Hoppa till huvudinnehåll
Unionen

Martin Linder föreslås som ny förbundsordförande

En glad och hedrad Martin Linder föreslås av valberedningen som ny förbundsordförande för Unionen efter Cecilia Fahlberg, som meddelat att hon inte ställer upp för omval. Det slutliga beslutet om vem som blir ny ordförande tas under Unionens kongress den 11 – 15 oktober.
Linnea Andersson Publicerad 11 september 2015, kl 11:12
Sune Fridell
Cecila Fahlberg ställer inte upp för omval vid höstens kongress. Valberedningen föreslår Martin Linder som ny förbundsordförande för Unionen. Sune Fridell

Martin Linder, för närvarande Unionens andre vice ordförande, är 41 år, marknadsekonom, född i Göteborg men numera boende i Sollentuna. Han har varit andre vice ordförande i Unionen sedan den förra kongressen och har 15 års facklig erfarenhet inom Volvokoncernen. Dels som klubbordförande och koncernordförande, dels som ledamot i Sif:s förbundsstyrelse.

Hur känns det att bli nominerad?
– Man känner sig så klart både glad och hedrad att få det förtroendet från valberedningen.

– Men nu är det kongress om några veckor och då får kongressen ta ställning till hur de ser på valberedningens förslag och hur de vill att förbundets styrelse och ledning ska se ut för kommande period.

Varför tror du att du har blivit nominerad?
– Det är en bra fråga, det får du nästan fråga valberedningen om. Men jag tror att det är för att jag har en facklig erfarenhet, att jag har varit med under Unionens senaste fyra år och jobbat för Unionens framgång och utveckling. Och jag har både ett stort engagemang och en vilja att fortsätta göra det. Jag tror att valberedningen har sett att jag kan bidra till det på ett bra sätt.

Vad har du för personliga egenskaper som kan vara bra i rollen som ordförande?
– Just i rollen som ordförande tror jag att jag har styrkor i form av att jag är bra på att tänka strategiskt, att vara analytisk, och att jag är bra på att formulera mål och riktning för organisationen.

Du har ju barn. Att kunna kombinera arbete och familj är en viktig fråga för Unionen. Hur har dina tankar och diskussionerna hemma gått kring att ta steget och bli ordförande?
– Som småbarnsförälder till två barn är det alltid en utmaning att få livet att gå ihop. Det har varit en utmaning även under de här fyra åren, som innebar att vi flyttade från Göteborg till Stockholm med allt vad det innebär. Men det är klart att både jag, min fru och min familj är beredda på att det blir ytterligare en utmaning att gå in i en sådan här roll. Men det gäller samtidigt att se till att man faktiskt kan vara förbundsordförande för Unionen och samtidigt vara en förälder och pappa på ett bra sätt.

Har du något knep för att få det att gå ihop?
– I grunden handlar det mycket om planering. Att försöka lägga upp sitt arbete och sina åtaganden så att man får en balans i vem som gör vad hemma. Med bra planering och annat kan man faktiskt se till att hämta och lämna barn även med den här typen av jobb.

Valberedningen föreslår ny förbundsordförande på kongressen, men regionstyrelserna har ändå rätt att nominera vem de vill se som ordförande. En rundringning som Kollega gjort visar att Peter Hellberg, 49 år och Unionens förste vice ordförande, har fått flest röster i regionerna.

I motsats till regionerna föreslår valberedningen att Peter Hellberg ska väljas om som förste vice ordförande och att Marina Åman, 41 år, väljs till andre vice ordförande. Marina Åman jobbar i dag på IBM.

Anne Thelander, valberedningens ordförande, säger att det är för enkel matematik att bara gå på regionernas nomineringar.

– Som valberedning är vi utsedda av regionerna och jobbar på deras uppdrag för att gå lite djupare bakom nomineringarna. Att försöka skaffa oss en bild av vad det är för personer och vad som är bästa tänkbara kombination av individer. Vi ser hela styrelsen som en grupp, men presidiet är lite speciellt eftersom de är ett arbetslag som jobbar heltid med förbundsstyrelseuppdraget.

