Hoppa till huvudinnehåll
Strejk

Unionen varslar om strejk på Klarna

Unionen och Sveriges Ingenjörer varslar om stridsåtgärder mot Klarna Bank AB. Detta till följd av de strandade förhandlingarna om kollektivavtal. Sen Kanner, klubbordförande på Klarna, tror att strejken kommer bryta ut.
Ola Rennstam, Linnea Andersson Publicerad 26 oktober 2023, kl 14:46
Klarnas fasad i Stockholm.
Nu tar Unionen och Sveriges Ingenjörer nästa steg efter de strandade avtalsförhandlingarna med Klarna. För att få till ett avtal på betaltjänstföretaget varslar facken nu om strejk. Foto: Simon Rehnström/TT.

I måndags meddelade Unionen att man frånträdde förhandlingarna om kollektivavtal med Klarna. Den stora stötestenen har, enligt förbundet, varit frågan om medarbetarnas inflytande på arbetsplatsen.

– Klarnas besked är att de, av för oss obegripliga skäl, inte vill teckna avtal. De tycker att ett kollektivavtal försvårar medarbetarinflytande, vår ingång är precis tvärtom, sade Martin Wästfelt, förhandlingschef på Unionen, till Kollega.

Nu tar Unionen och Sveriges Ingenjörer nästa steg efter de strandade avtalsförhandlingarna. För att få till ett avtal på betaltjänstföretaget varslar facken nu om strejk.

Varslar om strejk

Sen Kanner.

– Vi har rätt att påverka beslut som rör oss anställda men det kan inte uppnås utan kollektivavtal. Klarna har ingen motivation eller vilja att blanda in oss anställda i beslutsfattandet, säger Sen Kanner, klubbordförande på Klarna.

Arbetet med att få till ett kollektivavtal på Klarna har pågått länge. Unionenmedlemmarna bildade en klubb på Klarna för tre år sedan i syfte att få till ett kollektivavtal.

–  Det är en tuff åtgärd som vi vidtar men vi tycker att den är nödvändig. För Unionen är det självklart att företag verksamma i Sverige har kollektivavtal. Vi har förhandlat länge och tycker att Klarnas invändningar är obegripliga. Vår förhoppning är nu att Klarna ska ta sitt förnuft till fånga och skiva under så att konflikten inte behöver bryta ut, säger Martin Wästfelt.

Känner ni att ni har medlemmarnas stöd?

–  Ja det gör vi. Sedan är det en jobbig situation, en strejk är inte vardagsmat på svensk arbetsmarknad.

Inom kort kommer medlare i konflikten att utses av Medlingsinstitutet. För Unionens del väntar ett intensivt arbete framöver.

–  Det blir aktiviteter på temat att förklara och stötta klubben så mycket det går och att få in nya medlemmar, säger Martin Wästfelt.

Klubben på Klarna jobbar nu febrilt med att få ut information till och svara på frågor från anställda. Sen Kanner säger att det sedan tidigare finns en del som ifrågasätter vad ett kollektivavtal ska tjäna till, men att de flesta reaktioner är positiva.

– Många är väldigt stödjande, konstaterar hon.

Avfärdar Klarnas kritik

Klarnas vd, Sebastian Siemiatkowski, har kritiserat Unionen för att förbundet avslutade förhandlingarna och menar att facket inte förstår Klarnas speciella verksamhet. Martin Wästfelt håller inte med.

– Alla stora banker i Sverige har kollektivavtal, många av dem är mycket större än Klarna och är verksamma i många länder. Vi har stämt av innehållet med banker och Finansförbundet och det här kollektivavtalet skiljer sig inte åt, säger han.

Om ingen överenskommelse nås mellan parterna träder strejken i kraft tisdagen den 7 november 2023 kl. 10.30. Trots varseltiden på två veckor tror Sen Kanner att det kommer bli strejk.

– Jag hoppas att de kommer möta oss innan strejken bryter ut men ska jag vara realistisk så tror jag inte det. Men jag hoppas att de gör det innan vi går ut i strejk.

Kollega har sökt Klarna utan resultat.

VARSLET

Fullständig arbetsnedläggelse för tjänstemän anställda på huvudkontoret i Stockholm, Sveavägen 46. Samtidigt förklaras dessa arbetsuppgifter lagda i blockad, vilket innebär att ingen får utföra arbetsuppgifter som omfattas av arbetsnedläggelsen.

Förbud mot inhyrning eller nyanställning som har till syfte att utföra blockerat arbete.

