Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Rädsla för otrygghet stoppar företagande

Brist på tid, engagemang och kunskap. Men även rädsla för att bli av med tryggheten som anställd. Det är faktorer som hindrar många från att ta steget till att starta eget, visar en ny undersökning från Unionen.
Niklas Hallstedt Publicerad 10 november 2014, kl 11:49

Intresset för att starta eget är stort. Enligt undersökningen har så många som fyra av tio funderat i de banorna.

Men hindren är många. De tjänstemän som tillfrågas i undersökningen uppger att huvudorsakerna till att de inte är egna företagare är att de inte vill riskera tryggheten det innebär att vara anställd (44 procent) och är nöjda med sin nuvarande anställning (43 procent). Andra faktorer som är viktiga är att man inte är beredd att satsa tillräckligt med tid och engagemang, att man inte kan tillräckligt om hur man driver företag och att det verkar krångligt att starta eget.

- Det finns ett ganska stort intresse av att starta egen verksamhet, men att det finns ett antal saker som inte fungerar tillräckligt bra eller säkert för att få så många egenföretagare som vi skulle kunna ha, säger Peter Hellberg, Unionens förste vice ordförande.

Av den anledningen vill förbundet bland annat att man ska kunna få starta eget-bidrag redan första dagen som man blir arbetslös. Man vill även att reglerna vid sjukdom ska vara desamma oavsett företagsform, liksom att det ska gå lättare att kombinera perioder av arbetslöshet med företagande.

- Om man inte vet om man får den hjälp man behöver från trygghetssystemen så hämmar det företagandet. Det är en trygghet i sig att veta hur saker kommer att handläggas och att det fungerar lika för alla. Då blir det mer förutsägbart, säger Peter Hellberg.

I undersökningen ställs också frågan om man tror att en personlig mentor som själv är egen företagare skulle göra att fler vågade ta steget och starta eget. Ja, svarar 75 procent av de tillfrågade. Det här har Unionen tagit fasta på. Inom kort startar förbundet ett mentorsprogram för sina egenföretagarmedlemmar.

 

Fakta

Undersökningen gjordes av Novus i september och omfattar 1 000 intervjuer. Vid förra årsskiftet hade Unionen omkring 6 500 egenföretagarmedlemmar.

Arbetsmarknad

Hennes jobb – skapa ditt fredagsmys

Hon är hemkunskapsläraren som blev mamma till sourcream & onion och många andra chipssmaker. Möt Inger Gustafsson, som trots 30 år som produktutvecklare inte tröttnat på snacks.
Ola Rennstam Publicerad 12 april 2024, kl 06:01
produktutvecklaren Inger Gustafsson på Estrella arbetar med att ta fram nya smaker.
I labbet tar produktutvecklaren Inger Gustafsson fram de chipssmaker som ska lanseras första kvartalet 2025. Under arbetet väger hon upp en exakt mängd kryddor och blandar i en påse med osaltade chips – och smakar sig fram.  Foto: Nicke Messo

Hur hamnade du på Estrella?

 – Jag är utbildad hemkunskapslärare och har alltid haft ett stort intresse för matlagning och smak. Det kan vara svårt att tänka sig nu, men 1987 var det ont om lärarjobb och jag sökte säkert 50 tjänster innan jag såg en annons där Estrella sökte en produktutvecklare. Jag har kvar samma tjänst, men uppgifterna har ändrat sig mycket sedan dess.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att jag får vara kreativ och innovativ. Jag känner verkligen att man litar på min kunskap. Vi är tre produktutvecklare i Göteborg och tre på vårt bolag i Norge, det är verkligen ett samarbete.

Hur får ni fram en ny smak?

– Vi börjar med att ta fram ett antal olika smakinriktningar för den produkt som ska lanseras ett år senare. Vi inspireras av allt från trender i krogvärlden till önskemål från våra kunder. I samarbete med våra leverantörer tar vi sedan fram kryddblandningar som vi testar, justerar och diskuterar oss fram till några smaker som vi är nöjda med. Det blir mycket smakande! Till slut får en panel med konsumenter tycka till.

Vilken är den största utmaningen?

– Att skapa balans. Du vill få till en bra start som gör smaken spännande, den ska vara saftig och ha en fyllighet och på slutet ge en ”lagom” eftersmak som inte dör av för snabbt. Man ska inte bli mätt på smaken efter tre chips.

Vilken smak är du mest stolt över?

– Jag var med och tog fram sourcream & onion på 80-talet som spred sig över hela Europa. Våra säljare hade hittat en variant i USA, men den var ganska smörig. Vi sökte något som kunde passa här och när jag lade till mer gräddfil gifte sig syran och löken. Det blev en omedelbar succé, vi nådde personer som aldrig brukade äta chips.

Har du gjort några mindre lyckade produkter?

– Smak är subjektivt och det är inte alltid mina favoriter som lanseras. Ibland har vi satsat på ”snackisar” som smak av varma mackor och äpplepaj. Ärligt talat tyckte jag chipsen med hamburgarsmak var ”så där”.

Äter du mycket chips på fritiden?

– Det kan bli lite mycket av det på jobbet så jag äter mer jordnötsringar och nötter hemma. Men det är en viktig del i jobbet att exempelvis testa konkurrenternas sortiment.

Hur ser du på hälsoaspekten med snacks?

– Man ska äta allt med måtta, men jag tycker att chips har oförtjänt dåligt rykte. De innehåller vitaminer, vegetabiliska fetter, fibrer och proteiner.

5 saker du inte visste om chipstilverkning

  1. Under 2023 konsumerade svenska folket 266 911 120 påsar snacks. Den genomsnittliga svensken äter cirka 5,8 kilo per år, nionde högst i Europa.
     
  2. Vid Estrellas fabrik i Angered utanför Göteborg tillverkas årligen strax under 24 000 ton snacks. Här finns också huvudkontor och produktutveckling.
     
  3. Det går åt nära fyra kilo potatis till ett kilo chips. Rå potatis innehåller en stor del vatten som ångas bort under tillverkningsprocessen.
     
  4. Estrellas grundare Folke Andersson har en arena uppkallad efter sig i Ecuador: Estadio Folke Anderson, som rymmer 14 000 människor.
     
  5. 22 minuter. Så lång tid tar det för potatisen att förvandlas till ett färdigt chips i fabriken. Knölen sorteras, tvättas och skivas innan den friteras i 175 gradig olja. Därefter åker chipsen genom en stor trumma som fördelar kryddblandningen jämnt.
Estrellas fabrik i Angered.
Efter att chipsen friterats i 175 gradig olja åker de genom en stor trumma som fördelar kryddblandningen jämnt. Foto: Nicke Messo

ESTRELLA

  • 267 anställda, från 20 olika länder. De flesta arbetar vid anläggningen i Angered utanför Göteborg.
  • Bolaget grundades 1946 av Folke Andersson. De första åren importerades bananer från Sydamerika. Produktion av chips och popcorn inleddes 1957.
  • Unionenklubben på Estrella har 77 medlemmar.