Hoppa till huvudinnehåll
Kompetensutveckling

Sju stipendietips för dig som jobbar

Börjar du tröttna på jobblunken? Är det dags för en nytändning? Sök ett stipendium! Det finns en uppsjö av organisationer och stiftelser som erbjuder stipendier för yrkesverksamma.
Anton Andersson Publicerad 27 januari 2015, kl 15:35
Esteban Felix/AP
Med till exempel TCO:s stipendium skulle du kunna studera fackets roll för nicaraguanska bananodlare. Esteban Felix/AP

1. Unionens studiestöd.

Som medlem i Unionen kan du söka förbundets stöd för kompetensutveckling. Stödet är tänkt att täcka litteratur- och materialkostnader och uppgår till max 3 175 kronor per termin. Max 12 700 kronor. När du uppnått maxbeloppet kan du söka efter tre år igen.

Utlandsstudier, heltid på svensk högskola eller kortare kvällskurser spelar ingen roll, men studierna ska vara lärarledda och du måste ha varit medlem i Unionen i minst sex månader.

­– Vi får in cirka 80 ansökningar om dagen och vi beviljar alla som är korrekta; det vill säga följer de krav vi har på studierna och på omfattningen av medlemskapet, säger Helena Hammarberg, handläggare på Unionens studiestöd.

Ersättning för fritids och hobbykurser är inte godkända. För mer info surfa in på unionen.se/studiestod.

2. Studera internationella fackliga frågor via TCO.

Genom TCO:s internationella fond till Olof Palmes minne kan man söka stipendier för fackliga studier utomlands. Studierna ska kretsa kring det fackliga arbetets betydelse för fred, frihet och demokrati och arbetet ska redovisas för fonden och det TCO-förbund man tillhör. Stipendiaterna åtar sig också att dela med sig av sin kunskap på olika fackliga evenemang.

Är man medlem i ett TCO-förbund kan man söka stipendiet två gånger per år. Tidigare stipendiater har bland annat studerat fackligt arbete i Brasilien, El Salvador, Nicaragua, Zimbabwe, Island, Jordanien och Ryssland. För mer information gå in på tco.se och klicka på fliken Globalt.

Det finns ingen fastställd stipendiesumma, men enligt TCO själva brukar den landa på mellan 10 00020 000 kronor.

3. Stipendier för journalister.

Svenska journalistförbunden, SJF, delar ut flera stipendier. Bland annat för språkstudier, säkerhetskurser, kompetensutveckling och fackliga studier.

Arbetslösa och frilansare kan söka SJF-bidrag för studier genom medieinstitutet Fojo. Stipendiet ligger på 1 000 kr per kursdag och betalas ut efter genomförd utbildning.

Vill man studera mer fritt finns stipendier för utbildning och kompetensutveckling där man själv bifogar studieplan för kurser, studieresor eller studiebesök. Högsta stipendiebelopp är där 50 000 kronor.

Kravet för att söka SJF:s stipendier är att man har haft texter eller bilder publicerade i svenska tryckta tidningar eller tidskrifter, bilder publicerade i svenska böcker eller att man varit med och producerat svenska tv-program som sänts i SVT, TV4, TV3 eller Kanal 5. Gå in på sjf.se/journalistforbundets-stipendier för mer information.

4. Svenska institutets USA-stipendium.

Arbetar du med opinionsbildning och tycker att en USA-resa vore trevligt? Då kan 1976 års fond för personutbyte mellan Sverige och Förenta staterna vara något för dig.

Stipendiet delas ut av Svenska institutet och startades i samband med USA:s 200-års jubileum 1976. Tanken är att ge yrkesverksamma opinionsbildare inom politik, förvaltning, media, fackliga organisationer, näringsliv, och kulturliv möjligheten att besöka landet under en två till fyra-veckors period.

Besöket skall vara inriktat på aktuella samhällsfrågor i ett eller båda länderna. De senaste åren har stipendiebeloppen hamnat på 30 000 kronor.

5. Stipendier för Nordiska utbyten.

Nordiska ministerrådet delar ut en rad stipendier i syfte att fördjupa statliga, ekonomiska och kulturella utbyten mellan de nordiska länderna. Vi sajten norden.org går det att söka pengar för både studieresor, tjänstemannautbyten och språkstudier.

