Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Kaskadkräkningar till Kalle Anka?

Oroar du dig för du och ungarna ska börjar kaskadkräkas lagom till julafton? Visst, det kan hända men risken är ännu större att kräksjukan slår till inför sportlovet. Det otäcka viruset brukar skörda flest offer i februari och mars.
Petra Rendik Publicerad 18 december 2013, kl 10:30
Kräksjuka

Förra säsongen var vinterkräksjukan var ovanligt besvärlig med  7 000 insjuknade, det kan jämföras med föregående säsong med 4 000 fall rapporterade.  Inte nog att med att fler blev sjuka, vinterkräksjukan eller caliciviruset, bet sig kvar ovanligt länge.  

-  Toppen kommer nästan alltid i februari och mars. Sen sjunker antalet fall drastiskt i april men i år hängde kräksjukan kvar ända fram i maj. Varför det blev så vet jag inte, säger Lena Sundqvist, epidemiolog på Smittskyddsinstitutet.

Hur årets vinterkräksjuka behagar att sprida sig och i vilken omfattning är för tidigt att sia om, det lömska viruset är så pass föränderligt att några tvärsäkra prognoser inte går att ge, menar Lena Sundqvist. Antalet laboratorierapporterade fall visar än så länge inte på några skräcksiffror, vinterkräksjukan ökar men det måttligt.

Hur man skyddar sig mot att bli sjuk vet de flesta vid det här laget men råden tål att upprepas. Tvätta händer med tvål och vatten efter varje toabesök, innan du äter eller lagar mat. Men viktigast av allt, stanna hemma när du är sjuk och sedan ytterligare några dagar även när du börjat tillfriskna.

- Du ska känna dig ordentligt frisk och kunna äta ett normalt mål mat utan att må dåligt innan du återvänder.

Fakta

I länkarna ovan har vi samlat några av de bästa tips, råd och kurer vi fått genom åren.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.