Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Klyschor slopas i jobbannonser

Sedan 50-talet har "samarbetsvillig" varit den egenskap som arbetsgivarna efterfrågat mest i jobbannonserna. Men sen millennieskiftet blir drivkraft det karaktärsdrag som man helst ser hos sina anställda. Det visar en doktorsavhandling i nordiska språk vid Göteborgs universitet.
Petra Rendik Publicerad 23 maj 2011, kl 13:51

Karin Helgesson har i sin doktorsavhandling undersökt hur de orubricerade jobbannonserna har förändrats mellan åren 1955 och 2005.

Hon har tittat närmare på runt 2 800 annonser i Dagens Nyheter som främst riktat sig till tjänstmän.

- De tre egenskaperna som arbetsgivarna efterfrågat mest sen 50-talet är samarbetsvillig, initiativrik och självständig. Men på 2000-talet går drivkraft om samarbetsförmåga. Det har antagligen att göra med att samhället har blivit mer individualiserat, säger Karin Helgesson.

Förr lockades anställda med trygghet, gemenskap och möjligheten att ingå i en framgångsrik organisation, idag erbjuder arbetsgivarna personlig utveckling och spännande arbetsuppgifter. Samtidigt är kraven mer vässade och tydliga idag än på 80- och 90-talet.

- Då användes vaga termer som "du bör" eller "vi tror". Nu är det mer rakt på sak som gäller, "du är", "du har" och "du ska kunna".

Klyschor som "många bollar i luften" eller "social kompetens" förekommer inte längre i jobbannonser. De var inte heller så många visade sig när Karin började räkna.

- Men de sticker så i ögonen att de antagligen känns fler.

I vissa tidningsannonser går det att ta del av all information som rör själva anställningen och arbetsplatsen. Men sen 2000-talet är det vanligt att hänvisa till webben där jobbsökande kan får veta mer.

Det som förvånade Karin var att annonserna på det fria 70-talet inte var så flummiga som man skulle kunna tro. Istället var de formella och sakliga med få krav på personliga egenskaper.

- Men det var ett dubbelt årtionde, för det fanns också annonser där arbetsgivarna tog ut svängarna. Det förekom till och med svordomar, det har aldrig hänt innan 70-talet och inte efter heller, säger Karin Helgesson.

En annan förändring i annonser genom åren har varit att arbetsgivaren blivit mer och mer synlig. 1955 var de i stor sett frånvarande, och jobbannonserna påminde mer om kontaktannonser med anonyma signaturer.  Det är också från 50-talet som Karin Helgesson hittat en av sina favoriter.

- "En ung man sökes som inte är rädd att hugga i" är en av mina personliga favoriter. På den tiden var det också helt oproblematiskt att efterfråga en man.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.