Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Pressades att säga upp sig

Säg upp dig själv, annars får du sparken. De alternativen gav logistikföretaget till en medlem i Unionen. Nu stämmer förbundet företaget för den påtvingade uppsägningen.
Lina Björk Publicerad 13 januari 2015, kl 10:55

I september kom medlemmen sent till jobbet som transportledare. Kort därefter blev han inkallad på ett möte med sin chef, som påstod att han var drogpåverkad och att han fick välja mellan att säga upp sig själv eller få sparken av bolaget.

Medlemmen förklarade att han inte tagit några droger men fick en halvtimmes betänketid för att bestämma sig och 30 minuter senare låg två dokument på bordet, ett var en uppsägning på egen begäran och det andra en uppsägning på bolagets begäran.

Chefen sade att det alltid ser bättre ut i cv:t om man säger upp sig själv, så efter påtryckningar var det precis det som medlemmen gjorde. Han stängdes också av från arbetet under hela sin uppsägningstid.

Med den korta betänketiden och pressade situationen anser Unionen att uppsägningen provocerades fram av arbetsgivaren och stämmer därför logistikfirman på sammanlagt 150 000 kronor.

 

 

Provocerad uppsägning

  • Det är inte tillåtet att med olika medel förmå en anställd att säga upp sig själv.
  • När arbetsgivaren på olika sätt försöker verka för att du ska säga upp dig kallas det för provocerad uppsägning.
  • Det krävs inte att arbetsgivaren direkt syftat till att förmå dig att säga upp dig, utan är fullt tillräckligt att han eller hon har framkallat en svår situation, och därmed riskerar att du lämnar ditt jobb.    
Arbetsrätt

Skyddsombud ifrågasatte arbetsmiljön – avskedades

Skyddsombudet påtalade brister i arbetsmiljön på maskinföretaget. Utan några varningar avskedades han i december med motiveringen att han hade samarbetssvårigheter.
Lina Björk Publicerad 10 april 2024, kl 13:04
Man i vit skjorta och slips samlar sina kontorstillhörigheter i en brun kartong.
Serviceteknikern avskedades. På grund av samarbetssvårigheter, menar arbetsgivaren. Felaktigt, menar Unionen och kopplar avskedet till mannens förtroendeuppdrag som skyddsombud. Foto: Colourbox.

Företaget som serviceteknikern jobbade på sysslade huvudsakligen med reparationer och installationer av städmaskiner. Det var ett tungt jobb och han försökte förbättra arbetsmiljön, framför allt sista året då han även var skyddsombud. 

I februari förra året inträffade en incident i företagets lokaler. En kollega till skyddsombudet och en person i ledande ställning hade en diskussion som utmynnade i handgripligheter. Kollegan anmälde händelsen till serviceteknikern i egenskap av skyddsombud och han upprättade en tillbudsanmälan efter att ha ringt och frågat Unionen om råd. 

Unionen stämmer: Kopplar avsked till uppdrag

I tillbudsanmälan råkade serviceteknikern av misstag kryssa i att anmälan gjordes av arbetsgivaren. Men i hela rapporten har han skrivit att det är han själv i egenskap av skyddsombud som skrivit. Arbetsgivaren ansåg att misstaget var allvarligt och valde att avskeda honom med motiveringen att han har samarbetssvårigheter. 

Unionen stämmer nu maskinföretaget och skriver i stämningsansökan att det finns en tydlig koppling mellan mannens roll som skyddsombud och avskedandet. Man begär därför 220 000 kronor i allmänt skadestånd samt utebliven lön och att avskedandet ska förklaras ogiltigt.