Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Fräsch wrap till utflykten

Sallad kan serveras på många sätt. Ett är att vira in den i tunnbröd. Det är bra att fodra brödet med salladsblad och ha fyllningen i mitten så inte brödet blir så kladdigt.
Åsa Frisk Publicerad 15 maj 2012, kl 08:34
Caesar-wrap med krutonger
och Änglundaost (4 port)
Kyckling:
1 liter vatten
2 tsk salt
6 kycklingfiléer

Sallad:
2 skivor surdegsbröd
1 msk rapsolja
¼ huvudsallad
¼ huvud romansallad
¼ ekbladsallad
8 små schalottenlökar
4 stora tunnbörd
1 ask ärtskott
½ dl kokta röda linser
1 pkt sockerärter
2 tomater
100 g Änglunda kittost

Dressing:
1 ägg
1 msk vitvinsvinäger
1-2 tsk dijonsenap
1 dl rapsolja
2 sardellfiléer
1 tsk honung
Salt, vitpeppar
1 liten citron

Kyckling:
1. Blanda vatten med salt. Skölj kycklingen i kallt vatten och lägg i saltvattnet. Låt stå över natten.
2. Lyft sedan upp kycklingen och torka av filéerna med hushållspapper. Sätt ugnen på 100 grader.
3. Bryn kycklingen runt om i rapsolja. Sätt in filéerna i ugnen 10 minuter. Låt svalna.
Dressing:
1. Koka ägget max 2-3 minuter, kyl i kallt vatten. Skala och stjälp ut det i en bunke.
2. Vispa ägget med vinäger och senap. Droppa i oljan medan du vispar.
3. Finstrimla sardellerna och blanda i tillsammans med honung. Smaka av med salt, peppar och pressad citronsaft.
Wraps:
1. Skär surdegsbrödet i tärningar och rosta i stekpanna med 1 msk olja.
2. Skölj och plocka alla salladsblad, skala och finhacka schalottenlöken.
3. Lägg ut fyra tunnbröd, täck med ärtskott och salladsblad, strö över lök, linser och råa sockerärter. Skiva tomaterna och fördela ovanpå. Droppa över lite av dressingen. Strimla kycklingen och osten och lägg på som ett sista lager.
4. Toppa med brödkrutonger och vik ihop tunnbrödet. Fäst med folie eller plastfilm. Avsluta med att ringla dressing över.

Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.