Kollega

Kolla att du har rätt lön

Publicerad 10 juni 2009, kl 10:35

Nu finns information om lönerna för 2009 på unionen.se. Ett 70-tal yrken och befattningar presenteras.

Lönen är individuell och den nya informationen på Unionens hemsida kan inte ge besked om vilken lön just du ska ha. Men du kan få en vink om vilket löneläge som rekommenderas för dina arbetsuppgifter och din arbetsprestation.

- Det är viktigt att man ser om arbetsuppgifterna stämmer överens med ens egna och att man inte bara tittar på yrkestiteln och den lön som står. Ibland måste man titta på flera titlar för att hitta det som bäst ringar in i rätt arbetsuppgifter, säger Agneta Funseth, statistiker på Unionen.

Löneinformationen är tänkt för dem som har arbetat några år i yrket. För ingångslöner gäller andra nivåer.

Förutom titel, arbetsuppgifter och löneintervall finns en plus- och minuslista, som ska vara ett hjälpmedel att tänka kring lönen och vad som påverkar den uppåt och neråt. Är du ny och utan arbetslivserfarenhet hamnar du lågt i löneintervallet. Är du mångsidig, vill utvecklas och jobbar i en "het bransch" bör du ha mer.

Om du inte hittar dina arbetsuppgifter i beskrivningarna vill Unionen att du meddelar dem. Det ger förbundet möjlighet att förbättra tjänsten.

- Marknadslöneinformationen är tänkt som en rekommendation och medlemmen är alltid välkommen att kontakta sitt regionkontor eller Unionen direkt för att få personlig rådgivning, säger Agneta Funseth.

Eva Karlsson

Kommentarer

Gå in på www.unionen.se, välj lön och sedan marknadslöner.

Var är länken till filen ? Eller hur sökaer man ?

Skriv din kommentar

Kommentering av denna sidan upphörde 2009-07-01. Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på den här sidan.

 • Läs även...

  "Mer jämställdhet 2016"

  Det är hög tid att trappa upp jämställdhetsarbetet. Det säger Unionens ordförande Cecilia Fahlberg som utlovar större fokus på jämställdhet i kommande avtalsrörelse. Hur förbundet kommer att lyfta frågan vet hon dock inte än.

 • Läs även...

  Var fjärde anställd med sifferlöst avtal 2015

  Andelen sifferlösa avtal ökar, under 2015 kommer var fjärde anställd att omfattas av ett sådant, enligt en rapport från Medlingsinstitutet, som presenteras i dag. Två av tre kommer dessutom att omfattas av avtal utan individgarantier.

 • Läs även...

  Hur vill du ha det på jobbet?

  Nästa år är det dags för avtalsrörelse. Då ska fack och arbetsgivare komma överens om hur kollektivavtalen för kommande period ska se ut. Nu har du som medlem chansen att göra din röst hörd. Vilka frågor vill du att Unionen ska driva?

 • Läs även...

  Löneskillnaden hotar lönebildningen

  Löneskillnaderna mellan kvinnor och män kan hota den svenska lönebildningen, fruktar LO som vill ha särskilda satsningar för att höja lönerna i kvinnoyrkena. På Svenskt Näringsliv tror man att det krävs ändrade attityder i arbetslivet för att göra något åt saken.

 • Läs även...

  Lönekartläggning – viktigare än någonsin

  Unionen har i flera års tid drivit kravet på att återinföra årliga lönekartläggningar och tror att det finns goda möjligheter för en lagändring. Lönekartläggning är ett viktigt verktyg för att stänga igen lönegapet mellan kvinnor och män. Och vid individuell lönesättning är det ännu viktigare.

 • Läs även...

  Privat sektor sämst på lika lön

  Lika lön för lika jobb oavsett kön. Det kan låta som en självklarhet, men trots att de flesta är överens minskar löneskillnaderna mellan kvinnor och män med myrsteg. Inom privat sektor är den oförklarade löneskillnaden allra störst.

 • Fler nyheter

  Sverige – näst bäst på digitalisering

  Enligt en nytt index hamnar Sverige på andra plats när det kommer till digital utveckling. Toppar listan gör Danmark. I Sverige har 99 procent av hushållen tillgång till fast bredband.

 • Fler nyheter

  Ge parterna mer plats i ny arbetsmiljöstrategi

  Den förra regeringens handlingsplan för arbetsmiljöpolitiken får hård kritik från Statskontoret i en analys, bland annat för att man inte involverat arbetsmarknadens parter tillräckligt. Samtidigt har ett första samråd hållits med parterna, inför en ny strategi.

 • Fler nyheter

  Ny basindustri ger få jobb

  Förra gången var det gruvorna och stålet. Nu utmanar datahallarna om titeln som norra Sveriges framtid.

 • Fler nyheter

  Dragkamp om datahallar

  Ett hinder för visionen om 20 nya hallar inom fem år är elskatten. Sedan Finland sänkt sin elskatt etablerade sig Google där. Tar Sverige upp kampen?

 • Fler nyheter

  "Bra att vi hamnar på IT-kartan"

  Hur viktig är etableringen av datacenter för Sverige som IT-nation och finns det egentligen något slut på tillväxten av "big data"?

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.