Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Frälsare eller smugglare

Jag är en tidningssmugglare. Fast jag ser det snarare som att jag är en förkunnare som berikar omvärlden med omistlig information och tung journalistik.
Johanna Rovira Publicerad 30 september 2013, kl 15:43

När jag skulle åka till bokmässan i förra veckan dök det upp en briljant idé - naturligtvis skulle jag ta med mig en rejäl bunt av den ovärderliga fackförbundstidningen Kollega och sprida ut bland de oupplysta mässbesökarna.  Efter en del praktiska bestyr lyckades jag faktiskt hämta upp en låda tidningar på Unionens kontor i Göteborg och styrde stegen mot mässan med tidningarna tryggt inpackade i en rullväska.

Efter cirka femhundra meter svor jag inombords åt:

a)min korkade idé att promenera i stället för att ta buss eller spårvagn.

b) de korkade stadsplanerarna som envisats med att belägga varenda trottoar i Göteborg med korkad kullersten. Kullersten!

c) de urbota korkade konstruktörerna av rullväskan som inte tänkt på konsekvenserna att dra väskan över kullersten.

d) den korkade tidningen Kollega som väger på tok för tungt

Svettig och ilsken slog jag mig sen fram (i ett hav av vassa bibliotekariearmbågar och försåtliga lärarben) till den monter som jag hade utsett skulle föräras med vår publikation. Döm om min förvåning när min uppenbarelse inte mottogs med jubel och applåder. Tvärtom fick jag informationen om att tidiningen inte var välkommen eftersom jag:

a)  inte anmält i förväg

b)  inte betalat en rund summa för att skänka bort tidningarna.

Tanken på ett tidningsbål utanför mässan föresvävade mig, men mina kollegor på hemmaplan föreslog andra lösningar.  Det var då jag blev en tidningssmugglare. I skydd av folkmassorna började jag smyga runt på mässan och pytsa ut tidningar lite till höger och vänster.  Man kan betrakta det som utrymmesstöld, men jag föredrog att tänka på mig själv som en tidningsfrälsare. Jag spred Kollegas ord till de läshungriga massorna.

När Journalistens chefredaktör försökte överrösta ETC:s i montrarna bredvid varandra, passade jag med darrande händer (p g a kullerstenseländet snarare än ren extas eller rädsla för att bli ertappad) på att lägga en försvarlig bunt Kollegor i montern som ratat mig.  En halvtimme senare var de borta. Jag vill gärna tro att de var de lässvultna mässbesökarna som överlyckliga nappat åt sig varsitt exemplar (de var ju väldigt nappningsbenägna visade det sig under minglandet). Var det däremot monterägarna så lär det visa sig när notan dimper ner hos min chef.

Det är då jag också måste förklara varför jag inte hann med att gå på alla seminarier jag föresvävat och varför den nyinköpta väskan ligger fylld med cement på botten av Göteborgs kanaler.

Att vara en förkunnare av en tung tidning har sitt pris.  

Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.