Hoppa till huvudinnehåll
Arbetstid

Övertidskrav på bilbesiktningen

Sedan monopolet försvann 2010 har konkurrensen hårdnat inom bilbesiktningen. För personalen på Besikta har det inneburit en vår fylld av beordrad övertid.
Anton Andersson Publicerad 11 maj 2015, kl 10:38
Malin Hoelstad
Besiktningstekniker Annelie Lund kontrollerar en bilar på bilbesiktningen i Rissne (som dock inte har med företaget i texten att göra). Malin Hoelstad

Problemet med övertidsuttag inom bilbesiktningsbranschen är välkänt. Även innan avregleringen 2010 var våren en period på året då den beordrade över­tiden på sina ställen ökade rejält.

Nu slår personalen på det sydsvenska besiktningsföretaget Besikta larm: I mars månad gick företagets ledning ut och krävde övertidsarbete på samtliga 66 besiktningsstationer.

– Jag är utan barnomsorg vissa dagar då man har krävt att jag ska arbeta över, efter min schemalagda arbetstid. Och det gör man utan att ens lyssna på sina arbetstagare, säger en källa till Kollega.

Enligt Bengt Andersson, Unionens klubbordförande på Besikta, är man inom företaget rädda för att tappa kunder om man inte erbjuder tider sena kvällar.

– Är det frivilligt så är det en sak, men att beordra övertid är något nytt. Att tvinga människor som har barntillsyn att jobba kan vara avtalsbrott, säger Bengt Andersson.

Samtidigt talas det internt övertalighet, och tidigare i år ska omkring 15 provanställda tekniker ha sagts upp från företaget.

– Man säger att vi är för många. Men det är inget som vi märker av ute på golvet. Tvärtom, säger Bengt Andersson.

Trots att personalen vittnar om övertidsarbete som ett återkommande problem menar Besikta själva att det handlar om en engångsföreteelse.

– Vi var tvungna att göra detta i mars eftersom det lyste rött i bokningssystemen på i princip samtliga stationer. Vi försöker normalt att parera med frivillighet, men här behövde vi agera snabbt för att inte tappa kunder, säger Nicklas Margård, vd på Besikta.

Enligt arbetstidslagen ska beordrad övertid endast användas vid akuta lägen som inte kan förutses.
Hade ni inte kunnat förutse den här situationen?

– Det rörde sig om ett tillfälle där vi behövde hjälpas åt. Vi beaktar lagen. Jag kan inte säga hur det kommer att se ut fram­över med sjukdomar och mamma­ledighet och så vidare, men vår ambition är att detta inte ska inträffa igen.

Att Besikta internt pratar om övertalighet, eller att man nyligen sagt upp provanställda, förnekas av Nicklas Margård. Han har heller inte mött någon större oro från personalen i samband med beordringarna.

– En person har vänt sig till mig. Men jag förstår nu att det har varit flera medarbetare som oroat sig och det ska vi naturligtvis bemöta så gott vi kan. Vi har dock haft goda samtal med de fackliga parterna och det kommer vi  att fortsätta med.

En rundringning visar att de två största konkurrenterna, Opus och Bilprovningen, i dagsläget inte har några problem med övertid.              

Prövades i AD 2009

Unionen har tidigare kritiserat branschen för att alltför lätt­vindigt använda övertid. 2009, när Bilprovningen fortfarande var i monopolställning, drev man frågan i Arbetsdomstolen.

Enligt Unionen var företaget väl medvetet om att det varje vår återkom en arbetstopp och ansåg därför att övertidsarbete kunde undvikas genom planering.

AD dömde dock till arbetsgiv­arens fördel. Dels ansåg man att det var svårt att veta exakt när arbetstoppen skulle inträffa, dels menade man att övertiden i det fall som prövades inte varit betyd­ande.

