Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Sveacomanställda fortfarande utan lön

Unionenmedlemmarna på callcentret Sveacom i Jönköping har varit utan lön sedan i januari. Eftersom bolagets ägare inte dök upp till konkursförhandlingen den 30 juli tvingas de anställda vänta ytterligare några månader på sina pengar.
Ola Rennstam Publicerad 13 augusti 2013, kl 15:24

När Sveacom AB bytte ägare under hösten 2012 förvandlades företaget från en välfungerande arbetsplats till en total mardröm för personalen. Ägarna gick under jorden bolaget slutade att betala ut lön. Sedan den sista löneutbetalningen den 25 januari har de anställda tvingats låna pengar av familj och vänner. En del har fått vända sig till socialen.

Hela våren försökte Unionen förgäves få tag på bolagets ägare för att kunna delge dem en betalningsuppmaning för de uteblivna lönerna. Eftersom ledningen inte gick att nå kunde förbundet inte heller begära bolaget i konkurs och därmed hjälpa de anställda att få ut den statliga lönegarantin.

I början av juli bedömdes Unionen ha gjort vad man kan, bland annat genom annonser i Post- och Inrikestidningar, och kunde skicka in en konkursansökan. Medlemmarna hoppades att snart ha de uteblivna lönerna i sin hand, men deras förhoppningar om en snar lösning skulle komma på skam. Sveacoms ledning dök nämligen aldrig upp till konkursförhandlingarna i Jönköpings tingsrätt den 30 juli, vilket innebar att tingsrätten inte hade möjlighet att försätta bolaget i konkurs. Nu väntar en ny utdragen delgivningsrunda för att försöka jaga rätt på personer som uppenbarligen inte vill bli nådda. Nytt förhandlingsdatum är satt till den 27 augusti.

- Jag anser det osannolikt att ägarna kommer att dyka upp. Det finns ingen vilja från deras sida att rädda det här företaget, säger Lena Isenstam, förbundsjurist på Unionen.

Om ägarna inte dyker upp i rätten kommer tingsrätten att försätta Sveacom i konkurs och därefter tillsätta en konkursförvaltare. Det är sedan upp till förvaltaren att begära ut den statliga lönegarantin för de berörda Unionenmedlemmarna. Går allt enligt planerna bör medlemmarna ha sina pengar i slutet av september, enligt Lena Isenstam. Då har det alltså gått över åtta månader sedan de fick sin senaste lön.

Unionen har uppmanat medlemmarna att avträda från sin tjänst för att i stället söka a-kasseersättning, vilket man har rätt till samma dag om arbetsgivaren inte betalar ut lön. En av medlemmarna har dock hamnat i kläm eftersom han saknar tjänstgöringsintyg och det inte finns någon på företaget som kan skriva ut ett sådant.

Mycket talar för att ägarna tömt bolaget på pengar. Under 2013 har betalningsförelägganden kommit in till Kronofogdemyndigheten från ett stort antal företag.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.