Valberedningen följer förbundsstyrelsen under hela kongressperioden och har kontinuerliga samtal med alla ledamöter, om uppdraget motsvarar deras förväntningar och om de har synpunkter på hur styrelsen jobbar. Valberedningen är dessutom med på ett antal förbundsstyrelsemöten för att förstå vilka slags frågor styrelsen hanterar, men då bara som observatörer.

– Sedan har vi varit runt och träffat regionerna i flera omgångar för att höra vilken slags ledning de vill se.

Valberedningen fick inte nomineringar från alla regioner. Anne Thelander tror att det beror på att många blev tagna på sängen när Cecilia Fahlberg meddelade att hon inte ställer upp för omval.

– Det blev lite speciellt i år eftersom Cecilia gav sitt besked ganska sent. Regionerna var nog till stor del inställda på att det inte skulle bli något ordförandeskifte och hann inte diskutera igenom nomineringarna på samma sätt som de brukar. I min egen styrelse var inte alla överens. Vi hann inte prata igenom det ordentligt.

Valberedningens förslag till ny förbundsstyrelse (se nedan) skulle innebära en helt jämställd styrelse, åtta kvinnor och åtta män, med en medelålder på 44 år. Kollegas rundringning visar även att flera regioner ville ha en kvinna i förbundets högsta ledning och två regioner har nominerat Victoria Kirschoff, i dag ledamot i förbundsstyrelsen, till ordförandeposten.

Valberedningens förslag till ny förbundsstyrelse i Unionen, inklusive arbetsplats och regiontillhörighet:

Helena Ahrén, 46 år, Munksjö Aspa Bruk AB, Bergslagen (nyval)

Theres Sysimetsä, 37 år, Stockholm Ungdom, Stockholm (nyval)

Stefan Carlsson, 59 år, Telia Sonera Sverige AB, Öst (omval)

Björn Ekblom, 39 år, Eltel Networks Infranet AB, Göteborg (omval)

Mikael Hansson, 56 år, AstraZeneca AB R&D, Göteborg (omval)

Martin Johansson, 48 år, SAS Ground Handling Sweden AB, Stockholm (omval)

Ulrika Johansson, 44 år, Gestamp HardTech AB, Norrbotten (omval)

Gun Karlsson, 62 år, SVT, Stockholm (omval)

Victoria Kirchhoff, 47 år, Egmont Publishing Kids AB, Sydväst (omval)

Hans Lindau, 48 år, Ellos AB, Sjuhall (omval)

Suppleanter:

Kim Bodén, 30 år, Boliden Rönnskär, Västerbotten (nyval)

Pamela Valenzuela Silva, 42 år, Proffice AB, Stockholm (nyval)

Stefan Öberg, 29 år, Fagerhults Belysning AB, Småland (nyval)

Unionen

Förhandlingar med Klarna har brutit samman

Förhandlingarna om kollektivavtal på Klarna har brutit samman.
– Det krävs två för att ha något att förhandla om, säger Martin Wästfelt, Unionens förhandlingschef.
David Österberg, Ola Rennstam Publicerad 23 oktober 2023, kl 12:41
Till vänster, Klarnas huvudkontor. Till höger Martin Wästfelt, Unionen.
Unionen frånträder förhandlingarna med Klarna, det stod klart under måndagen. Foto: Simon Rehnström/TT/Claudio Bresciani/TT.

Efter åtta månaders förhandling står det klart: Unionen och Klarna står för långt ifrån varandra i frågan om kollektivavtal. Under måndagen valde förbundet att avsluta förhandlingarna.

–  Vi har kommit till ett läge där det inte finns några frågor kvar att diskutera och har landat i att vi var tvungna att frånträda förhandlingarna. Vårt krav på kollektivavtal kvarstår, men det finns inget mer att prata om. Det krävs två för att ha något att förhandla om, säger Martin Wästfelt, Unionens förhandlingschef.

Den stora stötestenen har, enligt Unionen, varit frågan om medarbetarnas inflytande på arbetsplatsen.

– Klarnas besked är att de, av för oss obegripliga skäl, inte vill teckna avtal. De tycker att ett kollektivavtal försvårar medarbetarinflytande, vår ingång är precis tvärtom.