6. Stödstipendier för teknologer och ingenjörer.

Sveriges ingenjörer har flera stipendier som riktar sig till teknologer och ingenjörer som på grund av sjukdom, arbetslöshet eller andra skäl är i behov av ekonomisk hjälp. Stipendierna söks via Understödsfonden, Kamrathjälpsfonden och Herman och Sigrid Nyléns-fond. Medlemskap i förbundet kan vara ett krav, men det varierar beroende på vilket fond man söker ur.

Det går även att söka pengar för utlandsresor och utrikes gruppresor.

7. Ekonomisk hjälp till samhällsentreprenörer.

Brinner du för samhällsutveckling och entreprenörskap kan Göran Bredinger-stipendiet vara ett alternativ. Stipendiet startade 2012 för att stötta entreprenörer som bidrar till nyskapande lösningar på samhällsutmaningar.

Kriterierna för att få söka är att du ska ha en affärsidé som är nyskapande, genomförbar och tydlig. Du ska vara i ett tidigt skede i din idé och vara mellan 20-30 år. Stipendiebeloppet är på 50 000 kronor.

MER OM STIPENDIER

Här hittar du vidare information om stipendier/bidrag för kompetensutveckling och studier.

Kompetensutveckling

Plugga med lön - Michael gick från jobb till skola

Michael Andersson hade inte suttit i skolbänken på över 30 år. Med hjälp av omställningsstudiestödet pluggar han affärsutveckling och är mer studiemotiverad än någonsin.
David Österberg Publicerad 12 februari 2024, kl 06:00
Tidigare Teamchefen Michael Andersson utanför en skola.
Michael Andersson, 56, pluggar affärsutveckling med omställningsstudiestödet: "Fantastiskt att få energikicken och stärka min kompetens". Foto: Helene Linsjö.

Senaste gången Michael Andersson gick på universitetet var han 24 år. Nu är han 56 och har villa, sambo och vuxna barn. I våras var han tjänstledig, först på deltid, sedan på heltid, för att plugga strategi, marknadsföring och affärsutveckling.

– Det var inte så svårt att gå från jobb till studier. Under pandemin jobbade jag mycket på distans, så det var lätt att fortsätta sitta hemma och jobba koncentrerat. Och jag är intresserad av ämnena, så jag var väldigt motiverad och fick energi av studierna.

Från tjänstledig till studier

Michael är team lead inom energikoncernen Uniper. Jobbet – som han beskriver som omväxlande och utmanande – innebär bland annat att förbereda bolagets styrelse inför beslutsärenden. Till sin hjälp har han en handfull kollegor med bred kunskap inom olika områden. Målsättningen med studierna är att ta sig vidare till en ny roll i arbetslivet – antingen hos sin nuvarande arbetsgivare eller hos en ny.

– Jag har haft min nuvarande roll i drygt fyra år, så det skulle vara jättespännande att få jobba i en annan i några år. Kanske kan jag kombinera min nuvarande roll med en halvtidstjänst inom affärsutveckling, säger han.

Stöd för kompetensutveckling

Regelbunden kompetensutveckling är ett av de säkraste sätten att behålla eller stärka sin position på arbetsmarknaden. Det verkar särskilt gälla chefer. I en undersökning från omställningsorganisationen TRR svarade hälften av cheferna att de behöver utveckla sin kompetens för att svara mot framtidens behov. Bland övriga tjänstemän svarade en fjärdedel att de behöver kompetensutveckling.

– Vår undersökning visar att chefer i privat sektor ser att en framtidssäkrad kompetens är helt avgörande för en lyckad verksamhet. Vi genomgår just nu en period med en enorm teknikutveckling och digitalisering inom många branscher, det innebär att rätt förutsättningar för kompetensutveckling kommer bli allt viktigare framöver, säger Johan Lagerhäll, vd för TRR.

Plugga ett år med 80 procent av lönen

Michael Andersson. Foto: Helene Linsjö.

I oktober förra året infördes omställningsstudiestödet. Det innebär, något förenklat, att den som har jobbat minst åtta år och är mellan 27 och 62 år kan plugga upp till ett år på heltid. Bidraget är 80 procent av din tidigare lön upp till 20 572 kronor. I en del kollektivavtal finns dessutom kompletterande bidrag. Det går också att låna pengar. Hur mycket beror bland annat på hur mycket du har tjänat (se faktaruta).

