Hoppa till huvudinnehåll
Ledarskap

Positions chefspris till Ulf Bolling

Årets mottagare av tidningen Positions chefspris är Ulf Bolling på IT-företaget CSC. Eftersom över en halv miljon Unionenmedlemmar fått chans att nominera kan han kalla sig Sveriges populäraste chef.

Dag Bremberg Publicerad 11 november 2014, kl 09:16
Åke Ericson
Ulf Bolling tar emot Positions chefspris av tidningens redaktör Dag Bremberg. Åke Ericson

Priset består av 20 000 kronor i form av ett stipendium för kompetensutveckling. Prisceremonin var på tisdagen på Kompetensmässan i Stockholm.

Juryns motivering:

Ulf Bolling har nominerats av medarbetare och fått goda vitsord från fackliga ombud, eftersom han konsekvent varit en omtänksam chef. Han har haft ambition att alla på hans avdelning ska känna sig sedda och visat sig vara empatisk, tålmodig och uppmuntrande. Han har arbetat målmedvetet med fokus på att var och en ska kunna få kompetensutveckling och ett större ansvar. Dessutom har han som mentor engagerat sig i programmet Womentor, i syfte att öka andelen kvinnliga chefer inom IT-branschen.”

Ulf Bolling, 55, har varit chef i över 20 år. Han har även på fritiden haft ledarroller, bland annat som fotbollstränare – och i viss mån som trummis i ett band.

- Ja, det är faktiskt så att man styr ganska mycket och har ett tydligt ansvar som trummis.

Som ledare för sin grupp på CSC:s finansavdelning känner han att han agerar som en coach:

- Det gäller att se varje individ och se till att de bidrar till laget med sina bästa förmågor. Att utveckla gruppen och förbättra samspelet är mitt fokus.

Även om Ulf Bolling eftersträvar att det ska vara ett öppet klimat och högt i tak, så kan vissa som är lite tystlåtna behöva lyftas fram.

- Man måste utgå ifrån att varje person har olika egenskaper. Alla ska känna sig trygga i teamet och veta att det är bra att vi är olika.

Tidigare mottagare av Positions chefspris är Dag Erenius, Peter Dörrich, Catarina Göthberg och Kim Lindhe.

På Kompetensmässan delades även Positions nya bokpris ut. Det gick till ”Chefen som coach” av Lena Sobel och Sören Holm.

 

 

Ledarskap

Chefers arbetsmiljö glöms bort

Stress och en ohållbar arbetssituation. Det är vardagen för många av landets chefer. Trots det faller ansvaret för deras arbetsmiljö ofta mellan stolarna. Den slutsatsen drar Arbetsmiljöverket efter att ha inspekterat 1 100 företag.
Ola Rennstam Publicerad 25 april 2024, kl 08:01
Dålig arbetsmiljö för chefer. En kvinnlig chef masserar sin handled och en manlig chef har hela sin datorskärm täckt med kom ihåg-lappar.
När Arbetsmiljöverket inspekterade arbetsmiljön för chefer i privat sektor fann man brister på 65 procent av fallen. Foto: Colourbox.

I juni 2022 inledde Arbetsmiljöverket en stor insats med fokus på chefer inom privat sektor. Sammanlagt gjordes 1 100 inspektioner under ett och ett halvt års tid – och nu är rapporten klar. Den visar att myndighetens inspektörer fann brister i arbetsmiljöarbetet på 65 procent av de inspekterade företagen. 

Insatsen har fokuserat på första linjens chefer, alltså de chefer som är närmast medarbetarna.

– Det är yrkesgrupp som ofta pressas både uppifrån och nedifrån i organisationen, vilket kan leda till stress och en ohållbar arbetsmiljö, säger Malin Cato, arbetsmiljöinspektör vid Arbetsmiljöverket.

Chefers arbetsmiljö glöms bort

Rapporten visar att ansvaret för chefernas arbetsmiljö ofta faller mellan stolarna. Första linjens chefer exkluderas från medarbetarundersökningar, skyddsronder och medarbetarsamtal. Malin Cato anser att chefernas arbetsmiljö behöver lyftas och synliggöras.

Malin Cato, Arbetsmiljöverket

– På många företag är det inte självklart att tänka på cheferna som vanliga arbetstagare. En chef är också en medarbetare, som behöver en bra arbetsmiljö för att kunna vara ett bra stöd åt andra. Om chefen har en bra arbetsmiljö är chansen större att medarbetarna har det, säger hon.

Varför glöms chefernas arbetsmiljö bort?
– Inspektionerna har visat att den person som ansvarar för första linjens chefers arbetsmiljö, det vill säga dennes chef, inte alltid har förstått att det ingår i arbetsuppgifterna. Många saknar också tillräcklig kunskap inom arbetsmiljöområdet. Risken är att de arbetsmiljöfrågor som berör chefer inte tas om hand och det kan i sin tur leda till ohälsa och olyckor.

Arbetsmiljöombud saknas för chefer

Arbetsmiljöverket påpekar att första linjens chefer ofta saknar arbetsmiljöombud*. I många fall finns arbetsmiljöombud på arbetsplatsen men de representerar medarbetarna gentemot arbetsgivaren.

– Cheferna ses ofta som arbetsgivarrepresentanter och som en motpart. Här har arbetsmiljöombuden en viktig roll i att påtala arbetsmiljörisker. Även chefer kan behöva arbetsmiljöombud, säger Malin Cato.

Arbetsmiljöverket understryker att majoriteten av de inspekterade företagen har åtgärdat de påpekade bristerna.

*Inom Unionen benämns rollen "arbetsmiljöombud" men lagstiftningen och Arbetsmiljöverket använder benämningen  "skyddsombud".