Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Se upp för olyckor i arbetet när klockan ställs fram

Vädermässigt känns det fortfarande som vinter, men rent tidsmässigt börjar sommaren i helgen. För natten mellan lördag och söndag ställer vi fram klockan en timme till sommartid.
Petra Rendik Publicerad 28 mars 2013, kl 10:23

På måndag annandag påsk är många lediga. Det kanske är tur det, för i och med att vi ställer fram klockan en timme, förlorar vi också en timmes sömn och många känner sig segare än någonsin trots ljusare tider som följer.

Det finns studier som visar att omställningen till sommartid kan påverka hälsan negativt. Arbetsplatsolyckor ökar till följd av sömnbrist. Antalet hjärtinfarkter och självmord blir något fler.

Det är inte bara Sverige utan alla EU-länder som ställer om samtidigt till sommartid och när det sen är aktuellt i slutet på oktober, till vintertid. Tanken med gemensamma regler inom EU är att det bland annat ska bli lättare att samordna tidtabeller för transporter mellan länder.

Men det finns röster som menar att sommartid är ren nonsens och att vi borde göra som Ryssland. Där valde man 2011 att upphöra med sommartid och skjuta normaltiden framåt en timme istället.

Och så är det ju det här med att komma ihåg, vad är det nu som gäller? Är det fram eller bak klockan ska ändras? Det finns några minnesregler att ta till, vi ställer fram grillen och klockan på våren, tillbaka på hösten. Föredrar du engelska så tänker du "spring forward, fall back". Men oftast ändras tiden automatisk på mobilen eller datorn och så har vi alltid Fröken Ur om det skulle krisa.

Fakta: Wikipedia

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.