Kollega

Skendöd

Publicerad 29 september 2011, kl 14:14

Forum
Översättning: Margareta Järnebrand

 Jag är löjligt tveksam till debuter. Det finns ingen som helst anledning till det egentligen. Vi pratar ju om författare som har passerat det lilla lilla nålsögat på ett förlag. Min tveksamhet brukar vara ännu större när debutanten är en journalist med författardrömmar, vilket Thomas Enger råkar vara.

Trots min skepsis är det med viss nyfikenhet jag öppnar Skendöd. Kan det möjligen bero på att Jo Nesbø har så att säga banat min mentala ingång till norsk kriminallitteratur? Ja, sannolikt.

Thomas Enger, gör mig inte besviken. Han bjuder på en fyllig berättelse med flera bottnar.

I centrum står journalisten Henning Juul som kommer tillbaka till jobbet på en webbtidning efter en tids sjukskrivning. De fysiska ärren efter en brand i hemmet är ingenting mot de själsliga öppna såren efter förlusten av sin son i samma brand.

Juul sätts att bevaka utredningen kring ett mord med möjliga hedersrelaterade förtecken. Men Juuls magkänsla säger något annat.

Linda Svensson
Linda Svensson
linda.svensson@kollega.se
 • Läs även...

  Vem bär ansvaret för den psykiska ohälsan?

  Den psykiska ohälsan i arbetslivet ökar. Men vem bär ansvaret? Enligt en rapport från Svenskt Näringsliv ligger ansvaret i dag alltför tungt på arbetsgivaren. Ett större ansvar borde ligga på individen och på samhället i stort.

 • Läs även...

  Utredningar förlänger sjukskrivning

  De utredningar som sjukskrivna går igenom ska möjliggöra en snabb återgång till arbetslivet. Men resultatet har blivit det motsatta, visar en ny rapport.

 • Läs även...

  AD tror mest på arbetsgivarna

  När Arbetsdomstolen tar beslut väger nästan alltid arbetsgivarnas vittnesmål tyngst. Det konstaterar två förbundsjurister sedan de gått igenom trettio AD-domar från det senare året där vittnesmål har varit avgörande för utgången.

 • Läs även...

  Stressad på jobbet ger ingen ersättning

  Färre personer får ersättning på grund av en psykisk diagnos i dag jämfört med 2007. Undantaget är de unga, visar en ny undersökning.

 • Läs även...

  Årlig kartläggning av löner kan återinföras

  Återinför lönekartläggningar varje år i stället för vart tredje. Det var ett av förslagen i en utredning som remissinstanserna haft till i dag, tisdag, på sig att besvara. TCO välkomnar förslaget medan Svenskt Näringsliv gör tummen ner.

 • Läs även...

  Fem företag åtalas för gruvolycka

  Totalt 15 miljoner kronor i böter för fem olika företag. Det yrkar åklagaren nu på när åtal väcks efter dödsolyckan i LKAB:s gruva i Malmberget 2010, där far och son störtade 140 meter efter att en vajer släppt till en hisskorg.

 • Läs även...

  Hjälp oss surfa i sommar!

  Nu tar Kollega.se semester! Men här finns läsning så att det räcker tills dess att vi är tillbaka, i mitten av augusti. Passa gärna på att surfa runt och kolla in den senaste utvecklingen av sajten - vad tycker du?

 • Läs även...

  Se jobbet på film i sommar

  Sommar, sol och semester och du tänker strandhäng eller snickra på verandan till sommarstuga. Men när dagarna regnar bort och du spöat ungarna i Monopol hundra gånger, vad återstår då? Kolla på film såklart!

  Här får du några tips på filmer och en tv-serie som har en gemensam nämnare, jobbet. Så fyll snacksskålen, inta soffläge och titta på när andra arbetar.

 • Läs även...

  Kollega på jullov

  På dopparedagen tar Kollegas redaktion jullov. Den 7 januari 2015 är vi tillbaka. Men sajten är fylld med massor av läsning - bläddra, klicka, läs och lär och passa på att tycka till, och mejla oss om det är något du skulle vilja se mer av på Kollega.se nästa år. Vi ses!

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.

 • Fler nyheter

  Cecilia Fahlberg lämnar Unionen

  Unionens förbundsordförande sedan 2008, Cecilia Fahlberg, kommer inte att ställa upp för omval vid förbundskongressen i höst. ”Det känns omtumlande även för mig”, säger hon.

 • Fler nyheter

  Sverige – näst bäst på digitalisering

  Enligt en nytt index hamnar Sverige på andra plats när det kommer till digital utveckling. Toppar listan gör Danmark. I Sverige har 99 procent av hushållen tillgång till fast bredband.

 • Fler nyheter

  Ny basindustri ger få jobb

  Förra gången var det gruvorna och stålet. Nu utmanar datahallarna om titeln som norra Sveriges framtid.

 • Fler nyheter

  Dragkamp om datahallar

  Ett hinder för visionen om 20 nya hallar inom fem år är elskatten. Sedan Finland sänkt sin elskatt etablerade sig Google där. Tar Sverige upp kampen?

 • Fler nyheter

  "Bra att vi hamnar på IT-kartan"

  Hur viktig är etableringen av datacenter för Sverige som IT-nation och finns det egentligen något slut på tillväxten av "big data"?