För Michael Andersson betydde det nya omställningsstudiestödet mycket.

– Det är en jätteförmån. Jag har säkert tappat 100 000 kronor i inkomst under studierna, men det är ju ingenting i jämförelse med om jag hade tappat hela min inkomst. Att få den energikicken som jag har fått och att få göra det mot ersättning är fantastiskt. Det stärker förutsättningarna för att jag ska ha intressanta utmaningar hela vägen till pension, säger han.

TRR:s råd till chefer som funderar på att plugga

Erica Sundberg är operativ chef på TRR. Hennes råd till den med studiesug är att dels fundera på vilka erfarenheter och förmågor du har, dels på vad du tidigare har drömt om.

– Börja genom att ställa dig frågan ”var har jag min starkaste motivation och drivkraft?” Fundera sedan på vad du är extra nyfiken på och intresserad av som också kan stärka din framtida ställning, i din nuvarande roll eller i en ny.

För den som vill vässa sitt ledarskap finns mycket att välja bland, enligt Erica Sundberg.

– Det finns ett stort utbud av både kortare och längre ledarskapskurser och program, många som är anpassade för att kombinera med arbete. Ta gärna vara på möjligheten att ta del av rådgivning och vägledning genom din omställningsorganisation för att kartlägga vad som skulle vässa just dig.

Vilka råd ger TRR till chefer som funderar på att plugga?

– Samma råd som till alla, oavsett befattning – ständigt lärande och utveckling blir allt viktigare för att vara relevant i arbetslivet. Vi brukar prata om att både lära för rollen och lära för livet.

– De chefer som vi stöttar som är mellan jobb och söker nytt arbete uppmuntrar vi också att kompetensutveckla sig. Vi vet att det stärker cv:t och med all sannolikhet ökar attraktiviteten hos dem som rekryterar.

Ger rätt till tjänstledighet

Studier med omställningsstudiestöd ger rätt till tjänstledighet. Men som chef kan det ibland kännas obekvämt att kräva ledighet.

– Jag möttes inte av några sura miner. Men situationen var lite speciell eftersom jag koordinerar och driver min grupp och därför är det svårt att ersätta min roll. Jag fick själv fixa min ersättare och läste på halvtid första delen av våren, säger Michael Andersson.

Omställningsstudiestödet handläggs av Centrala studiestödsnämnden, CSN. Där har köerna varit långa och många som har sökt stödet har inte fått besked förrän efter terminsstarten. I höstbudgeten fick myndigheten extra pengar för att korta handläggningstiden.

För Michael Andersson fortsätter studierna under hösten, men nu utan studiestöd och enbart på helgerna.

– Det ger ett viktigt signalvärde att vara tillbaka på jobbet om det kommer en öppning med inriktning på det jag har läst. Därför valde jag att söka kurser som inte inkräktar på jobbet men ändå stärker mina meriter.

Så söker du nya stödet

1. Kolla om du uppfyller villkoren. Du ska till exempel vara mellan 27 och 62 år, ha jobbat minst 8 av de senaste 14 åren och ha skött återbetalningen av tidigare studielån.

2. Kontakta din omställningsorganisation (organisationer som hjälper uppsagda tillbaka till sysselsättning). På så sätt kan du få ett yttrande till CSN om att utbildningen du vill gå stärker din ställning på arbetsmarknaden.

3. Skicka ansökan till CSN. Det finns två ansökningsomgångar per år. En öppnar den 1 april och den andra den 1 oktober. Du kan söka innan du vet om du blir antagen till en utbildning.

Så mycket pengar kan du få

  • Det maximala bidragsbeloppet är 20 572 kronor i månaden.
  • För anställda som omfattas av avtalet mellan Svenskt Näringsliv och PTK är ersättningen högre.
  • Du kan, om du vill, komplettera med ett lån. Hur mycket du får låna beror på hur mycket du har tjänat:

Inkomst - maximalt lånebelopp

25 000 kr – 2 908 kr

30 000 kr – 4 484 kr

35 000 kr – 7 392 kr

40 000 kr – 10 300 kr

45 000 kr – 12 556 kr

50 000 kr – 12 556 kr