Hoppa till huvudinnehåll
Internationellt

Rekordmånga väljer schysta bananer

Aldrig har så många svenskar handlat rättvist som under förra året. Och sett till de tre senaste åren har försäljningen fördubblats, vilket är en rekordökning. Det är framför allt bananer, vin och blommor som kliver fram som storsäljare. Även om rättvisemärkt kaffe är störst i pengar räknat.
Sandra Lund Publicerad 9 april 2014, kl 15:00
Fairtrade
En arbetare tvättar och etiketterar rättvisemärkta bananer på Cooprobata i Dominikanska Republiken. Fairtrade

Under förra året ökade svenskarnas konsumtion av varor som odlats eller tillverkats under anständiga villkor för människorna som jobbar med dem. Jämfört med året före ökade försäljningen med 29 procent. Vilket är den största ökningen på fem år. Omsättningen har fördubblats de tre senaste åren och 2013 såldes Fairtrade-märkta varor för två miljarder kronor.

- Det finns inget enkelt svar på varför. Vi ser att kännedomen, förtroendet och betalningsviljan ökat. Konsumenter har insett att det finns en människa bakom produkten, säger Morgan Zerne som är vd för Fairtrade.

Han säger att det går att se en tydlig koppling mellan att arbetsvillkoren för lantbrukare i fattigare länder uppmärksammas i medier, och en ökad försäljning.

Fairtrade-märkt kaffe omsätter mest pengar, förra året sörplade vi oss sådant kaffe för över  550 miljoner kronor. Bananer, rosor och vin ökar mest. Nästan var tionde banan är i dag Fairtrade-märkt. Och i år ska bolaget/föreningen satsa mer på schysta bananer. Målet är att när året går mot sitt slut ska varannan banan ska ha märkningen. För Sverige ligger efter länder som Storbritannien där 33 procent av bananerna är Fairtrade-märkta. Och Schweiz där 54 procent är det.

- Det är ett ambitiöst mål. I dag är ju alla Fairtrade-bananer på svenska marknaden också ekologiska. Vid tropiska oväder i Latinamerika blir det väldigt brist på dessa bananer, då fukten försvårar ekologisk odling där man inte använder bekämpningsmedel mot svampangrepp. Vi försöker få upp ögonen hos daglivvaruhandeln för att det även finns konventionellt odlade bananer som är Fairtrade-märkta.

Det här är Fairtrade

Fairtrade är dels ett bolag, och dels en förening. Föreningen har ett 40-tal medlemsorganisationer, däribland Unionen, LO, SOS Barnbyar och Svenska kyrkan.

Internationellt

Unionen stöttar finska storstrejken

Över 40 000 privatanställda tjänstemän är i strejk mot den finska regeringens begränsningar av strejkrätten. Nu går Unionens ordförande Peter Hellberg ut till stöd för de strejkande, i ett uttalande som Kollega tagit del av.
Noa Söderberg Publicerad 1 februari 2024, kl 14:08
Peter Hellberg, Unionen till vänster och till höger Finlands flagga.
Samtliga finska tjänstemän på SSAB, Stora Enso och många andra företag strejkar mot regeringen
– Finlands sak är vår, säger Unionens ordförande Peter Hellberg.
Foto: Peter Jönsson/Hasse Holmberg/TT.

Kort efter att den finska högerregeringen tillträdde aviserades förslag om stora förändringar av landets strejkrätt, löneförhandlingssystem och regler kring uppsägningar. Regeringen meddelade också att de vill genomföra nedskärningar och sänka ersättningarna i landets välfärdssystem.

Den finska fackföreningsrörelsen reagerade skarpt och har, enligt egen utsago, försökt få till förhandlingar med regeringen utan framgång. Därför har stora delar av fackföreningsrörelsen varslat om politisk strejk under torsdagen och fredagen. Delar av flygtrafiken, skolor, fabriker och restauranger står just nu still.

Unionens systerförbund Pro har tagit ut över 40 000 privatanställda tjänstemän i strejk. På arbetsplatser som ABB, SSAB, Stora Enso och Sandvik har samtliga tjänstemän lagt ned arbetet. Förbundet deltar också i en demonstration på Senatstorget i centrala Helsingfors under torsdagen.
 

Unionen till de strejkandes försvar

Nu rycker Unionens ordförande Peter Hellberg ut till de strejkandes försvar. I ett uttalande som Kollega tagit del av skriver han att konflikten ”har sin grund i en omfattande politisk inblandning i lönebildningen”. Han fortsätter:

”Att genom politiken kraftigt förändra spelplanen utan att samtal och förhandling sker, det skadar förutsättningarna för en väl fungerande arbetsmarknad. Det är en dålig politik för Finlands löntagare!”

Hellberg uttrycker också sitt explicita stöd till strejkerna, demonstrationerna och ”de fackförbund i Finland som arbetar stenhårt för en rättvis, trygg och inkluderande arbetsmarknad”. Rubriken på uttalandet lyder ”Finlands sak är vår”.

Demonstrationer i Finland

Andreas Mårtensson är ordförande i riksklubben på Boliden Minerals – ytterligare ett av de företag där finska tjänstemän är i strejk. Han berättar för Kollega att han varit i kontakt med sina finska kollegor genom företagets bolagsstyrelse och Europeiska arbetsråd (EWC). Enligt Mårtensson har arbetsgivaren uttryckt ”neutralitet” inför konflikten och den svenska klubben har därför beslutat att inte göra någon särskild stödaktion. Däremot säger Mårtensson att han själv stöttar sina finska kollegor.

– Vi har ju svårt att göra sympatiåtgärder eller så, säger han och fortsätter:

– Men vi står bakom dem och stödjer dem i deras strid.

Den finska tidningen Huvudstadsbladet rapporterar på torsdagseftermiddagen att demonstrationen i centrala Helsingfors har "stort deltagande och folkmassan bara växer".