Hoppa till huvudinnehåll
Arbetstid

Rasismen sover aldrig

Rasismen sover aldrig. Det måste dock de anställda på Expo göra ibland. Anna-Sofia Quensel är klubbordförande på stiftelsen som jobbar för allas lika rättigheter.
Lina Björk Publicerad 28 januari 2015, kl 13:35

När stora händelser inträffar: nazister attackerar en manifestation i Kärrtorp, en moské eller bönelokal bränns ned, det blir nyval efter regeringskris, så släpper de anställda på stiftelsen Expo vad de har för händerna och jobbar dygnet runt. De jobbar mot orättvisa, intolerans och hat. Att som klubbordförande sätta ned foten och säga att de anställda ska gå hem klockan fem är inte helt lätt. För att inte säga omöjligt.

– Vi har haft en del diskussioner om arbetstiden särskilt när det kommer till målstyrt arbete. Risken finns att man jobbar ihjäl sig om det inte finns någon som säger stopp. Det ställer höga krav på arbetsledningen, säger Anna-Sofia Quensel.

Och även om arbetsledningen drar i bromsen kan det vara svårt att sätta en gräns för sig själv när engagemanget för jobbet är stort.

– Man måste givetvis ta eget ansvar. Men vad räknas som arbetstid? Att jag väljer att läsa böcker på kvällstid som är viktiga för jobbet, eller går på en intressant föreläsning kvällstid?

Expo har tre verksamhetsinriktningar: granskning, utbildning och engagemang. Granskningen har ett research-team som samlar och analyserar information om intoleranta grupper. Där ingår också tidsskriften och nyhetswebben.  De som jobbar med utbildning föreläser för skolor, företag och organisationer. Och slutligen Tillsammansskapet, som är en plattform för initiativ, nätverk och föreningar som arbetar för att stärka sammanhållningen i lokalsamhället. Arbetsplatsen har en Unionenklubb, som funnits i drygt ett halvår.

Anna-Sofia Quensel tror att det är bra om det finns tydliga riktlinjer för hur och när man förväntas arbeta. En arbetsbeskrivning som tydliggör vad som ingår i ens arbetsområde och vad som ligger utanför.

– Finns det på pränt är det lättare att säga stopp. Det gäller även för riktlinjerna. Praktiska frågor kring restid, traktamenten, arbetstid, vilka möten man kan gå på och vilka möten man måste gå på.

Din arbetsgivare jobbar med väldigt viktiga frågor. Blir det någonsin en konflikt för dig som klubbordförande att värna om de anställdas välmående?
– Nej, vi sitter alla i samma båt och det är en gemensam fråga att de anställda ska må bra.

Arbetstid

Fler företag ska testa fyradagarsvecka

Till hösten inleds en stor studie om fyradagarsvecka. Studien är den första i Sverige. Initiativtagare är Anna-Carin Alderin, nationell representant för 4 Day Week Global.
– Det finns många fördelar med fyradagarsvecka: medarbetarna mår bättre, deras stressnivåer sänks och balansen mellan jobb och fritid blir bättre, säger hon.
David Österberg Publicerad 7 mars 2024, kl 06:02
Kvinna vid dator kollar sitt armbandsur.
Framtidens arbetsliv - fyra dagar arbete, tre dagar fritid? Nu ska forskare testa fyradagarsvecka i Sverige - något man menar kan bli verklighet för alla. Foto: Colourbox.

Intresset för förkortad arbetstid växer sig allt starkare. Flera stora studier i bland annat Storbritannien, USA och Australien har visat att fördelarna med fyradagarsvecka är så stora att nästan alla deltagande företag fortsätter med kortare arbetstid.

Studierna har tillkommit på initiativ av den ideella organisationen 4 Day Week Global. Organisationens representant i Sverige heter Anna-Carin Alderin och förra året såg hon till att även vi får en studie om effekterna av kortare arbetstid.

– Företag som är intresserade av att vara med kan anmäla sig fram till slutet av våren eller början av sommaren. Därefter kommer vi att ha en dialog med företagen om vilka förberedelser de behöver göra och till hösten inleds den sex månader långa studien. Den genomförs av Lena Lid Falkman som är knuten till Handelshögskolan i Stockholm och Karlstads universitet, säger Anna-Carin Alderin.

Kortare arbetstid med full lön

Anna-Carin Alderin.
Anna-Carin Alderin.

Medarbetarna på de deltagande företagen får arbetstiden sänkt till 80 procent av ordinarie tid, men behåller 100 procent av lönen. Studien ska bland annat ta reda på hur produktivitet och välmående påverkas av förändringen.  

Anna-Carin Alderin har nästan 20 års erfarenhet av olika chefsroller på Ikea, men driver numera eget företag. Hon är optimistisk till att fördelarna med kortare arbetstid är många.

– Jag är lite försiktig med att säga att det fungerar för alla bolag i Sverige för det vet vi inte, det är ju det som forskningsstudien ska ta reda på. Men samtidigt har jag ju sett vad som har hänt med bolag i andra länder. Ur arbetsgivarperspektiv blir det lättare att rekrytera och behålla talang på ett helt annat sätt än tidigare. Man kan också se att medarbetarna mår bättre, deras stressnivåer sänks och balansen mellan jobb och fritid blir bättre. Produktiviteten bibehålls eller går upp.

En förutsättning för att lyckas med fyradagarsvecka är noggranna förberedelser.

– Det viktigaste är att man funderar på hur man ska jobba och hur man kan jobba smartare.  På företag med många tjänstemän kan man till exempel ofta spara tid genom effektivare möten. Många får också mycket gjort genom att lägga in fokustid under dagen, där man blockar tid i kalendern. Gärna kollektivt, så att alla sitter fokuserat mellan exempelvis 9 och 10, säger Anna-Carin Alderin.

Arbetstiden har inte sänkts på 50 år

Arbetstiden sänktes successivt i Sverige under 1900-talet, men har legat still på 40 timmar i veckan sedan 1973. En förklaring, tror Anna-Carin Alderin, är att det är enklast att göra som man alltid har gjort.

– Man måste väcka tanken att det går att leva och arbeta på ett annat sätt. Jag hade själv inte reflekterat över det fram tills nyligen. Samtidigt har ju många tjänstemän redan i dag flexibla arbetstider och möjlighet att jobba på distans. Och jag tror att många i praktiken jobbar mindre än åtta timmar per dag, även om det kan vara dolt i dålig möteskultur eller att man sköter privata ärenden på arbetstid.

Har vi en annan syn på arbetstid om tio år?

– Jag tror absolut att vi kommer att arbeta färre timmar, bland annat när AI tar över en del av våra arbetsuppgifter. Jag tror att vi mår bra av lägga mer tid på våra barn, på träning, på våra äldre, på att vara i naturen. När vi arbetar färre timmar får vi dessutom större möjligheter att fatta fler hållbara beslut och det är bra för den planet vi bor på.