Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

Långt kvar till föräldravänligt arbetsliv

Allt färre får frågan: "Tänker du skaffa barn?" under anställningsintervjun. Men arbetslivet är långt ifrån föräldravänligt, visar en ny rapport från Unionen.
Johanna Rovira Publicerad 22 december 2014, kl 08:51

Nio av tio medlemmar som har barn under 16 år anser att det är mycket viktigt att arbetslivet också är föräldravänligt. Bara 0,3 procent avfärdar frågan som oviktig. Samtidigt är det bara runt 40 procent som anser att det funkar bra att kombinera dagens arbetsliv med föräldraskap.

– Att det är fler som tycker att frågan är viktig än som anser att arbetslivet redan är föräldravänligt, visar att det finns förbättringsbehov, säger Unionens likabehandlingsexpert, Peter Tai Christensen, som är en av rapportförfattarna till Föräldravänligt arbetsliv 2014.

Ett sätt att nå ett arbetsliv som är mindre tufft mot föräldrar kan vara att ge anställda inflytande över den egna arbetstiden.  Det önskemålet toppar listan över framgångsfaktorer och 83 procent av de svarande anser att en sådan lösning skulle förbättra möjligheterna att kombinera arbete och barn.

Drygt tre av fyra anser dessutom att det skulle underlätta deras liv att ha jobbmöten på tider som inte krockar med hämtning och lämning av barn. Bara hälften är nöjda med de faktiska mötestiderna.

Att cheferna föregår med gott exempel kommer tredje plats och backas upp av drygt sju av tio. Bland cheferna själva är siffran ännu högre – bland de kvinnliga chefer som svarat på undersökningen tycker 91 procent att det är viktigt att ledningen agerar goda förebilder för andra föräldrar. Det dock bara fyra av tio som cheferna tycker lever upp till rollen som förebild.

– Man kan fundera på om de kvinnliga cheferna upplever chefskapet som svårt att kombinera med föräldrarollen. En tidigare studie visar att 18 procent av de kvinnliga cheferna funderar på att hoppa av på grund av den egna arbetssituationen.

– Chefer vill gärna föregå med gott exempel, men upplever att de inte har förutsättningarna att göra det, säger Peter Tai Christensen.

Det är i glappen mellan förväntningarna och verkligheten som Peter Tai Christensen ser ett stort förbättringsbehov på arbetsplatser i Sverige. Tanken med rapporten är den, förutom att ta pulsen på läget för föräldrar i privat-tjänstemannasektorn, ska kunna fungera som vägledning för arbetsgivare.

En del saker har arbetsgivarna redan lärt sig. Som att det är olämpligt att ställa frågan: "Tänker du skaffa barn?", under en anställningsintervju.  Bara fem procent av de tillfrågade medlemmarna hade fått den frågan på en intervju.

– Det är färre än tidigare och en positiv förändring som kan vara en konsekvens av föräldraledighetslagen. Men det är naturligtvis allvarligt att fem procent fortfarande får frågan, säger Peter Tai Christensen.

Jämställdhet

Kvinnor missgynnas under föräldraledighet

Var tredje kvinna har känt sig missgynnad av sin arbetsgivare under sin föräldraledighet. Det visar en undersökning som Unionen har låtit göra.
Publicerad 8 mars 2024, kl 06:01
Till vänster en hög med mynt, till höger en föräldraledig mamma med sitt barn.
Jämställt var det - inte - här. Var tredje kvinna upplever lönemässig diskriminering i samband med föräldraledighet. Det visar en undersökning från Unionen och Novus. Foto: Colourbox/Martina Holmberg/TT.

Vad krävs egentligen för att ett arbetsliv ska vara föräldravänligt? Den frågan har Unionen, med hjälp av Novus, ställt till drygt 1 000 tjänstemän i privat sektor som har barn mellan 0–11 år. Svaren visar att det mest avgörande för att arbetslivet ska fungera med att vara förälder är en chef som har förståelse och en positiv inställning till föräldraskap och arbetsliv.

Undersökningen visar att jämställdheten på svensk arbetsmarknad har en bit kvar. Var tredje kvinnlig tjänsteman uppger att hon på något sätt ha blivit missgynnad av sin arbetsgivare under sin föräldraledighet. 
Många anser vidare att de inte fått tillräcklig kompetensutveckling, att de gått miste om chans till befordran eller att man blivit tilldelad sämre arbetsuppgifter på grund av sin föräldraledighet. 

Lönekartläggning nyckel till jämställdhet

Svaren visar även att många av de tillfrågade kvinnorna inte ingått i den årliga lönerevisionen. Det är allvarligt, anser Unionens förbundsordförande Peter Hellberg.

− Vi har haft ett förbud mot missgynnande av föräldralediga i snart 20 år, men fortfarande är det här något som drabbar tjänstemän, det är inte okej, säger han och fortsätter:

− Många känner sig missgynnade lönemässigt, att man har halkat efter i löneutvecklingen I många av våra kollektivavtalsskrivningar är det bestämt att man ska ingå i lönerevisionen. Om det är under ett sådant avtal, då bryter man mot det,

Enligt Unionens är de årliga lönekartläggningarna en viktig nyckel för att komma till rätta med oskäliga löneskillnader.

− Det är alldeles för många arbetsgivare som inte gör de här årliga lönekartläggningarna som det faktiskt finns lagkrav på. En tredjedel av lönekartläggningarna visar på osakliga löneskillnader som då rättas till. Vår erfarenhet visar att när man väl upptäcker löneskillnaderna och får diskutera det så brukar det faktiskt rättas till. Lönekartläggningar gör verkligen skillnad, säger Peter Hellberg.

Unionen arbetar aktivt för att det måste bli tydligare konsekvenser för företag som inte genomför lönekartläggningar.

− Idag är uppföljningen från myndigheter och Diskrimineringsombudsmannen för sällan förekommande, och sanktionerna för små. Då blir det inte några incitament för arbetsgivarna att följa lagen som vi ser det, och det måste det bli en förändring på, säger Peter Hellberg.

Text: Sylvester Löfström