Hoppa till huvudinnehåll
Sjukförsäkring

Många faktorer bakom ökade sjukskrivningar

Sjukskrivningarna går upp och ned över tid, men hur vi mår varierar inte lika kraftigt. Vad det beror på reder Försäkringskassan ut i en ny rapport.
Lina Björk Publicerad 19 november 2014, kl 13:59
Colourbox
Dagens uppåtgående kurva beror troligtvis på att flera personer kvarstår i sjukskrivning när de i stället skulle flyttas över till sjukersättning. Colourbox

När vi får skatta vår egen hälsa har vi mått ungefär lika bra i flera decennier. Varför skiljer sig då sjukskrivningarna åt under årtiondena? Det har Försäkringskassan tittat närmare på i en ny rapport.

Resultatet visar att flera faktorer spelar roll: Hur socialförsäkringen utformats genom åren, hur arbetsmiljön sett ut, vilka ekonomiska incitament som funnits för anställda och arbetsgivare, vilket konjunktur vi varit inne i och hur strikt man tillämpat lagar och regler.

- Under 1980-talet blir exempelvis sjukförsäkringen mer generös, Man avskaffar en karensdag och ersättningsnivåerna höjs, sjukdomsbegreppet vidgas vilket gör att fler får möjlighet till ersättning och sysselsättningen i arbetslivet ökar, säger Patric Timrén, som skrivit rapporten tillsammans med Peje Bengtsson.

Under början av 1990-talet gick sjukfrånvaron ned, vilket kan förklaras av ett striktare regelverk och en lågkonjunktur som påverkar de anställdas incitament att vara sjukskrivna. Under slutet av 1990-talet gick sjuktalen upp igen. Krisen hade satt sina spår och konkurrensen på arbetsmarknaden var tuff.

Dagens uppåtgående kurva beror troligtvis på att flera personer kvarstår i sjukskrivning när de i stället skulle flyttas över till sjukersättning. Det är alltså en omflyttning inom sjukförsäkringen. Vad den stora ökningen beror på är svårt att säga. Det som kan konstateras är att det är de psykiska diagnoserna som ökar och att kvinnorna är särskilt utsatta.

- Den fysiska arbetsmiljön har blivit betydligt bättre de senaste årtiondena, speciellt i mansdominerade branscher. Däremot har den psyksociala arbetsmiljön kontinuerligt försämrats sedan 1980-talet, säger Patric Timrén.
 

Sjukförsäkring

Så påverkade Covid-19 sjuskrivningarna

Under pandemin smittades över två miljoner svenskar av coronaviruset. Men få tjänstemän var sjukskrivna längre än två veckor, visar nya siffror.
Lina Björk Publicerad 22 april 2024, kl 13:04
Medicintabletter och en termomenter som visar febertemperatur.
Låg sjukfrånvaro hos svenska tjänstemän under pandemin. Karolinska Institutets analyser av tjänstemännens hälsa visar att Covid-19 hade liten påverkan på tjänstemännens sjukskrivningar. Foto: Colourbox.

När covid-19 spreds över världen påverkade det både vårt arbetssätt och reglerna för sjukskrivning. De flesta privata tjänstemän kunde jobba hemifrån och regeringen beslutade exempelvis att slopa karensdagen för att få anställda att stanna hemma när de kände förkylningssymptom. 

Nu har Karolinska Institutet tittat närmare på hur sjukfrånvaron såg ut för privata tjänstemän under åren för pandemin. Resultatet visar att de flesta tjänstemännen 82,5 procent, inte hade någon sjukskrivning alls under åren 2019 till 2021. Sjukskrivningarna minskade till och med för vissa diagnoser som depression och ångest, medan diagnoser som utmattningssymptom och stress ökade 2020. 

Pandemins påverkan på arbetslivet

Några näringsgrenar stack dock ut i siffrorna. Bland dem som sjukskrevs för covid-19 eller relaterad diagnos fanns anställda inom vård, omsorg, sociala tjänster och omsorg. Andra relevanta faktorer för en coviddiagnos var lägre inkomst, högre ålder och att vara född utanför EU. 

Om studien

  • Ingår i ett större forskningsprojekt om sjukskrivning- sjuk och aktivitetsersättning.
  • Studien följer 1,4 miljoner privata tjänstemän i åldern 18 till 67 år under åren 2019 till 2021.
  • Karolinska Institutet har utfört studien på uppdrag av PTK och Svenskt Näringsliv och den har finansierats av tjänstepensionsbolaget Alecta.