Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Kolla att du har rätt lön

Nu finns information om lönerna för 2009 på unionen.se. Ett 70-tal yrken och befattningar presenteras.
Eva Karlsson Publicerad 10 juni 2009, kl 10:35

Lönen är individuell och den nya informationen på Unionens hemsida kan inte ge besked om vilken lön just du ska ha. Men du kan få en vink om vilket löneläge som rekommenderas för dina arbetsuppgifter och din arbetsprestation.

- Det är viktigt att man ser om arbetsuppgifterna stämmer överens med ens egna och att man inte bara tittar på yrkestiteln och den lön som står. Ibland måste man titta på flera titlar för att hitta det som bäst ringar in i rätt arbetsuppgifter, säger Agneta Funseth, statistiker på Unionen.

Löneinformationen är tänkt för dem som har arbetat några år i yrket. För ingångslöner gäller andra nivåer.

Förutom titel, arbetsuppgifter och löneintervall finns en plus- och minuslista, som ska vara ett hjälpmedel att tänka kring lönen och vad som påverkar den uppåt och neråt. Är du ny och utan arbetslivserfarenhet hamnar du lågt i löneintervallet. Är du mångsidig, vill utvecklas och jobbar i en "het bransch" bör du ha mer.

Om du inte hittar dina arbetsuppgifter i beskrivningarna vill Unionen att du meddelar dem. Det ger förbundet möjlighet att förbättra tjänsten.

- Marknadslöneinformationen är tänkt som en rekommendation och medlemmen är alltid välkommen att kontakta sitt regionkontor eller Unionen direkt för att få personlig rådgivning, säger Agneta Funseth.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.