Hoppa till huvudinnehåll
Lön

Personalföreningen kan vara en skattefälla

Har du åkt till Paris med personalföreningen på jobbet? Eller kanske vunnit en dyrbar tavla från konstföreningen? Då riskerar du att åka på en skattesmäll.
Johanna Rovira Publicerad 7 augusti 2014, kl 14:03

Det finns ett otal olika personalföreningar på arbetsplatser runt om i landet – exakt hur många vet varken Skatteverket eller Bolagsverket, men det kan handla om allt ifrån konstföreningar och golfklubbar till tandvårdsklubbar och fritidsstiftelser. Se tidigare artikel.

När det är medarbetarna själva som står för fiolerna i föreningen är det oftast inga problem, men många arbetsgivare skänker bidrag för att kunna räkna in personalföreningarna till förmånerna och förmåner ska som bekant beskattas.

-  Allt som kommer från arbetsgivaren direkt eller indirekt som bidrag till en personalförening, ska beskattas, det kan man nästan alltid utgå från, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.
Man kan inte trolla bort ett sätt att belöna personalen genom att bilda en personalförening.

Om arbetsgivaren har gett försumbara bidrag till föreningen, till exempel stått för lokalkostnaden, kan Skatteverket låta saken bero, men i andra fall ska skatt betalas.

- Om personalföreningen åker på resor och deltagarna betalar en del av summan själv, blir den subventionerade delen skattepliktig, säger Pia Blank Thörnroos.

Arbetsgivaren behöver dock inte bekymra sig över reglerna. Det är utgivaren av förmånen, alltså personalföreningen eller dess ordförande, som ska lämna kontrolluppgifter till skattemyndigheten och själva skatten ska betalas av de anställda som vunnit tavlan, deltagit i resan eller spelat golf på arbetsgivarens bekostnad.

Frågan är hur många personalföreningar som känner till detta och verkligen betalar skatt.

- Vi förutsätter att det görs rätt, det är vår grundinställning, annars är det saker vi ser när vi gör revision. Jag tycker inte man ska oroa folk i onödan, men skulle det framkomma att arbetsgivaren bidragit med mycket pengar skulle man kunna tänka sig att den anställda får betala avgift, säger Pia Blank Thörnroos.

 

Lön

7 korta utbildningar som ger hög lön

Kort utbildning, hög lön. Det finns flera utbildningar som är korta men som ändå ger hög lön. Både universitet och yrkeshögskolan erbjuder korta utbildningar som kan leda till jobb med hög lön.
David Österberg Publicerad 17 januari 2024, kl 06:01
6 studenter samlade vid datorskärmar, ser glada ut.
Hög lön och kort utbildning. Vi listar några yrken där det är bra betalt, utan många års studier Foto: Colourbox.

Vill du ha ett jobb med hög lön, men inte gå en lång utbildning? Här listar Kollega sju utbildningar som är korta – men ändå kan ge ett jobb med hög lön. Löneintervallen baseras på Unionens statistik över marknadslöner 2022. Lönerna gäller för personer som jobbat några år. Ingångslönerna är lägre.

 

  1. Inköpare

Lön: 35 000-44 000.

Gör: Analyserar marknaden. Har kontakt med leverantörer och letar efter nya leverantörer. Begär in offerter, förhandlar och tecknar avtal.

Utbildning: Två år på yrkeshögskola.

 

2. Systemutvecklare

Lön: 36 000-47 000, men kan vara betydligt högre.

Gör: Programmerar, testar program, utvecklar och förvaltar IT-projekt.

Utbildning: Två år på yrkeshögskola, men finns också treårig universitetsutbildning.

 

3. Säljare

Lön: 39 000-50 000, vanligt med provision.

Gör: Kontakt med nya och befintliga kunder. Utreder kundernas behov och föreslår lösningar. Förhandlar om priser och villkor och tecknar avtal.

Utbildning: Stort utbud av utbildning. Från en termin till två år.

 

4. Fastighetsmäklare

Lön: 40 000-62 000, vanligt med provision.

Gör: Visar och marknadsför bostäder, sköter förhandlingar och skriver kontrakt. 

Utbildning: Två års studier på högskola i ämnen som juridik, redovisning och byggnadsteknik.

 

5. Redovisningsekonom

Lön: 35 000-42 000

Gör: Kontrollerar in- och utbetalningar. Ser till att skatt, moms och arbetsgivaravgifter betalas in och sammanställer årsbokslut.

Utbildning: Två år på yrkeshögskola.

 

6. Spelutvecklare

Lön: 36 000-60 000

Gör: Programmerar och utvecklar spel och andra interaktiva medier.

Utbildning: Två år på yrkeshögskola eller tre år på universitet.

 

7. Drifttekniker

Lön: 35 000-46 000

Gör: Styr och övervakar anläggningar. Felsöker och åtgärdar driftstörningar.

Utbildning: Mellan ett och två år på yrkeshögskola, men finns också som universitetsutbildning.

 

På studera.nu hittar du information om utbildningar och kurser. På yrkeshogskolan.se kan du se Yrkeshögskolans utbud av utbildningar.