Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Stort missbruk av anställningsbidrag

Arbetsgivarna klagar ofta på att arbetskraften är så dyr. Men faktum är att det i dag finns helt gratis arbetskraft att tillgå, som vi skattebetalare finansierar. Vi har tittat på vilka bidragsformer som finns i dag - och hur de missbrukas.
Johanna Rovira, Redaktionen Kollega.se Publicerad 8 oktober 2013, kl 09:22
Arbetsförmedlingen

Vi minns ALU-jobben, plusjobben, äldrestödet och amsjobben.
 
I dag finns det instegsjobb, nystartsjobb, särskilt nystartsjobb, anställningsstöd och lönebidragsjobb. Och så praktikplatser på det. (Läs mer om bidragsformerna längre ned.)

Gemensamt för de alla är att arbetsgivaren kan få bidrag av staten för att anställa någon som av en eller annan anledning har svårt att få jobb och som behöver hjälp in på arbetsmarknaden. 

Men där det finns pengar att tjäna finns det också risk för missbruk. Enligt regeringens utredare kan missbruket med olika former av anställningsbidrag röra sig om miljardbelopp.

Trots regler om kontroll och uppföljningar hamnar många av de som är avlönade med skattepengar i händerna på oseriösa och till och med kriminella arbetsgivare. Andra råkar illa ut på grund av slarv eller för att det finns ett systemfel. Regeringen har tillsatt ett flertal utredningar för att komma tillrätta med problemet.

Under tiden hamnar många i kläm och blir snuvade på pensioner och försäkringar och i vissa fall också lönen. I fjol konstaterade riksdagens utredningstjänst att mer än 6 400 lönebidragare helt saknade försäkring om de skulle bli skadade på jobbet.

Trots att det finns krav på att facket ska tillfrågas är det inte ovanligt, enligt Unionens ombudsmän, att Arbetsförmedlingen ofta struntar i fackets rekommendationer och att facket inte ens alltid blir informerade.

I augusti 2013 var 135 530 personer i olika former av subventionerat arbete. Vi har gått igenom de typer som finns i dag, och vad de innebär. Läs mer om de olika bidragsformerna nedan, och hur Arbetsförmedlingen ofta missar att göra de kontroller som krävs, i artiklarna intill.

Nystartsjobb

Förstärkt, särskilt nystartsjobb

Lönebidrag

Instegsjobb

Särskilt anställningsstöd

Praktik

Fakta

Kostnader för anställnigsbidrag 2012:

  • Särskilt anställningsstöd
    - 0,89 miljarder kr
  • Förstärkt särskilt anställningsstöd
    -  0,14 miljarder kr
  • Instegsjobb
    - 0,34 miljarder kr
  • Lönebidrag mm
    - 11,758 miljarder kr
  • Nystartsjobb
    - 6,2 miljarder kr

(Källa: AF)

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.