Hoppa till huvudinnehåll
Avtal

Så funkar konkurrensklausulerna

Ola Rennstam Publicerad 2 juli 2015, kl 10:57

Konkurrensklausulerna ses som ett komplement till lagen om företags­hemligheter och lojalitetsplikten, som upphör när anställningen avslutas.

1969 enades arbetsmarknadens parter om ett kollektival som begränsar användandet av konkurrens­klausuler och under vilka förutsättningar det får finnas. Bindningstiden får som längst vara två år och ersättningen under karensen ska vara 60 procent av inkomsten vid anställningens slut.

En tredjedel av Unionens medlemmar med kollektiv­avtal omfattas av denna överenskommelse. Den är dock uppsagd och förhandlingar pågår mellan Svenskt Näringsliv och PTK för att få fram ett modernare avtal.

För övriga Unionenmedlemmar gäller reglerna i avtals­lagen, som säger att en konkurrensklausul ska vara skälig. Det finns dock inga juridiska hinder för företag utan kollektivavtal att teckna konkurrens­klausuler med oskäliga villkor.

En konkurrensklausul upphör normalt att gälla om man blir uppsagd på grund av arbetsbrist. Ett avtal är dock giltigt tills det har förklarats oskäligt av en domstol, en process som kan ta lång tid.

I Kalifornien är konkurrensklausuler förbjudna. I våra nordiska grannländer har man valt att lagstifta.

Rättsläget komplext
Enligt avtalslagen ska en konkurrensklausul vara skälig, vilket ger utrymme för många tolkningar. I domstol brukar klausuler utan ersättning eller för personal som inte har nyckelbefattningar sällan hålla. Trots det är det vanligt att den som bryter mot avtalen krävs på skadestånd i miljonklassen. Arbetsgivarna vill skrämmas.

– Arbetsgivarnas krav har inte alltid så mycket substans och tvisterna slutar oftast i förlikningar långt ifrån de ursprungliga summorna, men processen kan vara obehaglig för den enskilde, säger Martin Wästfelt, Unionens chefsjurist.

Tänk på det här

Vill arbetsgivaren att du ska skriva på en konkurrens­klausul? Kontakta Unionen innan du skriver på och rådgör med förbundets experter om avtalets skälighet.

Känns det jobbigt att komma med invändningar? Glöm inte bort att arbetsgivaren har valt just dig till jobbet.

Har du redan skrivit under? Kontakta Unionen för en omförhandling med arbetsgivaren av avtalets utformning. Enligt förbundet bör det göras en återkommande översyn om det finns behov av en klausul

Avtal

Unionen stämmer Folkuniversitetet i AD

Unionen stämmer Folkuniversitet efter att 18 medlemmar som jobbar som coacher och yrkesvägledare omfattats av Sveriges Lärares kollektivavtal för cirkelledare. Ett brott mot avtalet, menar Unionen, som vill att Arbetsdomstolen reder ut vad som gäller.
Linnea Andersson Publicerad 31 augusti 2023, kl 11:33
Skylt med texten Folkuniversitetet.
Unionen stämmer Folkuniversitet för vad man menar är ett avtalsbrott. Foto: Linnea Andersson.

Folkuniversitetet har kollektivavtal med både fackförbunden Unionen och Sveriges Lärare. Sedan en längre tid tillbaka har 18 Unionenmedlemmar – i stället för att omfattas av sitt fackförbunds kollektivavtal – gått på lärarnas cirkelledaravtal.

– Vi menar att det är fel att arbetsgivaren har tillämpat Sveriges Lärares avtal och att det i stället är vårt kollektivavtal inom civilsamhället som ska tillämpas, säger Carl Siljehamre, en av två förbundsjurister på Unionen som driver målet i AD.

Vill inte kommentera

Enligt Siljehamre menar Folkuniversitet å sin sida att Cirkelledaravtalet visst kan tillämpas även på coacher och yrkesvägledare och att man inte gjort sig skyldig till kollektivavtalsbrott.

Unionen kräver att Folkuniversitetet både ska betala skadestånd på 100 000 kronor till förbundet för brott mot kollektivavtalet och skadestånd till de 18 medlemmarna på 40 000 kronor vardera. Medlemmarna har, enligt Unionen, inte förlorat någon lön, däremot har de bland annat gått miste om pensionsinbetalningar till deltidspension på 1,2 procent.

Kollega har sökt Folkuniversitetet för en kommentar som hänvisat vidare till sin arbetsgivarorganisation Fremia. Fremia vill i sin tur inte lämna någon kommentar med hänvisning till att de ännu inte kommit med svaromål i ärendet.

Gränsdragning

På arbetsplatser där det jobbar flera yrkesgrupper finns i vissa fall gränsdragningar mellan facken för att det ska bli tydligt vilket fackförbund en anställd kan vara medlem i och vilket kollektivavtal som ska gälla. En sådan gränsdragning finns till exempel mellan Unionen och IF Metall för tjänstemän respektive arbetare.

Mellan Unionen och Sveriges Lärare finns inget sådant på förhand bindande gränsdragningsavtal.

Folkuniversitetet

Folkuniversitetet är ett studieförbund som bedriver folkbildning och vuxenutbildning på ett 100-tal orter i Sverige och utomlands.