Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Kuvöser för företagsidéer

Det behövs stöd och bollplank när en idé ska förverkligas och omsättas till lönsamhet. Därför finns olika former av entreprenörs- och innovationsstöd knutna till universitet, till kommunerna och fristående nätverk; det kan vara inkubatorer, science parks, företagarcentrum, mentorer, coacher – och fackförbund.
Gabriella Westberg Publicerad 20 februari 2015, kl 13:32
Szofia Jakobsson/Chalmers Innovation
Andreas Lehner från nystartade företaget Trine har satt upp en enkel modell av hur man alstrar solenergi. Affärsidén, som de fick hjälp att utveckla på Chalmer Innovations Startup Camp, är att gräsrotsfinansiera solenergiprojekt. Szofia Jakobsson/Chalmers Innovation

En inkubator är en slags företagskuvös som syftar till att främja och underlätta nystartade företags väg mot tillväxt och lönsamhet. Inkubatorns främsta uppgift är att erbjuda affärsrådgivning eller coachning och nätverk med kunder, partners och investerare. (Wikipedia)

En Science Park är en fysisk plats där man samlar initiativ och tjänster som syftar till att främja och underlätta innovation. Ofta finns Science parks i anslutning till universitet och högskolor.

Drivhuset Sverige är en ekonomisk förening som samlar fjorton lokala Drivhus, från Umeå till Malmö. Fokus ligger på att uppmuntra och utveckla entreprenörer snarare än på själva företagsidéerna, genom vägledning, utbildning och nätverkande. De använder sig av en egenutvecklad affärsutvecklingsmetod för både kommersiella och ideella idéer. Drivhusets vägledning är kostnadsfri.

Nyföretagarcentrum är en stiftelse som finns i 200 kommuner, från Skellefteå till Ystad, och som erbjuder kostnadsfri rådgivning till alla som vill starta eget företag. Under 2013 hade de över 23 000 besök. De ger råd kring affärsidé, budget, marknadsföring ”eller vad du vill ha hjälp med inför din företagsstart”, som det står på hemsidan. Nyföretagarcentrum har ingen särskild inriktning, mer än att de som söker stöd ska ha en företagsidé de tror på och är engagerade. Där erbjuds även ett kostnadsfritt, ettårigt mentorprogram. De anslutna mentorerna arbetar på ideell basis.

Många kommuner driver också egna företagarcentrum, ibland i samarbete med Almi företagspartner. Där arrangeras nätverksträffar, seminarier och möten och i vissa fall mentorprogram.

Almi företagspartner ägs av staten och erbjuder både rådgivning, lån och riskkapital till såväl nystartsföretag, uppköp av befintliga företag och tillväxt. Moderbolaget Almi Företagspartner AB är en koncern med 16 regionala dotterbolag, Almi Invest AB och IFS Rådgivning AB, och har 40 kontor spridda över landet. De lån och riskkapital som Almi erbjuder är avsedda att vara ”marknadskompletterande”. Rådgivningen utförs av Almis egna rådgivare och av externa underkonsulter. Almi erbjuder även mentorprogram, med ideella mentorer. Sedan den 1 januari 2015 har Almis inkubation flyttats över till Vinnova.

Vinnova är en statlig myndighet som driver program för att stärka innovationskraften i Sverige och finansiera näringslivsanknuten forskning. Programmen riktar sig till kunskapsintensiva företag, universitet och högskolor, forskningsinstitut och aktörer inom offentlig verksamhet.

Sågeriet, ett Göteborgsbaserat centrum för befintliga företag som vill växa. Fokus ligger främst på kvinnors företagande och entreprenörskap. Mindre företag i tillväxt erbjuds ”det stora bolagets resurser och infallsvinklar” genom nätverk, samarbeten och utbildning. Varje medlemsföretag tilldelas en mentor och möjlighet till extern styrelseledamot. Samarbetet bygger på Sågeriets nätverk av utvalda företag vars tjänster inom juridik, bank, försäkring, inredning, IT, hälsa och rekrytering erbjuds medlemsföretagen under ”förmånliga former”. Sågeriet jobbar för en mix av kön, ålder och ursprung och har stöd från Region Västra Götaland och Tillväxtverket. Sågeriet erbjuder också kontorsservice och konferensrum. Samarbetar även med Unionen.

