljare

Lön: 39 000-50 000, vanligt med provision.

Gör: Kontakt med nya och befintliga kunder. Utreder kundernas behov och föreslår lösningar. Förhandlar om priser och villkor och tecknar avtal.

Utbildning: Stort utbud av utbildning. Från en termin till två år.

 

4. Fastighetsmäklare

Lön: 40 000-62 000, vanligt med provision.

Gör: Visar och marknadsför bostäder, sköter förhandlingar och skriver kontrakt. 

Utbildning: Två års studier på högskola i ämnen som juridik, redovisning och byggnadsteknik.

 

5. Redovisningsekonom

Lön: 35 000-42 000

Gör: Kontrollerar in- och utbetalningar. Ser till att skatt, moms och arbetsgivaravgifter betalas in och sammanställer årsbokslut.

Utbildning: Två år på yrkeshögskola.

 

6. Spelutvecklare

Lön: 36 000-60 000

Gör: Programmerar och utvecklar spel och andra interaktiva medier.

Utbildning: Två år på yrkeshögskola eller tre år på universitet.

 

7. Drifttekniker

Lön: 35 000-46 000

Gör: Styr och övervakar anläggningar. Felsöker och åtgärdar driftstörningar.

Utbildning: Mellan ett och två år på yrkeshögskola, men finns också som universitetsutbildning.

 

På studera.nu hittar du information om utbildningar och kurser. På yrkeshogskolan.se kan du se Yrkeshögskolans utbud av utbildningar.