Hoppa till huvudinnehåll
Pension

Så höjer du din tjänstepension

Den 27 september, firar vi Tjänstepensionens dag. Har du turen att ha tjänstepension kan du glädja dig åt ett tillskott utöver den allmänna pensionen. Men det finns sätt att öka pensionskassan ytterligare. Här är tipsen!
Linnea Andersson Publicerad 27 september 2016, kl 14:45
Collectum
Vill du höja pyramiden? Tänk på döden. Det är ett av tipsen för att få en högre tjänstepension, nedan. Collectum

Förutom den allmänna pensionen har nio av tio arbetstagare någon form av tjänstepensionslösning. Jobbar du på en arbetsplats med kollektivavtal kan du vara säker på att din arbetsgivare betalar in pengar till din tjänstepension

Trots att pension i mångas öron låter såväl krångligt som tråkigt har tjänstepensionen som förmån ökat i popularitet bland unga. När Sifo för femte gången i rad ställde frågan: ”Vilken löneförmån tycker du att det är viktigast att din arbetsgivare erbjuder?”, svarade de i åldrarna 15 till 29 år för första gången att tjänstepensionen är viktigare än friskvårdsbidraget.

I de flesta kollektivavtal sätter arbetsgivaren av 4,5 procent av lönen till tjänstepension, vilket innebär 900 kronor i månaden för den som har en månadslön på 20 000 kronor. Hur mycket pengar du får när det väl är dags för att dra dig tillbaka påverkas dock av en mängd faktorer. Här är tipsen på hur du får mer i plånboken som pensionär!

 

7 tips för en högre pension:

  1. Jobba på en arbetsplats med kollektivavtal – då ingår alltid tjänstepension.
     
  2. Se över avgiften för ditt pensionssparande. Om du erbjuds råd – fråga vad rådet kostar och fundera över hur det påverkar din framtida pension? Är det värt kostnaden?
     
  3. Håll koll på pengarna. Besök Minpension.se någon gång per år för att se över hur stor din pension kan tänkas bli.
     
  4. Dela på deltiden. Att jobba deltid när barnen är små är både mysigt och nödvändigt för många. Men att inte jobba heltid under många år påverkar din pension. Se till att dela tiden och ansvaret för barnen med din partner.
     
  5. Tänk på döden. Det kan låta makabert men är faktiskt nödvändigt. Fundera på vad som händer efter döden, genom att göra vissa val kan din resterande tjänstepension gå till dina efterlevande. Eller så väljer du bort skydd och ökar på så vis din tjänstepension.
     
  6. Jobba, jobba, jobba! Ju längre och mer du jobbar, desto högre pension. Så enkelt är det.
     
  7. Lita på dig själv. Ingen pensionsrådgivare i världen känner dig så bra som du själv gör. Gör dina val utifrån hur stora risker du är beredd att ta, men tänk efter före.

Läs mer om tipsen på Tjänstepensionensdag.se.

Pension

Avtalat tar över Collectums roll - kolla tjänstepension på ny sajt

Snart kan privata tjänstemän som vill ändra i sin tjänstepension logga in på Avtalat. På sajten finns också information om vilka kollektivavtalade försäkringar du har rätt till.
– Vi vet att det finns pengar många inte får del av, säger Peter Karlsson, pressansvarig på Avtalat.
Elisabeth Brising Publicerad 11 januari 2024, kl 13:36
Niklas Hjert, vd Avtalat. Foto: Juliana Wiklund
11 mars kan privata tjänstemän som vill ändra i sin tjänstepension logga in på Avtalat.se i stället för på Collectum.se. På bild syns Niklas Hjert, vd Avtalat. Foto: Juliana Wiklund

Just nu är det många som diskuterar kollektivavtal i Sverige med anledning av Teslastrejk och den tidigare Klarnakonflikten. Men långt ifrån alla svenskar vet vad ett kollektivavtal är, om de har något på sin arbetsplats och vad det i så fall ingår för förmåner och skydd i det. 

– Vi vet att det finns pengar många inte får del av. Man kanske ramlar på vägen till jobbet och kan få pengar för det via försäkringar som finns i kollektivavtalet. Nu vill vi öka kunskapen om det här skyddet, säger Peter Karlsson, pressansvarig på Avtalat.

Ny sajt för pensionsval

Ett sätt från näringsliv och fack i privat sektor att tillsammans lösa bristen på enhetlig information om olika kollektivavtalade förmåner är bildandet av Avtalat och deras sajt som nu får en utökad funktion. 

På Avtalat.se ska privata tjänstemän från 11 mars kunna logga in för att göra ändringar i sin tjänstepension, ITP 1 och 2, i stället för som idag ändra den på Collectum.se. 

Redan i dag går det att logga in på Avtalat.se med bank-id och få digital rådgivning kring sin tjänstepension beroende på ens familjesituation - om man är gift, har barn eller lever ensam till exempel.

Användare på Avtalat.se ska också kunna få aktuell information om sitt avtalade försäkringsskydd vid arbetslöshet, föräldraledighet, arbetsskada, sjukdom eller dödsfall. 

Varför gör ni den här förändringen från Collectum till Avtalat?

– Många tycker pension och försäkring i sig är svårt. Är det sedan svårt att veta var man ska vända sig för att få information om det blir det ännu mer komplicerat. Det här är ett första steg i att samla alla tjänster om kollektivavtalad pension och försäkring på ett ställe. I dag är det utspritt, säger Niklas Hjert, vd för Avtalat. 

Föräldralön och omställningsstöd

Han ger några exempel: kollektivavtalen innehåller stöd till omställning vid eventuell arbetslöshet och ofta en kompletterande ersättning vid föräldraledighet som täcker upp för mer lönebortfall än vad Försäkringskassan betalar. 

Det här är Avtalat

Avtalat och deras sajt ägs gemensamt av Svenskt Näringsliv, LO och PTK, där Unionen ingår. Avtalat skapades för att sprida kunskap och ge råd till alla som jobbar på en arbetsplats i privat sektor med kollektivavtalade tjänstepensioner och försäkringar.