Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Snabbt intyg vid krav på förhandling

Som Kollega tidigare har berättat drabbas många medlemmar av arbetsgivare som struntar i att skriva arbetsgivarintyg, vilket krävs för att få ersättning från a-kassan. Därför har Unionen beslutat verka för en lagskärpning. Men redan nu finns en annan möjlighet, tipsar ombudsmannen Gunilla Krieg om.
Anita Täpp Publicerad 24 juni 2014, kl 13:55

Enligt ALF, Lagen om arbetslöshetsförsäkringen, är arbetsgivare skyldiga att skriva ett arbetsgivarintyg när en anställd slutar. Men så sker långt ifrån alltid.

Därför har nu Unionen beslutat verka för lagskärpning, så att arbetsgivarnas skyldighet att utfärda ett arbetsgivarintyg förs in i las, lagen om anställningsskydd.

Men det finns redan nu en annan möjlighet att komma åt dessa oseriösa arbetsgivare, påpekar Gunilla Krieg, ombudsman på Unionen. För när en arbetsgivare bryter mot en lag, och då även mot ALF, och det drabbar en medlem kan Unionen begära förhandling.

- Jag har själv skickat massor av brev till arbetsgivare med ett sista datum då medlemmen ska ha fått sitt arbetsgivarintyg och då informerat om att brevet annars är att betrakta som en förhandlingsframställan. Och att när datumet är passerat kan Unionen begära skadestånd för förhandlingsvägran, säger Gunilla Krieg.

- Och hittills har alla medlemmar fått sina arbetsgivarintyg. För säg den arbetsgivare som i stället väljer att komma till en förhandling för att förklara för Unionen varför man bryter mot lagen för att undvika skadestånd. Det här är alltså som jag upplevt det ett väldigt effektivt sätt att få ordning på det här problemet.

Arbetsrätt

Skyddsombud ifrågasatte arbetsmiljön – avskedades

Skyddsombudet påtalade brister i arbetsmiljön på maskinföretaget. Utan några varningar avskedades han i december med motiveringen att han hade samarbetssvårigheter.
Lina Björk Publicerad 10 april 2024, kl 13:04
Man i vit skjorta och slips samlar sina kontorstillhörigheter i en brun kartong.
Serviceteknikern avskedades. På grund av samarbetssvårigheter, menar arbetsgivaren. Felaktigt, menar Unionen och kopplar avskedet till mannens förtroendeuppdrag som skyddsombud. Foto: Colourbox.

Företaget som serviceteknikern jobbade på sysslade huvudsakligen med reparationer och installationer av städmaskiner. Det var ett tungt jobb och han försökte förbättra arbetsmiljön, framför allt sista året då han även var skyddsombud. 

I februari förra året inträffade en incident i företagets lokaler. En kollega till skyddsombudet och en person i ledande ställning hade en diskussion som utmynnade i handgripligheter. Kollegan anmälde händelsen till serviceteknikern i egenskap av skyddsombud och han upprättade en tillbudsanmälan efter att ha ringt och frågat Unionen om råd. 

Unionen stämmer: Kopplar avsked till uppdrag

I tillbudsanmälan råkade serviceteknikern av misstag kryssa i att anmälan gjordes av arbetsgivaren. Men i hela rapporten har han skrivit att det är han själv i egenskap av skyddsombud som skrivit. Arbetsgivaren ansåg att misstaget var allvarligt och valde att avskeda honom med motiveringen att han har samarbetssvårigheter. 

Unionen stämmer nu maskinföretaget och skriver i stämningsansökan att det finns en tydlig koppling mellan mannens roll som skyddsombud och avskedandet. Man begär därför 220 000 kronor i allmänt skadestånd samt utebliven lön och att avskedandet ska förklaras ogiltigt.