Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Jag tror på Skatteverket

Yes! Jag har fått tillbaka 375 000 på skatten. Det är förmodligen betydligt mer än vad jag de facto betalat i skatt, men varför tjafsa om såna petitesser. En del av pengarna kanske jag ändå efterskänker så att skatteverket kan skicka sina anställda på en kurs i svenska.
Johanna Rovira Publicerad 24 april 2013, kl 15:26
Johanna Rovira kommenterar

"Kära Skatteverket kund.  Jag sänder detta e-postmeddelande för att meddela: Efter de slutliga beräkningarna av din skattemässiga aktivitet, är du berättigad till en återbetalning av 370 000 kronor. En återbetalning kan fördröjas av olika skäl. Till exempel skickar ogiltiga poster eller söker efter tidsfristen.

Skatteverket Online Institute"

I teorin skulle jag ha kunnat vara miljardär flera gånger om.  Ideligen får jag brev från bortglömda mostrar, generösa änkor, välvilliga miljonärer, glada lotteriarrangörer och politiker på flykt och alla vill ge mig pengar.  Mycket pengar. Inga futtiga 375 000 kronor.  Men efter att ha fått 22 Nigeriabrev i månaden har jag blivit en smula cynisk, så jag svarar aldrig. Jag är också ganska förvånad över hur bedragarna orkar framhärda - är det någon som någonsin går på det här?

Svaret fick jag häromveckan när en nära anhörig som fått ett brev från en religiös kvinna på Elfenbenskusten, plötsligt fick för sig att brevet han fått var uppriktigt menat och att han faktiskt skulle få en förmögenhet om han följde anvisningarna.  Han slog ifrån sig sina yngre släktingars många, enträgna och förnuftiga invändningar med:

- Varför inte? Tänk om jag verkligen får pengarna? Dessutom är det inte från Nigeria, utan från Elfenbenskusten.

Okej.

Det är förvisso en fin egenskap att lita på folk. Försäkringskassan ska ju börja lita på att de sjuka faktiskt är sjuka och inte simulerar cancer och benbrott och allt vad kassan hittills räknat in under kategorin inbillningssjukdom.  Det är mycket välkommet.

Kanske ska man försöka bejaka sin tilltro till människan i stället för att trött avfärda alla som vill en gott som bluffmakare? Vad kan egentligen hända om man börjar lita på folk?

Tja, i värsta fall kan man naturligtvis bli av med sina pengar och till och med hamna i finkan. En kvinna som svarat på ett Nigeriabrev fick faktiskt ut en miljon på en falsk check som hon fått - men efter att ha skickat provisionen till sin kontakt i Nigeria, åkte hon dit för checkbedrägeri och fick tillbringa sex månader i fängelset.

Sex månaders fängelse är dock bättre än att få halsen avskuren. Enligt FBI försvinner det varje år ett antal västlänningar som åker till Nigeria för att försöka få tillbaka de besparingar de satsat i hopp om att kamma hem miljonbelopp.

Men även en klocka som stannat visar rätt två gånger om dygnet och jag vill verkligen tro det bästa om folk. Så heja Skatteverket. Min skattemässiga aktivitet och jag tar tacksamt emot de där 375 000 kronorna.  Vi tror på dig och vi vill gärna vara goda medmänniskor (åtminstone jag - min skattemässiga aktivitet är mer tveksam om den kan anta mänsklig form) så jag lovar att efterskänka pengarna  - om det visar sig att den där kvinnan på Elfenbenskusten verkligen levererar vad hon lovat.

Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.