Hoppa till huvudinnehåll
Lön

Kvinnliga ingenjörer efter från start

Nyexaminerade kvinnliga civilingenjörer får 750 kronor mindre i ingångslön än sina manliga kurskamrater. Och fem år senare är lönegapet ännu större, visar en rapport från Sveriges Ingenjörer.
- En klok arbetsgivare inser att lön ska sättas efter kompetens och prestation och inte efter kön, säger Stina Kimstrand, jämställdhetsansvarig på Sveriges Ingenjörer.
Lina Björk Publicerad 6 mars 2014, kl 11:11
Colourbox
Colourbox

En manlig ingenjör tjänade 2013 i genomsnitt 47 000 kronor per månad medan hans kvinnliga kollega fick nöja sig med 41 400 kronor. Och skillnaderna börjar redan vid ingångslönen.

Det skiljer 750 kronor mellan kvinnliga och manliga civilingenjörer, till männens favör. Anledningarna är flera enligt Sveriges Ingenjörer. När förbundet gjorde en medlemsenkät bland sina studenter och frågade hur mycket de förväntade sig att få i ingångslön, svarade de kvinnliga studenterna en betydligt lägre siffra.

- Det sätter press på arbetsgivarna att sätta löner efter kompetens och utbildning. Det finns ingen ursäkt att kvinnliga studenter ska ha en lägre ingångslön än sina manliga kurskamrater, säger Stina Kimstrand.

Lönegapet är inte så stort de första fem åren. Men då ingenjörerna närmar sig 30 år ökar det, vilket till viss del kan bero på att det är då många får sitt första barn och kvinnor i större uträkning stannar hemma och hamnar efter i lön. Även här har arbetsgivaren ett ansvar att underlätta livspusslet och stötta dem i sin chefskarriär.

- Det kan handla om att ge en möjlighet att jobba hemma och på så sätt göra det mer attraktivt att söka en chefspost.

Lönegapet är 13 procent för civilingenjörerna och 8 procent för högskoleingenjörerna. Skillnaderna varierar också mellan privat och offentlig sektor, där lönegapet var större i privat sektor.

Lön

7 korta utbildningar som ger hög lön

Kort utbildning, hög lön. Det finns flera utbildningar som är korta men som ändå ger hög lön. Både universitet och yrkeshögskolan erbjuder korta utbildningar som kan leda till jobb med hög lön.
David Österberg Publicerad 17 januari 2024, kl 06:01
6 studenter samlade vid datorskärmar, ser glada ut.
Hög lön och kort utbildning. Vi listar några yrken där det är bra betalt, utan många års studier Foto: Colourbox.

Vill du ha ett jobb med hög lön, men inte gå en lång utbildning? Här listar Kollega sju utbildningar som är korta – men ändå kan ge ett jobb med hög lön. Löneintervallen baseras på Unionens statistik över marknadslöner 2022. Lönerna gäller för personer som jobbat några år. Ingångslönerna är lägre.

 

  1. Inköpare

Lön: 35 000-44 000.

Gör: Analyserar marknaden. Har kontakt med leverantörer och letar efter nya leverantörer. Begär in offerter, förhandlar och tecknar avtal.

Utbildning: Två år på yrkeshögskola.

 

2. Systemutvecklare

Lön: 36 000-47 000, men kan vara betydligt högre.

Gör: Programmerar, testar program, utvecklar och förvaltar IT-projekt.

Utbildning: Två år på yrkeshögskola, men finns också treårig universitetsutbildning.

 

3. Säljare

Lön: 39 000-50 000, vanligt med provision.

Gör: Kontakt med nya och befintliga kunder. Utreder kundernas behov och föreslår lösningar. Förhandlar om priser och villkor och tecknar avtal.

Utbildning: Stort utbud av utbildning. Från en termin till två år.

 

4. Fastighetsmäklare

Lön: 40 000-62 000, vanligt med provision.

Gör: Visar och marknadsför bostäder, sköter förhandlingar och skriver kontrakt. 

Utbildning: Två års studier på högskola i ämnen som juridik, redovisning och byggnadsteknik.

 

5. Redovisningsekonom

Lön: 35 000-42 000

Gör: Kontrollerar in- och utbetalningar. Ser till att skatt, moms och arbetsgivaravgifter betalas in och sammanställer årsbokslut.

Utbildning: Två år på yrkeshögskola.

 

6. Spelutvecklare

Lön: 36 000-60 000

Gör: Programmerar och utvecklar spel och andra interaktiva medier.

Utbildning: Två år på yrkeshögskola eller tre år på universitet.

 

7. Drifttekniker

Lön: 35 000-46 000

Gör: Styr och övervakar anläggningar. Felsöker och åtgärdar driftstörningar.

Utbildning: Mellan ett och två år på yrkeshögskola, men finns också som universitetsutbildning.

 

På studera.nu hittar du information om utbildningar och kurser. På yrkeshogskolan.se kan du se Yrkeshögskolans utbud av utbildningar.