Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Öppnar för (s)äljaravtal

Redan för ett år sedan förhandlade Unionen om avtal med Provoice som säljer lotter åt socialdemokratiska a-lotterierna. För dyrt, sade ledningen då. Nu är det annat ljud i skällan.
Linnea Andersson Publicerad 28 november 2012, kl 11:23

Socialdemokratiska a-lotterierna använder sig av säljare på företaget Provoice som saknar kollektivavtal. Säljer de anställda ungdomarna inte tillräckligt bra kan de bli hemskickade. Provoice har suttit i förhandlingar med Unionen tidigare men än så länge är medarbetarna avtalslösa. Den senaste förhandlingen avslutades i december 2011.

- Vi ställer oss positiva till en diskussion om kollektivavtal och kommer att återuppta kontakt med Unionen, säger Johan Frodell, Provoices vd.

Johan Frodell säger att man inte "vägrar" sina anställda avtal, något som påståtts i media.

- Vi är helt på det klara med vad ett kollektivavtal innebär och inom koncernen har vi avtal i Provoices systerbolag Crewcom.

Hur kommer det sig att det inte blivit något avtal tidigare?

- Vi kom fram till att det inte var rätt läge där och då. Det fanns inget speciellt intresse bland vår personal. Vi tittade på hur ett implementerande av kollektivavtal skulle se ut och hur det skulle påverka lönsamheten.

Har intresset hos medarbetarna förändrats sedan årsskiftet?

- Det är det vi får undersöka. Om personalen vill ha kollektivavtal ska vi utreda och se vilka kostnader det får för verksamheten.

Tony Andersson, ombudsman på Unionen Göteborg, är den som suttit i tidigare förhandlingar med Provoice. Att många callcenterföretag saknar kollektivavtal, beror enligt honom dels på att det är en relativt ny marknad och dels på att företagen är rädda att det ska kosta. 

- Provoice ansåg sig inte ha råd att ha kollektivavtal. Jag försökte påvisa att det inte skulle bli så mycket större kostnader men eftersom de bedriver en stor del av sin verksamhet på kvällstid var de oroliga för ob-tilläggen, säger Tony Andersson.

- Jag gissar att man använder anställningsvillkor som ett konkurrensmedel vid upphandlingar i den här branschen. Därför är det viktigt att så många callcenterföretag som möjligt ställer upp bakom kollektivavtalet, annars saknar det snart legitimitet.

Provoice säger att det inte funnits något intresse för kollektivavtal hos personalen, vad säger du om det?

- Det är nästan alltid så om chefen går ut och frågar om någon vill ha kollektivavtal så är alltid svaret nej. Men om jag skulle samla hela gänget och informera och berätta vad ett avtal innebär så vill de. Vill man inte ha avtal efter det så vet jag inte vad som är fel, säger Tony Andersson.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.