Hoppa till huvudinnehåll
Söka jobb

Ålder och utseende viktigt vid rekrytering

Ålder, utseende och kroppsdoft kan vara avgörande för vem som får ett jobb. Det visar en studie från karriärnätverket Linkedin.
Kamilla Kvarntorp Publicerad 15 april 2019, kl 13:42
Foto: Richard Drew/TT
Trots att äldre arbetskraft upplevs ha bättre kunskap och erfarenhet förbises det ofta i samband med rekrytering, enligt en ny studie. Foto: Richard Drew/TT

Drygt hälften av de svenska rekryterarna tycker att åldern kan vara ett hinder för arbetssökandes möjligheter att få ett jobb. Och redan den som har fyllt 40 räknas till den äldre arbetskraften, enligt en tredjedel av rekryterarna.

– I längden blir det svårt att välja bort äldre arbetstagare, eftersom det råder en enorm arbetskraftbrist. Företagen måste bli bättre på att se hela arbetskraften som potentiella arbetstagare, säger Paula Björnstjerna, Linkedins nordiska försäljningschef.

Trots att äldre arbetskraft upplevs ha bättre kunskap, erfarenhet, tålamod och helikopterseende förbises det ofta i samband med rekrytering. En förklaring är, enligt rekryterarna, att äldre är sämre på att ta till sig ny kunskap. För att vara aktuell för arbetsgivare efter att ha fyllt 40 år är det därför viktigt att ständigt vidareutbilda sig. Det kan till exempel handla om utbildning inom cloud computing, artificiell intelligens och UX-design – kompetens som många arbetsgivare efterfrågar.

– För att vara relevanta för arbetsgivare är det viktigt för äldre att visa att de är nyfikna och intresserade av att lära sig nytt. Den som har kunskapsluckor kan vara proaktiv och redan under intervjutillfället säga att det finns en plan för att fylla på med ny kunskap. Det visar på självinsikt, säger Paula Björnstjerna.

Arbetstagare under 40 år upplevs också bland annat vara mer flexibla, analytiska och ha bättra självförtroende och utbildning än de som är äldre.

Studien visar också att åtta av tio rekryterare tycker att det första intrycket är viktigt för om en person går vidare i rekryteringsprocessen. Viktigast är att ha ett professionellt uppträdande vid anställningsintervju.

– För att vara professionell är det viktigt att förbereda sig inför anställningsintervjun – göra research om företaget och den du ska träffa och tänka ut svar på frågan vad du kan göra för arbetsgivaren. Den som är väl förberedd utstrålar professionell säkerhet - äger rummet - och det påverkar intrycket positivt, säger Paula Björnstjerna.

Men att vara välklädd, ha ett välvårdat hår, liksom en attraktiv kroppsdoft påverkar också möjligheterna att få ett jobb.

– Utseende är ett känsligt ämne i rekryteringssammanhang och kan hindra många människors möjligheter. Vi vet alla hur lätt det är att omedvetet påverkas av fördomar om att personer som liknar oss själva är bättre än andra, vilket begränsar mångfalden, säger Linkedins Nordenchef Lisa Gunnarsson i ett pressmeddelande.

Det som är positivt är, enligt Paula Björnstjerna, att det yttre är sådant som det ofta går att påverka.

– Tack vare sociala medier går det till exempel att ta reda på vilken klädkod som gäller hos en arbetsgivare.

Hon tillägger att rekryterare ofta får det första intrycket av en arbetssökande online. Ett utförligt cv med en professionellt tagen bild i linkedin-profilen stärker därför, enligt henne, det första intrycket.

Fakta

Undersökningen bygger på intervjuer med 300 rekryterare i Sverige verksamma inom olika branscher. De svarade i december 2018 på frågor om hur de ser på ålderns och utseendets betydelse i samband med anställningsintervjuer.

Söka jobb

Lär dig tolka jobbannonserna

Dagens platsannonser kan få den mest meriterade toppkandidaten att tappa modet. Det tycks vara folk med superkrafter som avses i jobbannonserna. Lär dig att avkoda och använda flosklerna så blir det lättare att ro hem jobbet.
Johanna Rovira Publicerad 16 maj 2024, kl 06:04
Jobbannonser innehåller lätt floskler som många bollar i luften, stresstålig och agilt arbetssätt. Men vad betyder de? Till vänster en man helt täckt av post it-lappar och till höger en jonglerande clown i kostym på ett kontor.
Många bollar i luften? Stresstålig? Agilt arbetssätt? Jobbannonser kryllar av floskler. Men vad betyder de? Kollega hjälper dig avkoda klyschorna när du söker jobb. Foto: Colourbox.

"Företaget XX söker nu efter sin nya stjärna som brinner för att ta försäljning till en ny nivå genom att skapa långsiktiga relationer med alla kunder."


Meningen kommer från en autentisk platsannons i Sverige år 2024. Man undrar lite över vilken stjärna som vågar anta utmaningen och vad denna har för självbild. Men du behöver faktiskt varken vara en stjärna, superhjälte eller ens narcissists för att ro hem en anställning. Det går utmärkt att avdramatisera kravspecifikationerna genom att omtolka flosklerna i rekryteringsammanhangen. Samt bolla tillbaka klyschorna till arbetsgivaren.

Du ska vara: Positiv

Ställs kravet att du ska vara positiv betyder det i själva verket att du ska säga ja till allt och inte ifrågasätta chefens beslut. Det är helt klart något skumt med ledare som vill omge sig med smilande ja-sägare, i synnerhet sedan det framkommit att positiva medarbetare är skadliga för arbetsmiljön.  Men tala för all del inte om att du är en skeptiker. Nicka bara leende åt alla floskler och kläck ur dig att du gärna ser glaset som halvfullt. Ännu hellre helt fullt. Vem kan invända mot ett helfullt glas liksom? 

