Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Allt fler nobbar jobbmatsalen

Väljer du bort lunch i personalmatsalen för ett trevligt konditori? Då är du inte ensam. Förra året minskade personalrestaurangernas försäljning rejält.
Lina Björk Publicerad 20 mars 2014, kl 14:55
Henrik Witt/TT
Allt fler äter hellre sin lunch ute på stan än i personalmatsalen. Henrik Witt/TT

Allt fler väljer att äta sin lunch på stan istället för på jobbet, vilket har fått försäljningen av mat i personalrestauranger att minska ordentligt.

Allra sämst gick det i maj förra året, då restaurangerna minskade sin försäljning med 15,1 procent, visar siffror från SCB, som DN Ekonomi har tagit del av. Bara i januari och april ökade försäljningen. Sammanlagt gick personalrestaurangernas omsättning ned 5,4 procent förra året jämfört med året innan.

För andra typer av restauranger har försäljningen ökat. Allra flest tycks vilja äta lunch på ett kafé eller konditori, där omsättningen gick upp 8,6 procent under förra året. Även snabbmatsrestaurangerna och hotellrestaurangerna ökade sin omsättning.

Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.