CSES, Center för socialt entreprenörskap Sverige, är en inkubator som erbjuder praktiska verktyg, utbildning och nätverk genom CSES partners inom juridik, redovisning och revision och genom att dela kontorsplats med andra sociala entreprenörer. För att antas till CSES inkubation ska företagsidén lösa ett angeläget och stort problem och bör inkludera ”community-based” delaktighet. Idén ska också vara innovativ eller innebära utveckling av en befintlig tjänst eller produkt. CSES initierades av SU Inkubator (se längre ned) men drivs nu som enskild ideell förening med finansering från Tillväxtverket och Antonia Ax:on Johnsons stiftelse för miljö och utveckling.

Fackförbund för egenföretagare De flesta fackförbund erbjuder medlemskap också för egenföretagare, men vilket stöd de medlemmarna får i sitt företagande varierar. Här är några förbund som har särskilt fokus på företagande.

Unionen Egenföretagare erbjuder fackligt medlemskap med inkomstförsäkringar, affärsjuridisk rådgivning, coachning, avtalsmallar och försäkringar som företagsförsäkring, personförsäkring, sjukvårdsförsäkring och rabatterat pensionssparande. Egenföretagare kan också ansöka om Unionens studiestöd för kompetensutveckling.
Jusek Egenföretagare erbjuder juridisk rådgivning, avtalsgranskning, inkomst- och olycksfallsförsäkringar, nätverk, seminarier och tidningen Driva eget.
Ledarna är ett fackförbund för chefer och företagsledare. Där erbjuds coachning, karriärrådgivning, chefsnätverk, rättshjälp, kurser, seminarier, inkomstförsäkring och tidningen Chef.
Akademikerförbundet SSR erbjuder liv- och olycksfallsförsäkringar, samt företagsförsäkring. SSR arrangerar också seminarier och kostnadsfria inspirationsdagar i samarbete med Saco.
DIK är ett förbund för anställda och företagare inom kultur- och kommunikationsbranscherna. Egenföretagare får del av DIKs företagarnätverk på Linkedin och rådgivning, lönestatistik och coachning.
Svenska Musikerförbundet erbjuder medlemskap i Företagsservice för musiker och artister som driver enskilda firmor. Företagarmedlemmar får samma stöd som andra medlemmar, och därutöver försäkringar, företagssupport, rättsskydd och juridisk service.
Fysioterapeuterna, förbundet för den som jobbar med sjukgymnastik och hälsa, erbjuder medlemskap i Fysioterapeuterna Service AB för företagare. Medlemmar erbjuds företagsförsäkring och andra försäkringar, avtalsmallar, prisguider, starta eget-kurser och olika rabatter.
Journalistförbundet Frilans erbjuder nätverk, kurser, förhandlingshjälp och rådgivning, prisguider och avtalsmallar för den som driver eget som journalist.
 

Universiteten
Lund Life Science Incubator
hjälper nystartade företag inom Life Science att utveckla och kommersialisera sina idéer och erbjuder inkubatormiljö med lab, kontor och mötesplatser.

Ideon Innovation hjälper entreprenörer att snabbare bygga tillväxtorienterade företag. Ideon startades 1983 med syfte att skapa livskraftiga företag av kunskap och idéer från Lunds universitet. Företagare erbjuds affärsutveckling med hjälp av seniora coacher, kontorsplats i Ideon Science Park i Lund och rådgivning kring finansiering i form av lån, affärsänglar, riskkapital och kundfinansiering. Hittills har över 900 företag varit verksamma inom Ideon, sedan starten.

Venture Lab vid Lunds universitet syftar till att stimulera entreprenörskap och stötta studenter och nyexaminerade att starta eget, oavsett inriktning. Venture Lab erbjuder gratis och konfidentiell rådgivning, föreläsningar och seminarier samt kostnadsfri kontorsplats för studentföretag i ett års tid.

