Hoppa till huvudinnehåll
Söka jobb

Så klarar du intervjun

"Vad behöver du bli bättre på?" En förvånande stor andel av arbetsgivarna ställer den väntade frågan. Men vilket svar vill de egentligen ha?
Linda Svensson Publicerad 2 oktober 2008, kl 15:35
Moa Andersson är karriärcoach på Unionen.

- Frågan ställs väl för att man ska se om den jobbsökande har självkännedom. En del tipsar om att man inte ska exemplifiera med något jobbrelaterat. Annars kan man ta ett exempel och visa att man jobbar med att ändra sig, till exempel "jag tycker att det är jobbigt att tala inför folk. Men jag jobbar med det och jag tycker att det är kul att jobba med det. Jag vet att det här arbetet innebär att jag måste tala inför folk och det tycker jag är roligt". Ett visst mått av ärlighet måste det vara, säger Unionens karriärcoach Moa Andersson.

Många har förberett sig på att få frågan. Ibland är de så förberedda att de oombedda nämner inte bara en dålig egenskap utan flera.

- Säger de inget antal finns det inte anledning att ge mer än ett exempel. Man ska inte nämna situationer där arbetsgivaren kan måla upp negativa bilder.

Lika svårt som det kan vara att inför en potentiell arbetsgivare peka på sina brister, lika svårt kan det vara att nämna sina starka sidor utan att känna sig ytterst olutheransk.

- En bra rekryterare ber om exempel på när man har gjort bra ifrån sig. Om de inte gör det kan du själv sätta in dina positiva egenskaper i ett sammanhang.

Vem är inte nervös på intervjun? Det vet de som intervjuar och de har i regel förståelse för det. Men försök ändå att tänka på att ta ögonkontakt med alla som intervjuar, för det är ofta mer än en person, och försök att ha ett avslappnat kroppsspråk.

- Träna med någon innan du går på intervju. En bra idé kan vara att boka en intervju med till exempel ett bemanningsföretag först. Då får man bra träning. Det är synd att gå på intervju till drömjobbet det första man gör, säger Moa Andersson.

När du kommer till intervjun får du ofta frågan om du vill ha något att dricka, kaffe eller vatten. Tacka ja. Det ger dig en stund utanför intervjusituationen som dels gör att du kan känna dig mer avslappnad, dels ger dig tillfälle att vara lite social.

Ett glas vatten kan också vara bra att ha under intervjun när det uppstår en tyst stund. Man behöver inte prata på hela tiden. Den som intervjuar måste ha chans att skriva ned dina svar också.

Ibland är det svårt att veta om det nervösa svar man just hällde ur sig var vad rekryteraren ville ha.

- Ställ checkfrågor. Fråga "var det svar på din fråga?". Det ger bättre matchade svar och öppnar upp för dialog. Dessutom visar man vilken sorts kollega man är, säger Moa Andersson.

Ofta får den arbetssökande redan vid intervjun ange löneanspråk. Men det är något man bör dra ut på så länge som möjligt. Har arbetsgivaren väl bestämt sig för att erbjuda dig jobbet är din förhandlingsposition långt mycket bättre än innan.

- Om man får frågan om löneanspråk tycker jag att man ska be att få ta det vid ett villkorssamtal. Inför det är det viktigt att ta reda på om det finns kollektivavtal, bland annat för att veta om man har ITP. Om pensionslösningen är en annan tycker jag att man ska ringa facket för att höra efter om det är bra.

Fakta

  • Kom i tid. Det finns inga ursäkter att komma för sent. Ta en tidigare buss för att vara på den säkra sidan.
  • Pladdra inte. Var lyhörd, lyssna på frågorna.
  • Prata inte skit om en tidigare arbetsgivare eller chef.
  • Var inte oärlig, det blir jobbigt om du har påstått dig kunna saker om du får jobbet.
  • Skicka gärna ett mail efter intervjun och tacka för mötet.
  • Om du tycker att du inte lyckades visa upp dig från din bästa sida, ring.
Söka jobb

Kravet: Jobba på distans – annars får det vara

Tjänstemän tackar nej till jobb om distansarbete inte är möjligt. Mest sugna på att arbeta hemifrån är äldre och stockholmare.
David Österberg Publicerad 11 december 2023, kl 15:29
En man som jobbar hemifrån vid sin dator
Medelålders stockholmare är den grupp som helst sitter hemma och jobbar, enligt undersökningen. Foto: Shutterstock

Efter pandemin distansarbetar vi som aldrig förr. Möjligheten att arbeta hemifrån är också viktig för tjänstemän som letar nytt jobb. 4 av 10 skulle tacka nej till ett arbete som inte tillåter distansjobb, enligt en rapport från forskningsinstitutet Ratio.

Äldre vill jobba på distans

Mest negativa till ständigt kontorsarbete är äldre. I åldersgruppen 36-64 år svarar 52 procent att de ”troligtvis inte” eller ”absolut inte” kan tänka sig att jobba på en arbetsplats som inte erbjuder distansarbete.

– Det här är viktigt för arbetsgivare att känna till. Om en person har två jobb att välja mellan och det ena inte erbjuder distansarbete, finns en risk att personen tackar nej till det, sa rapportförfattaren Jonas Grafström på ett seminarium där studien presenterades.

Vill byta jobb för att få arbeta på distans

Yngre är betydligt positivare till att enbart jobba från kontoret. Inom åldersgruppen 18-25 år svarar 77 procent att de absolut eller troligen skulle arbeta på ett kontor utan distansjobb. 19 procent svarar att de inte skulle göra det.

Flera andra undersökningar har kommit till liknande slutsatser. Enligt en rapport från it-företaget Global connect skulle 30 procent av svenskarna välja bort ett jobb där man måste vara på kontoret alla dagar. 44 procent svarade att de hade funderat på att byta jobb för att kunna jobba hemifrån mer.

I en undersökning från företaget Owl lab svarar 42 procent att de skulle söka nytt jobb om de blev tvungna att återvända till kontoret på heltid.

Äldre jobbar mest på distans

Viljan att jobba hemifrån skiljer sig stort mellan åldersgrupper och mellan olika delar av Sverige. Äldre och stockholmare jobbar mest på distans.

 

Distansarbete i olika åldrar, dagar/vecka

18-25    26-35     36-49      49-64

1,2          1,7           1,9           2,0

 

Distansarbete i olika regioner, dagar/vecka

Stockholm                         2,1

Malmö                               1,9

Östra mellansverige        1,9

Norra mellansverige        1,9

Göteborg                           1,8

Sydsverige                         1,6

Västsverige                        1,4

Småland                            1,4

Norra Sverige                    1,4