Hoppa till huvudinnehåll
Ledarskap

Så får du ut det mesta av ledarskapskursen

Innan du väljer ledarutbildning bör du analysera vilka kompetenser du behöver utveckla. Det kan du göra själv eller tillsammans med din chef.
Publicerad 20 november 2014, kl 11:16

I allra första början kanske du behöver lära dig arbetsrätt, mötesteknik, samtalsmetodik. Men ganska snart handlar det om ledarskap och om att motivera människor, och då ökar behovet av självkännedom. Då blir också läraren viktigare liksom kursdeltagarna själva. Det bör du ta hänsyn till när du väljer kurs.

Fråga efter hur många deltagare som är på kursen, och vilken pedagogik som används.
– Det är väsentligt att det ingår gruppövningar, roll­spel och utrymme för egen reflektion. Om det bara handlar om föreläsningar är det enligt mig inte en utbildning, säger Maria Scullmann, vd på Advantum Kompetens som utbildar chefer.

Finns det annat stöd i form av lärarportaler med mera? Det är värt att kolla upp. Läraren är förstås också betydelsefull, vilket är svårare att kontrollera. Här får du gå på referenser och magkänsla. Det skadar inte om den som ska utbilda chefen själv har varit chef och har varit det i flera olika organisationer. Egna självupplevda exempel är viktigt att kunna förmedla som utbildare. På vissa utbildningsföretag kräver man minst ett decennium av chefserfarenhet. Men det räcker förstås inte. Utbildaren bör också ha pedagogisk utbildning och ha ett hyfsat hum om gruppdynamik och beteendepsyko­logi.

Det är bra om du gillar läraren men det är inte lika viktigt för en vuxen person att knyta an till läraren som för ett barn eller en tonåring. Men om du får förtroende för utbildaren och tror att den har något att lära ut ökar sannolikheten att du utvecklar dig av kursen. Det underlättar också att utbildaren förstår just din arbetssituation. Det är då man vågar öppna sig och visa sina verkliga svagheter och misslyckanden och det är då som man kan åstadkomma verklig förändring.

Ha överseende om de första kurserna känns stereotypa i sin indelning av personligheter. Ju fler kurser du går, desto fler fyrfältsdiagaram med motsatspar som målinriktad-relationsinriktad, inåtvänd-utåtvänd kommer du att stöta på.

Till slut, efter ett antal år som chef, och när du gått så många utbildningar att du nästan tappat räkningen, då kommer du att inse att du är en riktigt bra chef, och därtill en mer mogen människa. Men du kommer förmodligen inte att veta exakt hur det gick till, om det är alla kurser du gått eller något annat.


Thomas Heldmark
[email protected]

Ledarskap

Chefers arbetsmiljö glöms bort

Stress och en ohållbar arbetssituation. Det är vardagen för många av landets chefer. Trots det faller ansvaret för deras arbetsmiljö ofta mellan stolarna. Den slutsatsen drar Arbetsmiljöverket efter att ha inspekterat 1 100 företag.
Ola Rennstam Publicerad 25 april 2024, kl 08:01
Dålig arbetsmiljö för chefer. En kvinnlig chef masserar sin handled och en manlig chef har hela sin datorskärm täckt med kom ihåg-lappar.
När Arbetsmiljöverket inspekterade arbetsmiljön för chefer i privat sektor fann man brister på 65 procent av fallen. Foto: Colourbox.

I juni 2022 inledde Arbetsmiljöverket en stor insats med fokus på chefer inom privat sektor. Sammanlagt gjordes 1 100 inspektioner under ett och ett halvt års tid – och nu är rapporten klar. Den visar att myndighetens inspektörer fann brister i arbetsmiljöarbetet på 65 procent av de inspekterade företagen. 

Insatsen har fokuserat på första linjens chefer, alltså de chefer som är närmast medarbetarna.

– Det är yrkesgrupp som ofta pressas både uppifrån och nedifrån i organisationen, vilket kan leda till stress och en ohållbar arbetsmiljö, säger Malin Cato, arbetsmiljöinspektör vid Arbetsmiljöverket.

Chefers arbetsmiljö glöms bort

Rapporten visar att ansvaret för chefernas arbetsmiljö ofta faller mellan stolarna. Första linjens chefer exkluderas från medarbetarundersökningar, skyddsronder och medarbetarsamtal. Malin Cato anser att chefernas arbetsmiljö behöver lyftas och synliggöras.

Malin Cato, Arbetsmiljöverket

– På många företag är det inte självklart att tänka på cheferna som vanliga arbetstagare. En chef är också en medarbetare, som behöver en bra arbetsmiljö för att kunna vara ett bra stöd åt andra. Om chefen har en bra arbetsmiljö är chansen större att medarbetarna har det, säger hon.

Varför glöms chefernas arbetsmiljö bort?
– Inspektionerna har visat att den person som ansvarar för första linjens chefers arbetsmiljö, det vill säga dennes chef, inte alltid har förstått att det ingår i arbetsuppgifterna. Många saknar också tillräcklig kunskap inom arbetsmiljöområdet. Risken är att de arbetsmiljöfrågor som berör chefer inte tas om hand och det kan i sin tur leda till ohälsa och olyckor.

Arbetsmiljöombud saknas för chefer

Arbetsmiljöverket påpekar att första linjens chefer ofta saknar arbetsmiljöombud*. I många fall finns arbetsmiljöombud på arbetsplatsen men de representerar medarbetarna gentemot arbetsgivaren.

– Cheferna ses ofta som arbetsgivarrepresentanter och som en motpart. Här har arbetsmiljöombuden en viktig roll i att påtala arbetsmiljörisker. Även chefer kan behöva arbetsmiljöombud, säger Malin Cato.

Arbetsmiljöverket understryker att majoriteten av de inspekterade företagen har åtgärdat de påpekade bristerna.

*Inom Unionen benämns rollen "arbetsmiljöombud" men lagstiftningen och Arbetsmiljöverket använder benämningen  "skyddsombud".