Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Sodexo HBT-vänligaste arbetsplatsen

Mångfald och gemenskap utgör delar av Sodexos kärnvärden. Det är en av orsakerna till att serviceföretaget utsetts till vinnare i tävlingen om den HBT-vänligaste arbetsplatsen inom Unionen.
Lina Björk, Lina Jonsson Publicerad 31 juli 2013, kl 14:39

Syftet med tävlingen är att lyfta upp förebilder för att flera personer ska våga vara öppna med sin sexuella läggning eller könsidentitet på jobbet. Sodexo arbetar aktivt med likabehandling, bland annat som en av initiativtagarna till Diversity charter, ett nätverk som arbetar med mångfald.

- Vi är otroligt stolta och glada över det här priset. Extra hedersvärt är det också att vi blivit nominerade av en av våra anställda. Det visar att vi tillsammans gör ett bra jobb, säger Helene Loftby. Personalchef på Sodexo.

I motiveringen går att läsa "För arbetet med att aktivt och medvetet eftersträva ett arbetsklimat så att homosexuella, bisexuella och transpersoner kan vara sig själva på jobbet. HBT-frågor är ett prioriterat område och bygger på respekt för varje individs sexuella läggning och könsidentitet."

- Jag tror att det är viktigt att redan i rekryteringsprocessen arbeta för att anställa personer med olikheter. Det tjänar man på som arbetsgrupp och som företag. Det är ju människorna på företaget som styr det praktiska arbetet.

Styrgruppen för Unionens HBT-samverkansgrupp arrangerade tävlingen för HBT-vänligaste arbetsplats första gången 2011, och då hette vinnaren AkzoNobel Surface Chemistry i Stenungsund. Förra året gick första pris till Systembolaget Västerlånggatan i Uddevalla.

Priset är förutom ett diplom, en check på 5 000 kronor att använda till något socialt evenemang i arbetsgruppen.



 

Fakta

Det är Unionens medlemmar som nominerar sina arbetsplatser till priset. Kriterier som måste uppfyllas är att företaget har kollektivavtal med Unionen, att de anställda öppet kan visa sin sexuella läggning och/eller konsidentitet/könsuttryck samt att det finns en öppen HBT-vänlig dialog.
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.