Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Storaffär ger världens största grafiska företag

Publicerad 12 augusti 1999, kl 12:00

Storaffär ger världens största grafiska företag

Efter ett stort förvärv ingår Interprint, där siftidningen trycks, i världens största grafiska företag.

- Det känns väl ganska tryggt, säger Britt Maria Åhnstrand i SIF-klubben på Interprint.
Interprint i Kungens kurva utanför Stockholm hade tuffa år i början av 90-talet och gick t o m i konkurs 1993.
- Senaste året, sen kanadensiska Quebecor tog över, har det flutit på bra. Företaget har visat fina siffror och det är bara att hoppas att det fortsätter så, säger Britt Maria Åhnstrand.
De två tryckerijättarna kanadensiska Quebecor Printing och USA-företaget World Color Press går nu samman och bildar Quebecor World Inc. Sammanslagningen är den största någonsin inom branschen och den nya koncernen blir världens största tryckeri med produktion av tidskrifter, kataloger, böcker, bilagor och direktreklam.
Quebecor äger före sammanslagningen 115 tryckerier i 14 länder och har drygt 26 000 anställda. World Color har 58 tryckerier med 16 500 anställda i USA. Den nya koncernen får en omsättning på upp emot 52 miljarder kronor.
Så sent som förra året köpte Quebecor Tina, Tryckeriinvest Norden, där siftidningens tryckeri Interprint, Sörmlands grafiska, Tryckeri ab Småland och finska Hellprint ingår. Totalt 960 personer är anställda i Quebecor Printing i Norden, varav 600 i Sverige. Omsättningen ligger på cirka 1,8 miljarder.

TOMMY ZETTERWALL © siftidningen 1999

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.