Arbetstid

Fler företag ska testa fyradagarsvecka

Till hösten inleds en stor studie om fyradagarsvecka. Studien är den första i Sverige. Initiativtagare är Anna-Carin Alderin, nationell representant för 4 Day Week Global.
– Det finns många fördelar med fyradagarsvecka: medarbetarna mår bättre, deras stressnivåer sänks och balansen mellan jobb och fritid blir bättre, säger hon.
David Österberg Publicerad 7 mars 2024, kl 06:02
Kvinna vid dator kollar sitt armbandsur.
Framtidens arbetsliv - fyra dagar arbete, tre dagar fritid? Nu ska forskare testa fyradagarsvecka i Sverige - något man menar kan bli verklighet för alla. Foto: Colourbox.

Intresset för förkortad arbetstid växer sig allt starkare. Flera stora studier i bland annat Storbritannien, USA och Australien har visat att fördelarna med fyradagarsvecka är så stora att nästan alla deltagande företag fortsätter med kortare arbetstid.

Studierna har tillkommit på initiativ av den ideella organisationen 4 Day Week Global. Organisationens representant i Sverige heter Anna-Carin Alderin och förra året såg hon till att även vi får en studie om effekterna av kortare arbetstid.

– Företag som är intresserade av att vara med kan anmäla sig fram till slutet av våren eller början av sommaren. Därefter kommer vi att ha en dialog med företagen om vilka förberedelser de behöver göra och till hösten inleds den sex månader långa studien. Den genomförs av Lena Lid Falkman som är knuten till Handelshögskolan i Stockholm och Karlstads universitet, säger Anna-Carin Alderin.

Kortare arbetstid med full lön

Anna-Carin Alderin.
Anna-Carin Alderin.

Medarbetarna på de deltagande företagen får arbetstiden sänkt till 80 procent av ordinarie tid, men behåller 100 procent av lönen. Studien ska bland annat ta reda på hur produktivitet och välmående påverkas av förändringen.  

Anna-Carin Alderin har nästan 20 års erfarenhet av olika chefsroller på Ikea, men driver numera eget företag. Hon är optimistisk till att fördelarna med kortare arbetstid är många.

– Jag är lite försiktig med att säga att det fungerar för alla bolag i Sverige för det vet vi inte, det är ju det som forskningsstudien ska ta reda på. Men samtidigt har jag ju sett vad som har hänt med bolag i andra länder. Ur arbetsgivarperspektiv blir det lättare att rekrytera och behålla talang på ett helt annat sätt än tidigare. Man kan också se att medarbetarna mår bättre, deras stressnivåer sänks och balansen mellan jobb och fritid blir bättre. Produktiviteten bibehålls eller går upp.

En förutsättning för att lyckas med fyradagarsvecka är noggranna förberedelser.

– Det viktigaste är att man funderar på hur man ska jobba och hur man kan jobba smartare.  På företag med många tjänstemän kan man till exempel ofta spara tid genom effektivare möten. Många får också mycket gjort genom att lägga in fokustid under dagen, där man blockar tid i kalendern. Gärna kollektivt, så att alla sitter fokuserat mellan exempelvis 9 och 10, säger Anna-Carin Alderin.

Arbetstiden har inte sänkts på 50 år

Arbetstiden sänktes successivt i Sverige under 1900-talet, men har legat still på 40 timmar i veckan sedan 1973. En förklaring, tror Anna-Carin Alderin, är att det är enklast att göra som man alltid har gjort.

– Man måste väcka tanken att det går att leva och arbeta på ett annat sätt. Jag hade själv inte reflekterat över det fram tills nyligen. Samtidigt har ju många tjänstemän redan i dag flexibla arbetstider och möjlighet att jobba på distans. Och jag tror att många i praktiken jobbar mindre än åtta timmar per dag, även om det kan vara dolt i dålig möteskultur eller att man sköter privata ärenden på arbetstid.

Har vi en annan syn på arbetstid om tio år?

– Jag tror absolut att vi kommer att arbeta färre timmar, bland annat när AI tar över en del av våra arbetsuppgifter. Jag tror att vi mår bra av lägga mer tid på våra barn, på träning, på våra äldre, på att vara i naturen. När vi arbetar färre timmar får vi dessutom större möjligheter att fatta fler hållbara beslut och det är bra för den planet vi bor på.