Hur skulle du vilja sammanfatta förhandlingarna?

– Det har inte varit tvärstopp, vi har haft genomgångar av substans gällande till exempel pensionsfrågorna, men det har funnits en vilja att förhala processen från Klarnas sida.

Vad händer nu? Kommer ni ta till konfliktvapnet?

– Det är vår yttersta åtgärd och ett viktigt medel. Men exakt vad som blir vårt nästa steg svarar vi inte på nu. Det är inget mål för oss att gå i konflikt utan ett nödvändigt medel – om så krävs.

Unionen har försökt få Klarna att teckna kollektivavtal flera gånger de senaste åren, men utan resultat. Frågan fick nytt liv sommaren 2022 när Klarna meddelade att tio procent av personalstyrkan skulle sägas upp. Enligt Unionenklubben hade företaget fattat beslutet utan att informera eller förhandla med dem.

Stämdes för brott mot mbl

Unionen stämde sedan Klarna på 1,3 miljoner kronor för brott mot mbl, medbestämmandelagen. Förhandlingarna i Arbetsdomstolen, AD, inleds i början av november.

– AD-processen handlar om medlemsinflytande när det är som allra viktigast, nämligen när ett företag ska göra neddragningar och säga upp folk. Frågan är viktig att pröva och vår uppfattning är att Klarna gick över gränsen, säger Martin Wästfelt.

Klarna har även fått kritik från Arbetsmiljöverket. Företaget lät flera av sina medarbetare arbeta natt trots avsaknaden av ett kollektivavtal som reglerade arbetstiden.

– Det är inte tillåtet att arbeta natt i Sverige utan att ha kollektivavtal som medger undantag, eller en dispens från Arbetsmiljöverket, sa Jenny Bengtsson, inspektör på Arbetsmiljöverket, i september förra året.

Klarnas vd twittrade om kollektivavtal

Bankens vd, Sebastian Siemiatkowski, skrev om kollektivavtal på X, tidigare Twitter, förra helgen:

”Spenderat helgen med att läsa det första utkastet till kollektivavtal som facken skickade för 1 vecka sedan. Det och Star Wars med barnen. Spännande att faktiskt se ett riktigt i detaljerna. Läste ju om Saltsjöbadsavtalen i skolan och sen på Handels. Men aldrig fått chansen att läsa det i detaljerna på det här sättet. Intressant och mycket att fundera på kring det och hur det är tänkt att funka.”

När Kollega ber Klarna om en kommentar till de avbrutna förhandlingarna får vi ett mejl på engelska som vd:n skickade till alla anställda i fredags. Enligt det är Sebastian Siemiatkowski besviken på att fackförbunden avslutade förhandlingarna. Han medger att förhandlingarna gått långsamt, men förstår inte varför facken inte ville fortsätta:

"Med mina goda avsikter och tro på svensk pragmatism och samarbetsanda kan jag inte förstå varför de inte skulle vilja ta denna möjlighet att utforska en bra väg framåt!", skriver han.

Enligt vd:n är flera anställda skeptiska till kollektivavtal och vill hellre företräda sig själva. 

Sebastian Siemiatkowski skriver också att villkoren på Klarna är mycket bättre än villkoren i det föreslagna kollektivavtalet. Dessutom är han tveksam till om kollektivavtal passar Klarna eftersom banken är internationell med en unik affärsmodell och arbetsplatskultur.

Han avslutar dock med att skriva att han inte utesluter ett kollektivavtal på Klarna, men att han vill analysera frågorna kring ett avtal ytterligare. 

Det här innebär kollektivavtal

Ett kollektivavtal är ett skriftligt avtal mellan en arbetsgivare eller arbetsgivarorganisation och ett fackförbund. Avtalet reglerar villkoren för lön, semester och arbetstid. Det innefattar också försäkringar för exempelvis sjukdom och avtal om tjänstepension.

Kollektivavtalet gäller alla på arbetsplatsen, oavsett om man är med i ett fackförbund eller inte. Villkoren i kollektivavtalet är miniminivåer.