Varsel om ytterligare stridsåtgärder kommer att läggas mot Klarna Bank AB om de försöker kringgå konflikten och dess verkningar. Hit räknas också inhyrning av arbetskraft och/eller anlitande av entreprenörer om detta sker i syfte att kringgå konflikten.    

Strejk

Avtal klart på Klarna − men inte med Unionen

Det blir ingen strejk på Klarna. Betaltjänstföretaget väljer nu att teckna kollektivavtal med flera fackförbund − men inte med Unionen.
– Det viktiga är att våra medlemmar får kollektivavtal på sin arbetsplats, säger förhandlingschef Martin Wästfelt.
Ola Rennstam Publicerad 4 november 2023, kl 10:43
Avtal och Klarna.
Klarna väljer efter påtryckning att teckna kollektivavtal, men inte med Unionen. Foto: Shutterstock, Simon Rehnström/SvD/TT

Strejken, som skulle brutit ut på Klarna på tisdag, är avblåst. Sent på fredagen accepterade parterna medlarnas bud och facken drog tillbaka de varslade stridsåtgärderna.

Överenskommelsen innebär att Klarna från och med årsskiftet kommer att vara medlemmar i BAO, Bankinstitutens arbetsgivareorganisation. Det medför att företaget omfattas av kollektivavtal mellan BAO och Finansförbundet, Sveriges Ingenjörer och Akavia. Men inte Unionen, vars klubb på företaget har varit mest drivande i frågan om att få till kollektivavtal.

Konkret innebär det att Unionenmedlemmarna på Klarna nu kommer att byta till Finansförbundet.

− Det är klart att vi gärna hade sett att Klarna hade tecknat ett avtal där vi hade varit part så medlemmarna hade kunnat vara kvar i Unionen men så här är spelets regler. Men det är inte det avtalsförslag som vi lagt fram, säger Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt.

Unionen: Kollektivavtalet en seger

Trots att Unionen inte får kollektivavtal med Klarna ser man utgången av konflikten som en seger.

Martin Wästfelt. Foto: Jessica Gow/TT.

− Det är absolut en seger eftersom hela striden har handlat om att få till kollektivavtal. Vi har drivit frågan i många år och det är underordnat vilket avtal det handlar om. Det viktiga är att våra medlemmar på Klarna får kollektivavtal på sin arbetsplats. Och det har vi uppnått nu.

− Vi har fått ett starkt stöd för att ta den här fajten, både av medlemmar och från andra förbund. Det känns jättestort att det här är klart. Det är inte ett litet motstånd som vi har brottat ner.

Unionen har jobbat med att få till ett kollektivavtal på Klarna i närmare åtta år. Parterna har suttit vid förhandlingsbordet sedan i våras men för två veckor sedan avslutade Unionen och Sveriges Ingenjörer förhandlingarna eftersom facken ansåg att man inte kom längre. Några dagar senare lade facken ett strejkvarsel. Flera andra fackförbund anslöt och varslade om sympatistrejk.

Hur ser ni på att Klarna väljer bort Unionen?

− En arbetsgivare måste få ha en uppfattning om var de har sin tillhörighet och det finns flera avtal som kan tillämpas på Klarna. Utifrån hur de driver sin verksamhet är det inte fel med bankavtalet. Vi gör inte anspråk på att finnas på det området och då blir detta en naturlig konsekvens.

Att medlemmar måste byta fackförbund förekommer då och då. Tidigare i år bytte till exempel anställda på Forex från Finansförbundet till Unionen.

− Vi har ordnade relationer med Finansförbundet och eftersom de har avtalsrätten kommer våra medlemmar att byta dit. Det är spelets regler, säger Martin Wästfelt.

Klarna: ”Vi kommer dra nytta av avtalet”

Från Klarna, som under de senaste veckorna lyft fram åtskilliga nackdelar med kollektivavtal för bolagets räkning, hörs nu helt andra tongångar.

Jag är glad att vi träffat ett avtal som kombinerar Klarnas snabbrörlighet med den svenska modellens tydlighet. Vårt fokus i förhandlingarna har varit att säkra operativ frihet, att fortsatt kunna fatta snabba beslut och fortsätta odla vår unika och framgångsrika kultur, som tusentals medarbetare uttryckt sin uppskattning för i veckan. Jag är övertygad om att vi kommer att dra nytta av det här avtalet och att Klarna kan bidra till att göra den svenska modellen starkare från insidan,” säger Sebastian Siemiatkowski, vd på Klarna, i en skriftlig kommentar.