Hoppa till huvudinnehåll
Arbetstid

Svårt att koppla av under semestern

En av fyra tjänstemän upplever att de är tillgängliga för jobb under semestern och hälften av dem är det för att underlätta för sina arbetskollegor. Det visar en ny undersökning från Unionen.
Lina Björk Publicerad 23 juni 2014, kl 09:11
Andrew Lubimov AP/TT
Svårt att lämna jobbmobilen när du tar semester? Andrew Lubimov AP/TT

Smarta telefoner gör det smidigt att snabbt svara på samtal och mejl från kollegor, även om man egentligen har gått av sitt arbetspass. Fritid och arbetstid flyter ihop, vilket även visar sig i en undersökning från Unionen. Drygt en av fyra anger att de är tillgängliga för jobb under sin semester  och lika många upplever att det gör det svårt att koppla av.

Den främsta anledningen till att inte stänga av mobilen är för att man vill underlätta för sina kollegor. Vanligt är också att man vill hjälpa kunder och klienter. Fyra av tio skulle helst slippa hålla sig á jour med jobbet men två av tre har inte en policy på sin arbetsplats som reglerar när de förväntas vara tillgängliga. Det har däremot Elias Glaveby, som jobbar på Ung Företagsamhet i Stockholm.

- Vi har en lokalt förankrad policy som säger att man inte ska svara på samtal eller mejl efter arbetsdagens slut. Jag tror att man tog fram policyn med tanke på vår arbetssituation. Vi skulle teoretiskt kunna jobba var som helst och hela tiden. Så det här är ett bra sätt att markera att det inte finns en förväntan att jobba mer än sina åtta timmar.

Elias Glaveby utbildar lärare och skolledare i entreprenörskap.  Datorn och mobilen är hans främsta arbetsredskap. Enligt Unionens undersökning kollar fyra av tio jobbmejl i mobilen under semestern.  Elias försöker att låta bli.

- Man måste få andningspauser för att må bra. Jag jobbade som lärare tidigare och då kunde det rulla in mejl sent på kvällen. Det är en stressande känsla.  Även om man inte tar tag i det precis i stunden så börjar hjärnan jobba med att lösa problem. Jag upplever att det är lättare att stänga av jobbet nu, när det finns en uttalad policy.

En av fem chefer förväntar sig viss typ av tillgänglighet under semestern och många tjänstemän jobbar därför en del under ledigheten för att slippa hög arbetsbelastning efteråt.

Elias Glaveby sätter deadlines för att helgen ska vara en ledig tid och semester ska vara just semester.

- Jag sätter alltid deadlines på torsdag eftermiddag. Om något oförutsägbart händer har jag hela fredagen på mig att ta det på uppstuds och hinna få en stressfri helg.

Fakta

Undersökningen omfattar 1046 tjänstemän i privat sektor.
Ladda ner Novus diagramrapport om tillgänglighet under semestern här.

Unionen

Arbetstid

Fler företag ska testa fyradagarsvecka

Till hösten inleds en stor studie om fyradagarsvecka. Studien är den första i Sverige. Initiativtagare är Anna-Carin Alderin, nationell representant för 4 Day Week Global.
– Det finns många fördelar med fyradagarsvecka: medarbetarna mår bättre, deras stressnivåer sänks och balansen mellan jobb och fritid blir bättre, säger hon.
David Österberg Publicerad 7 mars 2024, kl 06:02
Kvinna vid dator kollar sitt armbandsur.
Framtidens arbetsliv - fyra dagar arbete, tre dagar fritid? Nu ska forskare testa fyradagarsvecka i Sverige - något man menar kan bli verklighet för alla. Foto: Colourbox.

Intresset för förkortad arbetstid växer sig allt starkare. Flera stora studier i bland annat Storbritannien, USA och Australien har visat att fördelarna med fyradagarsvecka är så stora att nästan alla deltagande företag fortsätter med kortare arbetstid.

Studierna har tillkommit på initiativ av den ideella organisationen 4 Day Week Global. Organisationens representant i Sverige heter Anna-Carin Alderin och förra året såg hon till att även vi får en studie om effekterna av kortare arbetstid.

– Företag som är intresserade av att vara med kan anmäla sig fram till slutet av våren eller början av sommaren. Därefter kommer vi att ha en dialog med företagen om vilka förberedelser de behöver göra och till hösten inleds den sex månader långa studien. Den genomförs av Lena Lid Falkman som är knuten till Handelshögskolan i Stockholm och Karlstads universitet, säger Anna-Carin Alderin.

Kortare arbetstid med full lön

Anna-Carin Alderin.
Anna-Carin Alderin.

Medarbetarna på de deltagande företagen får arbetstiden sänkt till 80 procent av ordinarie tid, men behåller 100 procent av lönen. Studien ska bland annat ta reda på hur produktivitet och välmående påverkas av förändringen.  

Anna-Carin Alderin har nästan 20 års erfarenhet av olika chefsroller på Ikea, men driver numera eget företag. Hon är optimistisk till att fördelarna med kortare arbetstid är många.

– Jag är lite försiktig med att säga att det fungerar för alla bolag i Sverige för det vet vi inte, det är ju det som forskningsstudien ska ta reda på. Men samtidigt har jag ju sett vad som har hänt med bolag i andra länder. Ur arbetsgivarperspektiv blir det lättare att rekrytera och behålla talang på ett helt annat sätt än tidigare. Man kan också se att medarbetarna mår bättre, deras stressnivåer sänks och balansen mellan jobb och fritid blir bättre. Produktiviteten bibehålls eller går upp.

En förutsättning för att lyckas med fyradagarsvecka är noggranna förberedelser.

– Det viktigaste är att man funderar på hur man ska jobba och hur man kan jobba smartare.  På företag med många tjänstemän kan man till exempel ofta spara tid genom effektivare möten. Många får också mycket gjort genom att lägga in fokustid under dagen, där man blockar tid i kalendern. Gärna kollektivt, så att alla sitter fokuserat mellan exempelvis 9 och 10, säger Anna-Carin Alderin.

Arbetstiden har inte sänkts på 50 år

Arbetstiden sänktes successivt i Sverige under 1900-talet, men har legat still på 40 timmar i veckan sedan 1973. En förklaring, tror Anna-Carin Alderin, är att det är enklast att göra som man alltid har gjort.

– Man måste väcka tanken att det går att leva och arbeta på ett annat sätt. Jag hade själv inte reflekterat över det fram tills nyligen. Samtidigt har ju många tjänstemän redan i dag flexibla arbetstider och möjlighet att jobba på distans. Och jag tror att många i praktiken jobbar mindre än åtta timmar per dag, även om det kan vara dolt i dålig möteskultur eller att man sköter privata ärenden på arbetstid.

Har vi en annan syn på arbetstid om tio år?

– Jag tror absolut att vi kommer att arbeta färre timmar, bland annat när AI tar över en del av våra arbetsuppgifter. Jag tror att vi mår bra av lägga mer tid på våra barn, på träning, på våra äldre, på att vara i naturen. När vi arbetar färre timmar får vi dessutom större möjligheter att fatta fler hållbara beslut och det är bra för den planet vi bor på.