Chalmers Innovation arrangerar årligen två Startup Camps för att utveckla entreprenöriella idéer på teknikområdet, och erbjuder därutöver såddfinansiering, nätverkande, coachning, föreläsningar och olika affärsverktyg. Sedan starten 1999 har Chalmers Innovation startat mer än 115 företag och utvärderat över 2500 företagsidéer. 2011 hade dessa företag en samlad omsättning på 558 miljoner kronor och 406 anställda. Chalmers Innovation erbjuder också kontorsplats.

Startup Birds är ett initiativ från Chalmers Innovation med inriktning mot kvinnliga företagare på teknikområdet. Startup Birds bildades som ett team bestående av representanter från flera av Chalmers Innovations bolag inom inkubatorn och stöds av Innovationskontor Väst.

Innovationskontoret vid KTH är ett samarbete mellan KTH, Mälardalens högskola och Stockholms universitet och en paraplyorganisation för lokala inkubatorer. Innovationskontoret erbjuder rådgivning, affärsutvecklingscoachning och innovationsutveckling för oberoende kommersialisering, ofta i samarbete med industrin. Innovationskontoret vid KTH samarbetar också med Uppsala universitet.

SU Inkubator är Stockholms universitets tjänst för nyföretagare och erbjuder affärscoachning, nätverk och utbildningar i upp till 1,5 år. Erbjudandet är indelat i uppstart, inkubation och exit. Den som har en affärsidé med tillväxtpotential och befinner sig i uppstartsskede eller redan har startat sitt företag erbjuds SU Inkubators tjänster och tillgång till arbetsplats med konferensrum. Ett krav är att entreprenören har ett brinnande engagemang och att det finns ett reellt kundbehov. Ägs av SU Holding vars uppdrag är att arbeta för att forskning nyttiggörs på tidigt stadium.

UBI Index är ett svenskt analysföretag som listar och jämför inkubatorer över hela världen och publicerar rapporter om innovations- och företagsstöd. UBI Index finanseras bland annat av Vinnova, Almi och Swedish Incubators and Science Parks, SISP.

Branschorganisationen SISP samlar 65 svenska inkubatorer och science parks, vars medlemmar driver ett 80-tal mötesplatser för över 5 000 företag med cirka 72 000 sysselsatta, enligt organisationens hemsida. Medlemmarna i SISP, som finns från Kiruna i norr till Malmö i söder, erbjuder operativ affärsutveckling, nätverkande och såddfinansiering för investeringar i tidiga skeenden av uppstartsföretag. Fokus ligger på kunskapsbaserade, tillväxtorienterade företag.

Chalmers storsatsar på ny inkubator

Den tekniska högskolan i Göteborg, Chalmers, som haft flera olika företagsinkubatorer under paraplyet Chalmers Innovation, aviserade nyligen en sammanslagning i ett dotterbolag som tillskjuts närmare en halv miljard kronor av egna medel.

- Detta är en offensiv satsning för att överbrygga bristen på stabil såddfinansering, vilket länge har varit en flaskhals som hindrat unga svenska bolag från att växa, och en satsning på entreprenörskap utan motstycke inom universitetsvärlden, säger Chalmers rektor Karin Markides i en kommentar.

Forskning och uppfinningar från Chalmers och spin-outs från industrin blir basen för det nya bolaget, som ska heta Venture Creation, men även andra nyföretagare välkomnas, enligt Linnéa Lindau, som blir vd för superinkubatorn.

Gabriella Westberg

Arbetsmarknad

Hennes jobb – skapa ditt fredagsmys

Hon är hemkunskapsläraren som blev mamma till sourcream & onion och många andra chipssmaker. Möt Inger Gustafsson, som trots 30 år som produktutvecklare inte tröttnat på snacks.
Ola Rennstam Publicerad 12 april 2024, kl 06:01
produktutvecklaren Inger Gustafsson på Estrella arbetar med att ta fram nya smaker.
I labbet tar produktutvecklaren Inger Gustafsson fram de chipssmaker som ska lanseras första kvartalet 2025. Under arbetet väger hon upp en exakt mängd kryddor och blandar i en påse med osaltade chips – och smakar sig fram.  Foto: Nicke Messo

Hur hamnade du på Estrella?

