Hoppa till huvudinnehåll
Digitalisering

Sverige – näst bäst på digitalisering

Enligt en nytt index som tagits fram av EU-kommissionen hamnar Sverige på en andraplats när det kommer till digital utveckling. Strax efter Danmark som toppar listan. I Sverige har 99 procent av hushållen tillgång till fast bredband.
Linnea Andersson Publicerad 27 februari 2015, kl 10:20
JESSICA GOW / TT
I Sverige har 99 procent av hushållen tillgång till 4G/LTE-teknik. JESSICA GOW / TT

Med hjälp av EU-kommissionens index DESI (Digital Economy and Society Index) bedöms medlemsländernas utveckling mot en digital ekonomi och ett digitalt samhälle.

- Det är väldigt glädjande att Sverige placerar sig högt när det gäller ledande IT-nationer. Som regering jobbar vi hårt för att Sverige ska bli ännu bättre på att ta vara på de möjligheter som finns inom digitalisering, oavsett om det gäller i skolan, för miljön eller för näringslivet, säger IT-minister Mehmet Kaplan i ett pressmeddelande från Näringsdepartementet.

Att Sverige rankas så högt beror till stor del på att 99 procent av Sveriges hushåll har tillgång till fast bredband, att 71 procent av hushållen har tillgång till nätverk för höghastighetsbredband och att 99 procent av hushållen täcks av 4G/LTE-teknik.

De höga siffrorna är särskilt anmärkningsvärda med tanke på hur pass glesbefolkat Sverige är i jämförelse med andra europeiska länder. Sveriges sammanlagda indexresultat ligger på 0,66 av 1, jämfört med genomsnittet för EU som ligger på 0,47 av 1.

I botten finns bland andra Rumäninen och Bulgarien.

Digitalisering Topp 5

Danmark

Sverige

Nederländerna

Finland

Belgien

The Digital Economy and Society Index (DESI)

Digitalisering

Ny forskning: så AI-hotat är ditt jobb

Vilka jobb ligger i riskzonen på grund av AI – och vilka är säkrare? Här är de 9 yrken som kan påverkas mest, enligt forskare vid Örebro universitet.
Noa Söderberg Publicerad 21 mars 2024, kl 06:01
Illustration av en person som använder AI-teknologi på sin bärbara dator.
Är ditt yrke hotat av AI? En ny studie av forskare vid Örebro universitet påvisar vilka jobb som kan vara mest utsatta för den snabbt växande teknologin. Foto: Shutterstock.

Diskussionen om AI och jobben präglas av vitt skilda gissningar. Nu har forskare vid Örebro universitet skapat ett konsekvent sätt att mäta hur AI-exponerat ett yrke faktiskt är. Det görs genom att lista ett antal ”kompetenser” hos moderna AI-verktyg – bildgenerering, översättning, läsförståelse, med flera – och sedan mäta hur stor del av olika yrken som bygger på att göra liknande saker.

Slutsatsen är att skrivbordsjobb är mest påverkade. Framför allt sådana som kräver hög utbildning. Listan över de mest utsatta jobben, som presenterats av nationalekonomen Magnus Lodefalk under ett föredrag om hans nya bok ”Artificiell intelligens och jobben”, ser ut så här:

  1. Statistiker
  2. Matematiker och aktuarie
  3. Författare och skribent
  4. Mjukvaru- och systemutvecklare
  5. Spel- och digitala medier-utvecklare
  6. Civilingenjör inom kemi och kemiteknik
  7. Ekonomiassistent
  8. GIS- och kartingenjör
  9. Systemadministratör

Fler saker påverkar effekterna av AI

Lodefalk betonar i sin bok att listan inte säger något om hur mycket AI faktiskt används i de olika yrkena, eller till vilken grad samhällsmedborgare vill att det ska ske. Den förutser inte heller om AI-verktyg kommer hjälpa anställda människor eller leda till att de förlorar jobbet. I stället är det en lista över yrken där en stor AI-användning är teoretiskt möjlig.

I några av yrkena har det redan skett förändringar. Som Kollega tidigare rapporterat har spelföretaget Mindark sagt upp 40 procent av sin personalstyrka för att, enligt egen utsago, ersätta dem med AI-verktyg. Likaså har speljätten EA meddelat att de tänker använda AI-verktyg i stor skala.

Förändringar och framtidsutsikter

På botten av listan finns de yrken som är allra mest fysiska: dansare, idrottare, takmontörer, brandmän, med flera. Lodefalk skriver samtidigt att även sådana jobb kan påverkas av framtida AI-utveckling, eftersom det just nu görs stora investeringar i att koppla samman generativ AI med robotar.