Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Barca - så skapades världens bästa fotbollslag

Modernista
Niklas Hallstedt Publicerad 3 januari 2013, kl 10:58

 Ibrahimovic kallade honom Filosofen. Men Pep Guardiola, F. C. Barcelonas förre tränare, är nog mer än så. När han tog över laget införde han böter för sen ankomst. 500 euro för varje fem minuter upp till 6 000 euro. Att knyta skosnörena efter träningens början bestraffades. En av hans första åtgärder var att göra sig av med Ronaldinho och Deco. Eto´o, också han utpekad som en oroshärd, fick stanna och smällde in 36 mål under säsongen. Inte hjälpte det. I stället kickas han ut som en delbetalning när Ibrahimovic kommer. Varför? "Det har faktiskt inte med fotboll att göra. Det handlar om en känsla jag har", motiverar Guardiola det i efterhand så tydliga felbeslutet.

Det här är boken som har alla förutsättningar. På omslaget sägs att den utsetts till Årets fotbollsbok, den handlar om världens bästa fotbollslag, laget som innehåller världens i särklass bästa spelare, och sist men inte minst, författaren, fotbollsreportern Graham Hunter, verkar ha hängt med Messi och grabbarna i åratal.

Vad blir det då av det? Förvånansvärt lite faktiskt. Ja, Barcelona är världens bästa lag. Messi är en blyg kille, Piqué en spelevink och Pep ett geni.

Kanske är det en orättvis bedömning, det ska direkt sägas att boken innehåller guldkorn. Exempelvis en hel del om Barcas spelfilosofi och det genomgående sätt på vilket ungdomslagen organiseras och tränas.

Men för den som är intresserad av människorna bakom namnen ekar det lite tomt. Kanske är det ett tecken på Messis och kompisarnas stora integritet. Eller så visar det bara att de är hyfsat ospännande utanför plan.

Rent stilistiskt ger författarens bakgrund som sportreporter lite väl tydliga avtryck i texten. På en på måfå vald sida heter det exempelvis om Athletic Bilbaos anfallare Fernando Llorente, att hans "muskler hotar att spränga sönder tröjan i storlek XXL". Lite längre ned på samma sida har författaren lyckats avlyssna ett samtal mellan spelarna på plan. "Jäklar, Puyi, jag har verkligen saknat dig - det är skönt att ha dig tillbaka", säger Piqué till Puyol.

Trovärdigt? Nja, nog låter det mest som något hämtat ur ett gammalt nummer av Buster. Skillnaden är väl att Barcelona klarar sig utmärkt utan Benny Guldfot - de har ju Messi.

Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.