 – Jag är utbildad hemkunskapslärare och har alltid haft ett stort intresse för matlagning och smak. Det kan vara svårt att tänka sig nu, men 1987 var det ont om lärarjobb och jag sökte säkert 50 tjänster innan jag såg en annons där Estrella sökte en produktutvecklare. Jag har kvar samma tjänst, men uppgifterna har ändrat sig mycket sedan dess.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att jag får vara kreativ och innovativ. Jag känner verkligen att man litar på min kunskap. Vi är tre produktutvecklare i Göteborg och tre på vårt bolag i Norge, det är verkligen ett samarbete.

Hur får ni fram en ny smak?

– Vi börjar med att ta fram ett antal olika smakinriktningar för den produkt som ska lanseras ett år senare. Vi inspireras av allt från trender i krogvärlden till önskemål från våra kunder. I samarbete med våra leverantörer tar vi sedan fram kryddblandningar som vi testar, justerar och diskuterar oss fram till några smaker som vi är nöjda med. Det blir mycket smakande! Till slut får en panel med konsumenter tycka till.

Vilken är den största utmaningen?

– Att skapa balans. Du vill få till en bra start som gör smaken spännande, den ska vara saftig och ha en fyllighet och på slutet ge en ”lagom” eftersmak som inte dör av för snabbt. Man ska inte bli mätt på smaken efter tre chips.

Vilken smak är du mest stolt över?

– Jag var med och tog fram sourcream & onion på 80-talet som spred sig över hela Europa. Våra säljare hade hittat en variant i USA, men den var ganska smörig. Vi sökte något som kunde passa här och när jag lade till mer gräddfil gifte sig syran och löken. Det blev en omedelbar succé, vi nådde personer som aldrig brukade äta chips.

Har du gjort några mindre lyckade produkter?

– Smak är subjektivt och det är inte alltid mina favoriter som lanseras. Ibland har vi satsat på ”snackisar” som smak av varma mackor och äpplepaj. Ärligt talat tyckte jag chipsen med hamburgarsmak var ”så där”.

Äter du mycket chips på fritiden?

– Det kan bli lite mycket av det på jobbet så jag äter mer jordnötsringar och nötter hemma. Men det är en viktig del i jobbet att exempelvis testa konkurrenternas sortiment.

Hur ser du på hälsoaspekten med snacks?

– Man ska äta allt med måtta, men jag tycker att chips har oförtjänt dåligt rykte. De innehåller vitaminer, vegetabiliska fetter, fibrer och proteiner.

5 saker du inte visste om chipstilverkning

  1. Under 2023 konsumerade svenska folket 266 911 120 påsar snacks. Den genomsnittliga svensken äter cirka 5,8 kilo per år, nionde högst i Europa.
     
  2. Vid Estrellas fabrik i Angered utanför Göteborg tillverkas årligen strax under 24 000 ton snacks. Här finns också huvudkontor och produktutveckling.
     
  3. Det går åt nära fyra kilo potatis till ett kilo chips. Rå potatis innehåller en stor del vatten som ångas bort under tillverkningsprocessen.
     
  4. Estrellas grundare Folke Andersson har en arena uppkallad efter sig i Ecuador: Estadio Folke Anderson, som rymmer 14 000 människor.
     
  5. 22 minuter. Så lång tid tar det för potatisen att förvandlas till ett färdigt chips i fabriken. Knölen sorteras, tvättas och skivas innan den friteras i 175 gradig olja. Därefter åker chipsen genom en stor trumma som fördelar kryddblandningen jämnt.
Estrellas fabrik i Angered.
Efter att chipsen friterats i 175 gradig olja åker de genom en stor trumma som fördelar kryddblandningen jämnt. Foto: Nicke Messo

ESTRELLA

  • 267 anställda, från 20 olika länder. De flesta arbetar vid anläggningen i Angered utanför Göteborg.
  • Bolaget grundades 1946 av Folke Andersson. De första åren importerades bananer från Sydamerika. Produktion av chips och popcorn inleddes 1957.
  • Unionenklubben på Estrella har 77 medlemmar.