Hoppa till huvudinnehåll
Stress

Susanna kom igen efter utbrändheten

Susanna Rennemark fick ett nytt roligt jobb och satsade allt. Resurserna i projektet var små och arbetsuppgifterna blev allt fler. Hon bet ihop men en dag tog det tvärstopp. Susanna tog sig knappt ur sängen, hade hjärtklappning, ont i hela kroppen och blev sjukskriven för utbrändhet. I dag, två år senare, mår hon bra och har ett nytt jobb.
Publicerad 13 april 2017, kl 12:52
Susanna Rennemark
"Det går att komma igen. Ta alla hjälp du kan få", säger Susanna Rennemark. Foto: Privat

När det var som värst kunde projektledaren och marknadskommunikatören, Susanna Rennemark, 55 år, bara ta en dag i taget. Och knappt ens det. Hon hade panikångest, domningar i händerna, diskbråck och var överkänslig för ljus och ljud.

– Jag hade gått rakt in i väggen och var helt slutkörd, säger hon.

Genom vårdcentralen i hemstaden Norrköping fick Susanna kontakt med en läkare, en sjukgymnast och en kurator.

– Det blev min räddning. Kort därpå fick jag även fantastisk hjälp av både TRR, Trygghetsrådet, och Arbetsförmedlingen, berättar hon.

Susanna hade flera så kallade trepartsmöten med sin rådgivare på TRR och även sin arbetsförmedlare. Det ledde till att hon efter några månader fick börja arbetsträna med så kallat aktivitetsstöd på Unionens regionkontor i Linköping. Dessutom fick hon genom TRR möjlighet att gå till en psykolog ett antal gånger.

– Det var verkligen bra. Jag lärde mig olika tekniker för att slappna av och fick också stor hjälp av att träna medicinsk yoga. Först såg jag min utbrändhet som ett tecken på svaghet men i psykologsamtalen fick jag en annan förståelse och insåg att det inte var så konstigt att jag hamnat där jag var och dessutom hade en massa kroppsliga symtom.

Arbetsträningen blev också en vändpunkt mot vägen tillbaka till arbetslivet. Till en början jobbade hon ett par timmar om dagen och ökade sedan långsamt tiden på jobbet.

– Tyvärr fanns det ingen möjlighet till förlängning och efter arbetsträningen blev jag under en period arbetslös. Visst kunde det ibland kännas lite hopplöst men jag tappade ändå aldrig modet. Dessutom blev jag peppad av min arbetsförmedlare och rådgivaren på TRR. De ska ha en stor eloge, säger Susanna.

Hon blev kallad till flera anställningsintervjuer innan hon efter ett halvår äntligen fick napp.

Susanna menar att det är viktigt att vara ärlig och att våga prata om utbrändheten i jobbsökandet. Men samtidigt var det inte något som hon tog upp i ett allra första skede.

– Att jag varit utbränd säger ju inte vem jag egentligen är och det är heller inget jag vill identifiera mig med. Däremot vill jag inte mörka det som jag gått igenom. När jag sökte arbetet berättade jag att jag varit sjuk fast inte på en gång. Det finns också en positiv aspekt av det hela eftersom svårigheterna har gett mig bättre självinsikt, förklarar Susanna Rennemark.

Sedan årsskiftet jobbar Susanna Rennemark på Länsförsäkringar genom en anställning hos bemanningsföretaget Studentwork.

– Det var som att komma hem igen. Jag trivs jättebra på jobbet. Nu mår jag bra igen även om jag hela tiden måste tänka på at ta hand om mig själv genom att se till att få återhämtning och inte stressa.

Hennes råd till andra som drabbas av psykisk ohälsa eller annan sjukdom är att så snabbt som möjlighet söka hjälp.

– Vänta inte. Det finns mycket bra stöd att få från Arbetsförmedlingen, TRR och sjukvården, säger Susanna Rennemark.

Text: Gertrud Dahlberg

Susanna Rennemark

Ålder: 55 år.

Familj: Två utflyttade söner.

Bor: Norrköping.

Jobbar som: Marknadsförare på Länsförsäkringar i Linköping. Har tidigare varit projektledare och grafisk formgivare på bl a Stadium. Arbetstränade efter sin utmattningssjukdom på Unionens regionkontor i Linköping.

