Hoppa till huvudinnehåll
Strejk

Stark kampvilja på Klarna

En kraftig majoritet på Klarna är villiga att gå i strejk på tisdag, enligt Unionen. Sedan strejkvarslet kom har medlemsansökningarna till förbundet duggat tätt.
Johanna Rovira Publicerad 1 november 2023, kl 06:00
Klarnas kontor på Sveavägen.
Viljan att strejka är stor på klarna, enligt Unionen. Foto: Simon Rehnström/SvD/TT

Redan i maj ringde Unionen samtliga medlemmar på Klarna för att ta pulsen på deras inställning till kollektivavtal. Nu i oktober återupprepades proceduren för att undersöka viljan att gå i strejk.

 Vi har varit exceptionellt noggranna på Klarna och det finns en massiv majoritet för kollektivavtal och en kraftig majoritet för att gå ut i strejk, säger Björn Larm, gruppledare och samordnare för Unionens mobilisering på Klarna.

Han gissar att 10-25 procent av de anställda är emot strejken, men att många kommer att ändra sig när det verkligen gäller.

 Strejkviljan är svår att sätta fingret på, för ingen vill ju egentligen strejka. Däremot är medlemmarna beredda att gå i strejk om de måste.

Nya medlemmar ansluter varje dag

En synbar mätare på strejkviljan är dock att förbundet fått ett hundratal nya medlemmar på Klarna den senaste månaden. Bara sedan i söndags har det kommit in 40 nya medlemsansökningar.

Björn Larm
Björn Larm

 Jag tvivlar på att man går med i ett fackförbund som varslat för strejk, om man är emot strejken, säger Björn Larm.

Solidariteten och viljan att gå i strejk för att få kollektivavtal är generellt högre hos de anställda som kommer från andra länder, menar Björn Larm.

 Jag är imponerad av kampviljan hos denna utsatta grupp. Om man är här på arbetstillstånd och förlorar jobbet kan det få stora konsekvenser.

Vad förväntas av de strejkande på Klarna?

 Man förväntas vara aktiv och delta i möten, som sannolikt blir digitala. Vi har många medlemmar och det är få ingångar, så man kanske inte behöver gå strejkvakt, men man måste vara beredd att ställa upp om det behövs.

Hur går det till att vara strejkvakt när jobbet kan utföras på distans?

 På sätt och vis blir det lättare att se om någon bryter mot strejken, eftersom man alltid lämnar digitala spår. Vi känner oss trygga i att vi kan hantera det och det kommer att bli konsekvenser om man bryter mot strejken, säger Björn Larm.

Kollega har återigen sökt Klarna, som tackar nej till intervju.

Strejk

Avtal klart på Klarna − men inte med Unionen

Det blir ingen strejk på Klarna. Betaltjänstföretaget väljer nu att teckna kollektivavtal med flera fackförbund − men inte med Unionen.
– Det viktiga är att våra medlemmar får kollektivavtal på sin arbetsplats, säger förhandlingschef Martin Wästfelt.
Ola Rennstam Publicerad 4 november 2023, kl 10:43
Avtal och Klarna.
Klarna väljer efter påtryckning att teckna kollektivavtal, men inte med Unionen. Foto: Shutterstock, Simon Rehnström/SvD/TT

Strejken, som skulle brutit ut på Klarna på tisdag, är avblåst. Sent på fredagen accepterade parterna medlarnas bud och facken drog tillbaka de varslade stridsåtgärderna.

Överenskommelsen innebär att Klarna från och med årsskiftet kommer att vara medlemmar i BAO, Bankinstitutens arbetsgivareorganisation. Det medför att företaget omfattas av kollektivavtal mellan BAO och Finansförbundet, Sveriges Ingenjörer och Akavia. Men inte Unionen, vars klubb på företaget har varit mest drivande i frågan om att få till kollektivavtal.

Konkret innebär det att Unionenmedlemmarna på Klarna nu kommer att byta till Finansförbundet.

− Det är klart att vi gärna hade sett att Klarna hade tecknat ett avtal där vi hade varit part så medlemmarna hade kunnat vara kvar i Unionen men så här är spelets regler. Men det är inte det avtalsförslag som vi lagt fram, säger Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt.

Unionen: Kollektivavtalet en seger

Trots att Unionen inte får kollektivavtal med Klarna ser man utgången av konflikten som en seger.

Martin Wästfelt. Foto: Jessica Gow/TT.

− Det är absolut en seger eftersom hela striden har handlat om att få till kollektivavtal. Vi har drivit frågan i många år och det är underordnat vilket avtal det handlar om. Det viktiga är att våra medlemmar på Klarna får kollektivavtal på sin arbetsplats. Och det har vi uppnått nu.

− Vi har fått ett starkt stöd för att ta den här fajten, både av medlemmar och från andra förbund. Det känns jättestort att det här är klart. Det är inte ett litet motstånd som vi har brottat ner.

Unionen har jobbat med att få till ett kollektivavtal på Klarna i närmare åtta år. Parterna har suttit vid förhandlingsbordet sedan i våras men för två veckor sedan avslutade Unionen och Sveriges Ingenjörer förhandlingarna eftersom facken ansåg att man inte kom längre. Några dagar senare lade facken ett strejkvarsel. Flera andra fackförbund anslöt och varslade om sympatistrejk.

Hur ser ni på att Klarna väljer bort Unionen?

− En arbetsgivare måste få ha en uppfattning om var de har sin tillhörighet och det finns flera avtal som kan tillämpas på Klarna. Utifrån hur de driver sin verksamhet är det inte fel med bankavtalet. Vi gör inte anspråk på att finnas på det området och då blir detta en naturlig konsekvens.

Att medlemmar måste byta fackförbund förekommer då och då. Tidigare i år bytte till exempel anställda på Forex från Finansförbundet till Unionen.

− Vi har ordnade relationer med Finansförbundet och eftersom de har avtalsrätten kommer våra medlemmar att byta dit. Det är spelets regler, säger Martin Wästfelt.

Klarna: ”Vi kommer dra nytta av avtalet”

Från Klarna, som under de senaste veckorna lyft fram åtskilliga nackdelar med kollektivavtal för bolagets räkning, hörs nu helt andra tongångar.

Jag är glad att vi träffat ett avtal som kombinerar Klarnas snabbrörlighet med den svenska modellens tydlighet. Vårt fokus i förhandlingarna har varit att säkra operativ frihet, att fortsatt kunna fatta snabba beslut och fortsätta odla vår unika och framgångsrika kultur, som tusentals medarbetare uttryckt sin uppskattning för i veckan. Jag är övertygad om att vi kommer att dra nytta av det här avtalet och att Klarna kan bidra till att göra den svenska modellen starkare från insidan,” säger Sebastian Siemiatkowski, vd på Klarna, i en skriftlig kommentar.