Hoppa till huvudinnehåll
Pension

Ovisst för fri flytt av tjänstepension

Det blir ingen fri flytträtt av tjänstepensioner. Inte just nu i alla fall. Beskedet välkomnas av facken. Men finansmarknadsminister Peter Norman (M) stänger inte dörren helt för förslaget.
Sandra Lund Publicerad 9 april 2014, kl 15:42

Regeringen har nu lämnat besked i frågan om fri flytträtt för tjänstepensioner. Det handlar om den del av pensionen som arbetsgivare avsätter av anställdas löner och betalar in till olika bolag som förvaltar pengarna. Vilka bolagen är avgör fackförbunden och Svenskt Näringsliv gemensamt för de som jobbar på arbetsplatser med kollektivavtal. För privatanställda tjänstemän gäller tjänstepensionen ITP, där Alecta är förhandsalternativet som förvaltare.

En utredning som tittade på om den enskilde själv i stället skulle få välja fritt vilket bolag tjänstepensionen skulle förvaltas inom blev klar redan hösten 2012. Men sedan dess har det varit tyst. Nu bryter finansmarknadsminister Peter Norman (M) tystnaden.

I ett möte som han hade med arbetsmarknadens parter och försäkringsbranschen i måndags kom det fram att det inte blir verklighet av förslaget. Vilket välkomnas av samtliga fackliga centralorganisationer som varit emot förslaget.

- Det är väldigt positivt att regeringen lyssnat på våra invändningar. Jag föreslog redan 2012 tillsammans med mina ordförandekolleger i LO och TCO att förslaget skulle kastas i papperskorgen. Nu gör regeringen det, säger Sacos ordförande Göran Arrius i en kommentar.

I en debattartikel från förra sommaren, som undertecknades av Cecilia Fahlberg ordförande i PTK och Unionen, Torbjörn Johansson avtalssekreterare på LO och Svenskt Näringslivs vice vd Christer Ågren, skulle förslaget rasera en förvaltning av 1 600 miljarder kronor i framtida pensioner. Att det är parterna som förhandlar fram lösningar för tjänstepensionerna leder också till prispress. Enligt artikelförfattarna har de framförhandlade lägre avgifterna sparat mellan 400 000 och en halv miljon kronor per löntagare som i stället kan bli pensionskapital för den enskilde.

Men finansmarknadsminister Peter Norman (M) har inte kastat hela förslaget i papperskorgen. I en intervju i Dagens Nyheter säger han.

- Vår ambition är att utöka flytträtten, men hur det ska göras kan jag inte svara på i dag.

Pension

Avtalat tar över Collectums roll - kolla tjänstepension på ny sajt

Snart kan privata tjänstemän som vill ändra i sin tjänstepension logga in på Avtalat. På sajten finns också information om vilka kollektivavtalade försäkringar du har rätt till.
– Vi vet att det finns pengar många inte får del av, säger Peter Karlsson, pressansvarig på Avtalat.
Elisabeth Brising Publicerad 11 januari 2024, kl 13:36
Niklas Hjert, vd Avtalat. Foto: Juliana Wiklund
11 mars kan privata tjänstemän som vill ändra i sin tjänstepension logga in på Avtalat.se i stället för på Collectum.se. På bild syns Niklas Hjert, vd Avtalat. Foto: Juliana Wiklund

Just nu är det många som diskuterar kollektivavtal i Sverige med anledning av Teslastrejk och den tidigare Klarnakonflikten. Men långt ifrån alla svenskar vet vad ett kollektivavtal är, om de har något på sin arbetsplats och vad det i så fall ingår för förmåner och skydd i det. 

– Vi vet att det finns pengar många inte får del av. Man kanske ramlar på vägen till jobbet och kan få pengar för det via försäkringar som finns i kollektivavtalet. Nu vill vi öka kunskapen om det här skyddet, säger Peter Karlsson, pressansvarig på Avtalat.

Ny sajt för pensionsval

Ett sätt från näringsliv och fack i privat sektor att tillsammans lösa bristen på enhetlig information om olika kollektivavtalade förmåner är bildandet av Avtalat och deras sajt som nu får en utökad funktion. 

På Avtalat.se ska privata tjänstemän från 11 mars kunna logga in för att göra ändringar i sin tjänstepension, ITP 1 och 2, i stället för som idag ändra den på Collectum.se. 

Redan i dag går det att logga in på Avtalat.se med bank-id och få digital rådgivning kring sin tjänstepension beroende på ens familjesituation - om man är gift, har barn eller lever ensam till exempel.

Användare på Avtalat.se ska också kunna få aktuell information om sitt avtalade försäkringsskydd vid arbetslöshet, föräldraledighet, arbetsskada, sjukdom eller dödsfall. 

Varför gör ni den här förändringen från Collectum till Avtalat?

– Många tycker pension och försäkring i sig är svårt. Är det sedan svårt att veta var man ska vända sig för att få information om det blir det ännu mer komplicerat. Det här är ett första steg i att samla alla tjänster om kollektivavtalad pension och försäkring på ett ställe. I dag är det utspritt, säger Niklas Hjert, vd för Avtalat. 

Föräldralön och omställningsstöd

Han ger några exempel: kollektivavtalen innehåller stöd till omställning vid eventuell arbetslöshet och ofta en kompletterande ersättning vid föräldraledighet som täcker upp för mer lönebortfall än vad Försäkringskassan betalar. 

Det här är Avtalat

Avtalat och deras sajt ägs gemensamt av Svenskt Näringsliv, LO och PTK, där Unionen ingår. Avtalat skapades för att sprida kunskap och ge råd till alla som jobbar på en arbetsplats i privat sektor med kollektivavtalade tjänstepensioner och försäkringar.