Stress

9 sätt att minska stressen under arbetsdagen

Har du en stressig dag? Det här kan du göra för att må bättre. Psykologen och författaren Henrik Wiman, känd som "psykologenhenrik" på Instagram, delar med sig av sina bästa tips.
Elisabeth Brising Publicerad 10 januari 2024, kl 06:03
Kvinna gör yoga framför sin dator.
Så slappnar du av - på jobbet. Ta pauser utan mobil, prata om din stress och andas i fyrkant. Foto: Colourbox.

1. Våga prata om det

Kommunicera att du är stressad till kollegor och chef och sök stöd. Jobbet är i regel en lagsport. Det är okej ibland att bara berätta: Just nu känner jag mig stressad, så ni vet. Du kan också be om konkret hjälp. Kan ni fördela om arbetsuppgifter och se om det går att få lite mer luft? Att få mer fokus på en sak? Be om hjälp att prioritera bland dina uppgifter. 

2. Pausa utan mobilen

Känner du dig stressad i kroppen. Unna dig en liten paus, försök komma ifrån alla pling, skärmar och jobbtelefonen om du har möjlighet. Gå in i ett separat rum, ett vilorum eller ta en kort promenad utan något jobbrelaterat med dig

3. Andas in & ut i fyrkant 

Henrik Wiman. Foto: Johan Wahlgren.

Gör en effektiv andningsövning: Andas i fyrkant. Leta upp närmaste fyrkant du ser. Du kommer häpnas över hur många det finns om du börjar med den här övningen. Börja i ett hörn, vilket som helst. Sedan följer du linjen mot nästa och andas in, vid hörn två håller du andan till den tredje sidan. Där andas du ut, och på den fjärde håller du andan igen. Alltså: Andas in, håll andan några sekunder, andas ut, håll andan. Landa i en takt som känns lugnande. 

4. Ta reda på vad som stressar 

Identifiera vad du har att göra. Skriv ner allt du kommer på till en början i en brainstorm med dig själv. Det kommer dyka upp saker som inte är relaterade till arbetet. Kategorisera sedan allt i tre kategorier: 1) Det här kan jag kontrollera 2) Det här kan jag påverka 3) Det här kan jag inte kontrollera. Då blir det tydligt vad du ska lägga fokus på. Till exempel inte sådant som stressar dig i hemmet när du är på jobbet.  

5. Testa en avslappningsövning

Testa en progressiv avslappning. Du spänner och slappnar av i muskler i olika kroppsdelar. Spänn till exempel först benen allt du kan i fem sekunder och slappna sedan av i 15 sekunder. Fortsätt på samma sätt med magen, händer, axlar och ansiktsmuskler. Känn effekten. 

6. Ut på tur – mindre sur

Rör på dig! Om du kan och vill träna under arbetsdagen – gör det! En promenad ute räcker gott, den gör att du får frisk luft, dagsljus och sträcker på dig. Du kanske vill gå och ha ett samtal med en kollega, eller ringa någon. Bara en promenad kan göra jättemycket för sinnet!

7. Kom ihåg att äta och dricka

Få i dig mat regelbundet. Vid stress känner du dig kanske mindre hungrig, men utan mat kraschar du efter jobbet. Försök få i dig mat regelbundet, både lunch och fika. Ät det du vet att du själv mår bra av. 

8. Ifrågasätt dina ljugiga tankar

Hantera tankarna. Hjärnan är duktig på att ljuga för en. Känn igen hjärnans knep. När du är stressad får du lätt ett svart-vitt tänkande, som ja eller nej, bra eller dåligt, trots att verkligheten är mer komplex. Det är vanligt att man diskvalificerar sina framgångar och inte ser allt som går bra, utan ursäktar insatser som något tillfälligt eller att de berodde på någon annan. Kom ihåg: Vi behöver inte tro på alla tankar som dyker upp i vår skalle. Fråga dig om tanken är hjälpsam? Fundera på: Vilken annan tanke skulle kunna hjälpa mig? Fokusera på den.

9. Gör inte allt – välj

Om alla stress-tips känns överväldigande. Välj ett till tre tips och jobba på dem. 
 

Tips från Henrik Wiman, känd psykolog i sociala medier med instagramkontot @psykologhenrik och aktuell med boken Det ska inte vara krångligt att må bättre.