Hoppa till huvudinnehåll
Söka jobb

Okej att ljuga för att få jobb

Att skarva under en anställningsintervju är helt okej, anser närmare sju av tio personer. Det visar en undersökning som också avslöjar att varannan tillfrågad under 40 faktiskt har förskönat sina egna kunskaper och sopat mindre goda egenskaper under mattan vid en anställningsintervju.
Johanna Rovira Publicerad 29 september 2015, kl 13:51
Colourbox
Har du tagit i lite extra vid en jobbintervju? I så fall är du inte ensam. De flesta tycker att det är okej att skarva på sanningen för att få ett jobb. Colourbox

En och annan lögn och lite överdrifter är något rekryterare och personalchefer får räkna med i dag. Sju av tio tillfrågade i en undersökning från företaget Silentium förutsätter att rekryterare utgår från att de sökande skarvar under anställningsintervjuerna.

Det är framförallt personer under 40 som tycker att det är helt i sin ordning att förstärka sig själva och tona ner eventuella brister, visar undersökningen. Bara 15 procent av de tillfrågade under trettio anser att det är fel att vara oärlig under en intervju.

- Jag tror att anledningen till att det framförallt är unga som tycker det är okej att överdriva är att det är svårare att komma ut på arbetsmarknaden som ung i dag, säger Linnéa Engström, projektledare på Silentium, som själv aldrig behövt överdriva sina förtjänster men har full förståelse för att det görs. 

- Man måste kunna få förstärka sig själv och sälja in sig själv under en anställningsintervju, men det måste vara på en schyst nivå. Man ska kunna leverera det man lovat att leverera.

Även bland äldre finns det en förståelse för att det kan behövas lite skarvning under anställningsintervjun – mer än hälften av de tillfrågade över 56 ansåg att det är okej att brodera ut sina meriter. 34 procent av de äldre tog dock helt avstånd från skönmålning.

Lite drygt hälften av alla tillfrågade under 40 erkänner att de tagit till lögner under en anställningsintervju. En fjärdedel av personer mellan 56 och 70 har gjort detsamma. Män är något mer benägna att ta till osanningar än vad kvinnor är visar undersökning.

Exakt vad man ljuger om framgår inte av undersökningen. Men enligt Linnéa Engström är det bättre att glida på sanningen om saker som man enkelt kan komplettera i efterhand.

- Det är nog inte så lämpligt att hävda att man är stresstålig om man i själva verket är jättekänslig för stress, säger Linnéa Engström.

Söka jobb

Kravet: Jobba på distans – annars får det vara

Tjänstemän tackar nej till jobb om distansarbete inte är möjligt. Mest sugna på att arbeta hemifrån är äldre och stockholmare.
David Österberg Publicerad 11 december 2023, kl 15:29
En man som jobbar hemifrån vid sin dator
Medelålders stockholmare är den grupp som helst sitter hemma och jobbar, enligt undersökningen. Foto: Shutterstock

Efter pandemin distansarbetar vi som aldrig förr. Möjligheten att arbeta hemifrån är också viktig för tjänstemän som letar nytt jobb. 4 av 10 skulle tacka nej till ett arbete som inte tillåter distansjobb, enligt en rapport från forskningsinstitutet Ratio.

Äldre vill jobba på distans

Mest negativa till ständigt kontorsarbete är äldre. I åldersgruppen 36-64 år svarar 52 procent att de ”troligtvis inte” eller ”absolut inte” kan tänka sig att jobba på en arbetsplats som inte erbjuder distansarbete.

– Det här är viktigt för arbetsgivare att känna till. Om en person har två jobb att välja mellan och det ena inte erbjuder distansarbete, finns en risk att personen tackar nej till det, sa rapportförfattaren Jonas Grafström på ett seminarium där studien presenterades.

Vill byta jobb för att få arbeta på distans

Yngre är betydligt positivare till att enbart jobba från kontoret. Inom åldersgruppen 18-25 år svarar 77 procent att de absolut eller troligen skulle arbeta på ett kontor utan distansjobb. 19 procent svarar att de inte skulle göra det.

Flera andra undersökningar har kommit till liknande slutsatser. Enligt en rapport från it-företaget Global connect skulle 30 procent av svenskarna välja bort ett jobb där man måste vara på kontoret alla dagar. 44 procent svarade att de hade funderat på att byta jobb för att kunna jobba hemifrån mer.

I en undersökning från företaget Owl lab svarar 42 procent att de skulle söka nytt jobb om de blev tvungna att återvända till kontoret på heltid.

Äldre jobbar mest på distans

Viljan att jobba hemifrån skiljer sig stort mellan åldersgrupper och mellan olika delar av Sverige. Äldre och stockholmare jobbar mest på distans.

 

Distansarbete i olika åldrar, dagar/vecka

18-25    26-35     36-49      49-64

1,2          1,7           1,9           2,0

 

Distansarbete i olika regioner, dagar/vecka

Stockholm                         2,1

Malmö                               1,9

Östra mellansverige        1,9

Norra mellansverige        1,9

Göteborg                           1,8

Sydsverige                         1,6

Västsverige                        1,4

Småland                            1,4

Norra Sverige                    1,4