Hoppa till huvudinnehåll
Pension

Löneväxling lönar sig - vid hög inkomst

Att avstå en del av lönen för att förstärka sin pension kan vara klokt – om du har en hög inkomst. Tjänar du under 38 000 kronor i månaden är löneväxling däremot en riktigt dålig idé.
Ola Rennstam Publicerad 4 november 2014, kl 11:04
Colourbox
Colourbox

Vid årsskiftet försvinner möjligheten att göra skatteavdrag för privat pensionssparande. Avdragsbeloppet sänks från 12 000 kronor per år till 1 800 kronor nästa år för att tas bort helt 2016. Förändringen har lett till att flera banker och pensionsbolag nu valt att stänga för nya pensionsinbetalningar, det sparade kapitalet kommer dock att förvaltas som vanligt.

Ett alternativ till privat pensionssparande är så kallad löneväxling. Det innebär att arbetsgivaren och arbetstagaren kommer överens om att den anställde avstår en del av sin lön för att i stället få en annan förmån, till exempel extra tjänstepension. En fördel är att man inte betalar skatt på pengarna förrän man tar ut sin pension, då har man generellt sett en lägre skattesats än när man jobbar. Att löneväxla kan vara ett sätt att spara till en högre pension och ökar på så vis möjligheten att sluta arbeta tidigare.

Att få löneväxla är ingen rättighet utan är upp till varje arbetsgivare att bestämma. Löneväxling kostar inte arbetsgivaren något extra. I stället för sociala avgifter på lönen betalar arbetsgivaren en särskild löneskatt på den summa som sätts av till extra tjänstepension. Kostnaden blir lägre och mellanskillnaden används ofta till att ge den anställde en högre pension.

I och med att lönen minskas kan ersättningsnivåer från olika socialförsäkringar som sjukpenning och föräldrapenning påverkas negativt. Därför tjänar man på löneväxling först när man har en lön på över 38 000 kronor i månaden då man har nått inkomsttaket i de olika ersättningssystemen.

Fördelar och nackdelar med löneväxling:


Fördelar för den anställde

  • Att löneväxla kan vara ett sätt att spara till en högre pension. På så vis ökar möjligheten att sluta arbeta tidigare.
  • Det kan vara mer fördelaktigt att betala skatt på pensionen den dag du får den, istället för att betala skatt på lönen du avstår.
  • Tänk på att du ska själv kunna välja när du vill upphöra med växlingen. Gå inte med på att binda upp dig en viss tid.

Nackdelar för den anställde

  • ITP:s sjukpension blir lägre.
  • Sjukpenning och tillfällig föräldrapenning från Försäkringskassan blir lägre om du tjänar under 333 000 kronor per år (7,5 prisbasbelopp 2014).
  • Föräldrapenningen från Försäkringskassan blir lägre om du tjänar under 444 000 kronor per år* (10 prisbasbelopp 2014).
  • Den lagstadgade ålderspensionen från Pensionsmyndigheten blir lägre om du tjänar under 459 183 kronor per år* (8,07 inkomstbasbelopp 2014).
  • Om din arbetsgivare inte kompenserar din lägre lön med högre avsättning kommer din ordinarie inbetalning till ITP att bli lägre.

Fördelar för arbetsgivaren

  • I stället för sociala avgifter på lönen, betalar arbetsgivaren särskild löneskatt på den summa som sätts av till extra tjänstepension. Kostnaden blir lägre och mellanskillnaden kan då användas till att ge den anställde en högre pension.
  • Att erbjuda löneväxling ses ofta som en bra förmån vilket gör dig attraktiv som arbetsgivare.
  • Administrationen kring löneväxlingen är enkel med Collectum. Samtidigt erbjuder du den anställde ett bra försäkringsutbud med låga kostnader.

Nackdelar för arbetsgivaren

  • En del arbetsgivare upplever att det blir mer detaljer att tänka på.

Källa: Alecta, Collectum

Fördelar och nackdelar!

Skrolla ned en bit på sidan och se fördelar och nackdelar med löneväxling för dig som anställd, och för dig som arbetsgivare.

Pension

Avtalat tar över Collectums roll - kolla tjänstepension på ny sajt

Snart kan privata tjänstemän som vill ändra i sin tjänstepension logga in på Avtalat. På sajten finns också information om vilka kollektivavtalade försäkringar du har rätt till.
– Vi vet att det finns pengar många inte får del av, säger Peter Karlsson, pressansvarig på Avtalat.
Elisabeth Brising Publicerad 11 januari 2024, kl 13:36
Niklas Hjert, vd Avtalat. Foto: Juliana Wiklund
11 mars kan privata tjänstemän som vill ändra i sin tjänstepension logga in på Avtalat.se i stället för på Collectum.se. På bild syns Niklas Hjert, vd Avtalat. Foto: Juliana Wiklund

Just nu är det många som diskuterar kollektivavtal i Sverige med anledning av Teslastrejk och den tidigare Klarnakonflikten. Men långt ifrån alla svenskar vet vad ett kollektivavtal är, om de har något på sin arbetsplats och vad det i så fall ingår för förmåner och skydd i det. 

– Vi vet att det finns pengar många inte får del av. Man kanske ramlar på vägen till jobbet och kan få pengar för det via försäkringar som finns i kollektivavtalet. Nu vill vi öka kunskapen om det här skyddet, säger Peter Karlsson, pressansvarig på Avtalat.

Ny sajt för pensionsval

Ett sätt från näringsliv och fack i privat sektor att tillsammans lösa bristen på enhetlig information om olika kollektivavtalade förmåner är bildandet av Avtalat och deras sajt som nu får en utökad funktion. 

På Avtalat.se ska privata tjänstemän från 11 mars kunna logga in för att göra ändringar i sin tjänstepension, ITP 1 och 2, i stället för som idag ändra den på Collectum.se. 

Redan i dag går det att logga in på Avtalat.se med bank-id och få digital rådgivning kring sin tjänstepension beroende på ens familjesituation - om man är gift, har barn eller lever ensam till exempel.

Användare på Avtalat.se ska också kunna få aktuell information om sitt avtalade försäkringsskydd vid arbetslöshet, föräldraledighet, arbetsskada, sjukdom eller dödsfall. 

Varför gör ni den här förändringen från Collectum till Avtalat?

– Många tycker pension och försäkring i sig är svårt. Är det sedan svårt att veta var man ska vända sig för att få information om det blir det ännu mer komplicerat. Det här är ett första steg i att samla alla tjänster om kollektivavtalad pension och försäkring på ett ställe. I dag är det utspritt, säger Niklas Hjert, vd för Avtalat. 

Föräldralön och omställningsstöd

Han ger några exempel: kollektivavtalen innehåller stöd till omställning vid eventuell arbetslöshet och ofta en kompletterande ersättning vid föräldraledighet som täcker upp för mer lönebortfall än vad Försäkringskassan betalar. 

Det här är Avtalat

Avtalat och deras sajt ägs gemensamt av Svenskt Näringsliv, LO och PTK, där Unionen ingår. Avtalat skapades för att sprida kunskap och ge råd till alla som jobbar på en arbetsplats i privat sektor med kollektivavtalade tjänstepensioner och försäkringar.