Stresstålig

Ordet stresstålig= röd varningsflagg.  Det betyder egentligen att här bryr man sig inte så mycket om arbetsmiljön utan betraktar personalen som en slit- och slängprodukt. Vana av att ha många bollar i luften är en förlegad klyscha som lyder under samma kategori larmsignaler som stresstålighet. 

Målmedveten 

Det här kravet torde vi alla ärligen kunna svara ett rungande ja på. För vem kan förneka att lunchen med kollegorna inte är arbetsdagens utan tvekan viktigaste mål? Vad arbetsgivaren däremot är ute efter är onekligen en enveten liten streber som kan se till att chefernas bonusprogram ger rejäl utdelning.

Självgående

Detta är en ren och skär arbetsgivarlögn. Fall inte i den fällan att poängtera du är bra på att ta eget ansvar. Chefer vill visserligen inte bli besvärade med krav på coaching och bekräftelse, men de vill heller inte att du ska fatta självständiga beslut och tuffa på efter eget skön. 

Gilla ett högt tempo 

Ja, så klart arbetsgivarna inbillar sig att de vill ha en Duracellkanin. Men man ska akta sig för önskningar, den arbetsgivare som fått denna våta dröm uppfylld lär nog bittert ångra att hen anställd ett energiknippe som inte tycks ha en av-knapp. Såvida du inte är lika sävlig som en sengångare kan du gott hävda att du gillar ett högt tempo. Att det uteslutande gäller i actionrullar, behöver du inte avslöja. 

Prestigelös 

Jo, tjena. Prestige är närbesläktat med ordet prestera och säg den arbetsgivare som inte vill att anställda ska prestera? Står det prestigelös i annonsen ska det tolkas som att du ska vara ödmjuk inför överheten och kunna rycka in och skura toaletterna eller tvätta chefens bil utan knot, oavsett vad du är anställd som. Pass på den. 

Kreativ 

Tolkningen beror på lite vilket yrke som avses. Det kan betyda att man är ute efter någon som kan se mellan fingrarna på arbetstidslagar eller andra lagar med för den delen. Att du ska vara lite uppfinningsrik när det gäller att skriva fakturor eller kränga skosnören. Rör det sig om ett så kallat konstnärligt yrke så kan det vara tillrådligt att plugga in floskeln: ”Jag är van att tänka utanför boxen, men går aldrig över gränsen”.  

Hög servicekänsla/ serviceminded 

Du ska utan gnöl hämta kaffe åt chefen och konstant lisma för kunder som alltid anses ha rätt. Passar inte galoscherna så…Men visst passar de dig – du kan ju sannenligt erkänna att du tycker servicekänsla är A och O. Åtminstone när du själv är kund. 

Förändringsbenägen

Som om! Jo, du ska självklart stoiskt emotse alla tröstlösa omorganisationer, men nåde dig om du själv kommer med något förslag som skulle förbättra situationen på arbetsplatsen. 

Samarbetsvillig 

Jo vars, det beror väl lite på vem du är villig att samarbeta med? Är det chefen och dennes lilla kotteri av bruntungor är det välkommet, men skulle du få för dig att samarbeta med kollegorna om att exempelvis bilda klubb och kräva kollektivavtal? Inte så populärt.  Men framhåll gärna att du har lagkänsla. Att din lagkänsla begränsar sig till AIK, behöver du inte berätta. 

Engagerad

Ett ord som frekvent förekommer i jobbannonser och som kan tolkas fritt. De flesta är ju engagerade i någonting - hur det går för Kim och Kylie eller vilka som kommer att dö i nästa säsong av House of Dragons. Det arbetsgivaren i själva verket vill höra är du brinner för försäljningsmål eller produktionsprocesser eller vad det nu är företaget sysslar med. 

Flexibel

Nej, det betyder inte att arbetsgivaren låter dig välja när och var du ska jobba, utan snarare att du ska kunna jobba över när det behövs och ha möjlighet att dumpa såväl ungar som privatliv när plikten kallar. Du kanske också behöver vara lite flexibel när det gäller lönen och ha förståelse för att den inte nödvändigtvis kommer den 25:e varje månad. 

Du brinner för… 

Jodå, uttrycket florerar fortfarande i jobbannonser, trots att det är såå 1900-tal och majoriteten av alla läskunniga insett att den som brinner för jobbet också blir utbränd. Trendkänsliga arbetsgivare har dock ersatt den uttjatade frasen med Passionerad. Eller Driven. Och passionerade eller drivna är vi väl alla lite till mans?

Strukturerad 

Varför inte? Men vad vill företaget ha egentligen? Att du kan ställa kaffekoppen i diskmaskinen efter dig eller komma ihåg inbokade möten?  Ett litet diffust ord som egentligen vem som helst som förmår organisera sin besticklåda kan skriva under på. 

Agilt arbetssätt 

Ingen har hittills lyckats klura ut vad det egentligen betyder, det är förmodligen ett uttryck som arbetsgivare gärna svänger sig med eftersom det ger illusion av att man är i framkant. Svara gärna att du är öppen både för iterativa och inkrementella arbetssätt. Det lär få arbetsgivaren att inte ställa fler frågor i ämnet. 

Söka jobb

Kravet för att byta jobb: Distansarbete

David Österberg Publicerad 11 december 2023, kl 15:29
Kravet för att byta jobb: Distansarbete
En man som jobbar hemifrån vid sin dator
Kravet för att byta jobb: Distansarbete