Hoppa till huvudinnehåll
Söka jobb

Nytt år – nya karriärmöjligheter

Känner du att du står och stampar i din karriär? Med nytt år kommer också nya möjligheter till utveckling. Unionens coach Monica Fagerström tipsar om hur du får fart på framgången under 2015.
Linnea Andersson Publicerad 8 januari 2015, kl 13:29

Årsskiften innebär ofta att vi funderar över var vi befinner oss i livet. Var vi befann oss för ett år sedan och hur vi vill att framtiden ska se ut. Kanske känner du att det är dags för nya utmaningar i form av ett nytt jobb?

Första steget för att utveckla dig professionellt är att ta reda på vad du har gjort tidigare, vad du kan och vad du vill. Det kan vara bra att gardera hur bra du är på det som du har gjort tidigare i ditt yrkesliv. Det är lätt att rada upp allt du har gjort utan att reflektera över hur kompetent du är på området.

I nästa steg bör du fundera över i vilka arbetsgrupper och med vilka chefer du har fungerat och trivts. Vad har du själv haft för roll och vilka egenskaper, färdigheter och drivkrafter vill du lyfta fram?

Vilka värderingar vill du att din arbetsgivare ska ha? Även om du trivs med arbetsuppgifter och kollegor kan det vara svårt att få jobbet att fungera i längden om företagets värderingar krockar med dina egna.

Sista steget är att kartlägga dina kontakter och nyttja dem. 85 procent av alla jobb tillsätts via kontakter. Passa även på att kontakta arbetsgivare som intresserar dig.

10 tips för att få fart på karriären 2015

Inventera:

  • Vad du har gjort, vad du kan och vad du vill.
  • Vilka chefer fungerar du bäst med?
  • Vilka drivkrafter, egenskaper och färdigheter har du?
  • Saknar du någon kompetens du bör skaffa dig.
  • Vilka är dina värderingar?

Agera:

  • Kartlägg dina kontakter.
  • Kontakta dem och intressanta arbetsgivare.
  • Berätta för omvärlden att du söker nya möjligheter.
  • Uppdatera din LinkedIn-profil
  • Vad behöver du förändra i ditt liv för att få den karriär du önskar?

 

Söka jobb

Kravet: Jobba på distans – annars får det vara

Tjänstemän tackar nej till jobb om distansarbete inte är möjligt. Mest sugna på att arbeta hemifrån är äldre och stockholmare.
David Österberg Publicerad 11 december 2023, kl 15:29
En man som jobbar hemifrån vid sin dator
Medelålders stockholmare är den grupp som helst sitter hemma och jobbar, enligt undersökningen. Foto: Shutterstock

Efter pandemin distansarbetar vi som aldrig förr. Möjligheten att arbeta hemifrån är också viktig för tjänstemän som letar nytt jobb. 4 av 10 skulle tacka nej till ett arbete som inte tillåter distansjobb, enligt en rapport från forskningsinstitutet Ratio.

Äldre vill jobba på distans

Mest negativa till ständigt kontorsarbete är äldre. I åldersgruppen 36-64 år svarar 52 procent att de ”troligtvis inte” eller ”absolut inte” kan tänka sig att jobba på en arbetsplats som inte erbjuder distansarbete.

– Det här är viktigt för arbetsgivare att känna till. Om en person har två jobb att välja mellan och det ena inte erbjuder distansarbete, finns en risk att personen tackar nej till det, sa rapportförfattaren Jonas Grafström på ett seminarium där studien presenterades.

Vill byta jobb för att få arbeta på distans

Yngre är betydligt positivare till att enbart jobba från kontoret. Inom åldersgruppen 18-25 år svarar 77 procent att de absolut eller troligen skulle arbeta på ett kontor utan distansjobb. 19 procent svarar att de inte skulle göra det.

Flera andra undersökningar har kommit till liknande slutsatser. Enligt en rapport från it-företaget Global connect skulle 30 procent av svenskarna välja bort ett jobb där man måste vara på kontoret alla dagar. 44 procent svarade att de hade funderat på att byta jobb för att kunna jobba hemifrån mer.

I en undersökning från företaget Owl lab svarar 42 procent att de skulle söka nytt jobb om de blev tvungna att återvända till kontoret på heltid.

Äldre jobbar mest på distans

Viljan att jobba hemifrån skiljer sig stort mellan åldersgrupper och mellan olika delar av Sverige. Äldre och stockholmare jobbar mest på distans.

 

Distansarbete i olika åldrar, dagar/vecka

18-25    26-35     36-49      49-64

1,2          1,7           1,9           2,0

 

Distansarbete i olika regioner, dagar/vecka

Stockholm                         2,1

Malmö                               1,9

Östra mellansverige        1,9

Norra mellansverige        1,9

Göteborg                           1,8

Sydsverige                         1,6

Västsverige                        1,4

Småland                            1,4

Norra Sverige                    1,4