Hoppa till huvudinnehåll
Lön

Lågprisflygen pressar lönerna

SAS anställda är dyrast i branschen, visar en norsk genomgång. Kostnaderna för SAS personal utgör nästan en tredjedel av intäkterna. Norska konkurrenten Norwegian behöver bara använda hälften så stor andel av intäkterna till löner och pensioner.
Niklas Hallstedt Publicerad 15 september 2014, kl 13:23
Gero Berloer/AP/TT
Air Berlin är ett av de lågprisbolag som har lägst andel personalkostnader, enligt norska Arbeidsforskningsinstituttet. Gero Berloer/AP/TT

Det är en rapport beställd av norska Arbeidsforskningsinstituttet som tittar på kostnadsbilden för 15 europeiska flygbolag. Det visar sig, föga förvånande, att det är lågprisbolagen som har minst personalkostnader som andel av de totala intäkterna.

Två bolag sticker ut. SAS, som måste använda 32,1 procent av intäkterna för att betala personalens löner och sociala avgifter, och Air France/ KLM Group där motsvarande siffra är 30,1 procent.

Därefter är det ett rejält hopp ned till IAG och Lufthansa där kostnaden för de anställda ligger på runt 23 procent av intäkterna.

I andra änden av skalan hittar man lågprisbolagen Vueling, Ryanair och Air Berlin med personalkostnader som bara motsvarar cirka 10 procent av intäkterna.

Man bör dock vara uppmärksam på att rapporten baseras på siffror från 2011 och 2012. Sedan dess har SAS lanserat ytterligare sparpaket för att pressa utgifterna.

Dessutom är jämförelser av det här slaget vanskliga eftersom det kan ingå olika saker i det som kallas personalkostnader.

- Ryanair har ju ingen markpersonal och hyr in en stor del av kabinpersonalen och piloterna. Då ser de redovisade personalkostnaderna förstås helt annorlunda ut, säger Anders Underthun, branschexpert på Arbeidsforskningsinstituttet till TT.

TT har även talat med Tormod Sandstö, presskontakt på SAS, som tycker att det är ”en blandning mellan äpplen och päron”. Sandstö påpekar att siffrorna inte är justerade för SAS charterverksamhet och inte heller till flygningarnas längd. Han anser också att man bör komma ihåg att SAS säljer tjänster till många andra flygbolag.

Lön

7 korta utbildningar som ger hög lön

Kort utbildning, hög lön. Det finns flera utbildningar som är korta men som ändå ger hög lön. Både universitet och yrkeshögskolan erbjuder korta utbildningar som kan leda till jobb med hög lön.
David Österberg Publicerad 17 januari 2024, kl 06:01
6 studenter samlade vid datorskärmar, ser glada ut.
Hög lön och kort utbildning. Vi listar några yrken där det är bra betalt, utan många års studier Foto: Colourbox.

Vill du ha ett jobb med hög lön, men inte gå en lång utbildning? Här listar Kollega sju utbildningar som är korta – men ändå kan ge ett jobb med hög lön. Löneintervallen baseras på Unionens statistik över marknadslöner 2022. Lönerna gäller för personer som jobbat några år. Ingångslönerna är lägre.

 

  1. Inköpare

Lön: 35 000-44 000.

Gör: Analyserar marknaden. Har kontakt med leverantörer och letar efter nya leverantörer. Begär in offerter, förhandlar och tecknar avtal.

Utbildning: Två år på yrkeshögskola.

 

2. Systemutvecklare

Lön: 36 000-47 000, men kan vara betydligt högre.

Gör: Programmerar, testar program, utvecklar och förvaltar IT-projekt.

Utbildning: Två år på yrkeshögskola, men finns också treårig universitetsutbildning.

 

3. Säljare

Lön: 39 000-50 000, vanligt med provision.

Gör: Kontakt med nya och befintliga kunder. Utreder kundernas behov och föreslår lösningar. Förhandlar om priser och villkor och tecknar avtal.

Utbildning: Stort utbud av utbildning. Från en termin till två år.

 

4. Fastighetsmäklare

Lön: 40 000-62 000, vanligt med provision.

Gör: Visar och marknadsför bostäder, sköter förhandlingar och skriver kontrakt. 

Utbildning: Två års studier på högskola i ämnen som juridik, redovisning och byggnadsteknik.

 

5. Redovisningsekonom

Lön: 35 000-42 000

Gör: Kontrollerar in- och utbetalningar. Ser till att skatt, moms och arbetsgivaravgifter betalas in och sammanställer årsbokslut.

Utbildning: Två år på yrkeshögskola.

 

6. Spelutvecklare

Lön: 36 000-60 000

Gör: Programmerar och utvecklar spel och andra interaktiva medier.

Utbildning: Två år på yrkeshögskola eller tre år på universitet.

 

7. Drifttekniker

Lön: 35 000-46 000

Gör: Styr och övervakar anläggningar. Felsöker och åtgärdar driftstörningar.

Utbildning: Mellan ett och två år på yrkeshögskola, men finns också som universitetsutbildning.

 

På studera.nu hittar du information om utbildningar och kurser. På yrkeshogskolan.se kan du se Yrkeshögskolans utbud av utbildningar.