Kollega

Sågspån och eld

Publicerad 19 december 2011, kl 14:40

Libris

 I Vibeke Olsons tredje bok om sågverksfolket i sundsvall ska Bricken från Svartvik fylla 20 år. Hon har egna kostkarlar och motar bort fattigdomen med hårt arbete.
Hennes plats har blivit i hemmet då en olycka kapat hennes hand i sågverket. Men det är ingen kuvad kvinna vi möter. Bricken är redig och står upp för sina åsikter och sin tro.
Bland det värsta jag vet med historier är när författaren tar sig an en röst de inte behärskar. Det kan vara ett samtal med ett barn, där man plötsligt tänker: sådär skulle ett barn aldrig säga.
Här är det precis tvärtom. Vibeke Olson är oerhört påläst. Hon skildrar historiska händelser med absolut skärpa och behåller tonen och talet boken igenom. Jag ser fram emot en fjärde bok!

 • Läs även...

  Jobba hemma eller hemma på jobbet

  Hemmamys på jobbet, mycket färg och avskildhet. Där har ni årets trender på möbelmässan, Stockholm Furniture & Light Fair, som öppnade i går.

 • Läs även...

  Största faran vid utlandsjobb

  Det är inte sjukdomar som ebola eller fasor som inbördeskrig som utgör den absolut största risken när anställda är ute och reser eller jobbar utomlands. Det är trafiken.

 • Läs även...

  Sverige mest rättvist i EU

  I Sverige finns den största sociala rättvisan i hela EU, enligt Bertelmannsstiftelsen. Men när det handlar om rättvisan på arbetsmarknaden halkar Sverige ner till femte plats och i mitten vad gäller ungdomsarbetslösheten.

 • Läs även...

  Egna villkor eller andras?

  Rasismen sover aldrig. Det måste dock de anställda på Expo göra ibland. Anna-Sofia Quensel är klubbordförande på stiftelsen som jobbar för allas lika rättigheter.

 • Läs även...

  Drömjobben förblir drömmar

  Män drömmer om att vara entreprenör eller uppfinnare medan kvinnor vill helst bli författare eller designer. Ändå stannar de flesta helst kvar på sina gamla jobb - även om skulle vinna en större summa pengar.

 • Läs även...

  Kollega på jullov

  På dopparedagen tar Kollegas redaktion jullov. Den 7 januari 2015 är vi tillbaka. Men sajten är fylld med massor av läsning - bläddra, klicka, läs och lär och passa på att tycka till, och mejla oss om det är något du skulle vilja se mer av på Kollega.se nästa år. Vi ses!

 • Läs även...

  En av tre ångrar byte av jobb

  Många anställda ångrar att de bytt jobb visar en ny undersökning. Den vanligaste orsaken till ångern är falsk varudeklaration – arbetsuppgifterna motsvarade inte arbetsbeskrivningen.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.

 • Fler nyheter

  Cecilia Fahlberg lämnar Unionen

  Unionens förbundsordförande sedan 2008, Cecilia Fahlberg, kommer inte att ställa upp för omval vid förbundskongressen i höst. ”Det känns omtumlande även för mig”, säger hon.

 • Fler nyheter

  Sverige – näst bäst på digitalisering

  Enligt en nytt index hamnar Sverige på andra plats när det kommer till digital utveckling. Toppar listan gör Danmark. I Sverige har 99 procent av hushållen tillgång till fast bredband.

 • Fler nyheter

  Ny basindustri ger få jobb

  Förra gången var det gruvorna och stålet. Nu utmanar datahallarna om titeln som norra Sveriges framtid.

 • Fler nyheter

  Dragkamp om datahallar

  Ett hinder för visionen om 20 nya hallar inom fem år är elskatten. Sedan Finland sänkt sin elskatt etablerade sig Google där. Tar Sverige upp kampen?

 • Fler nyheter

  "Bra att vi hamnar på IT-kartan"

  Hur viktig är etableringen av datacenter för Sverige som IT-nation och finns det egentligen något slut på tillväxten av "big data"?