Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

TCO: Inte fler jobb av att ändra i Las

Moderaterna föreslår en ny tidsbegränsad anställningsform för att få in lågutbildade unga och utrikesfödda på arbetsmarknaden. TCO håller med om att det är bra att kombinera utbildning och jobb men menar att förändringar i anställningsskyddet inte kommer leda till fler jobb.
Linnea Andersson Publicerad 13 augusti 2015, kl 14:42
FANNI OLIN DAHL / TT
Anna Kinberg Batra och Tomas Tobé presenterade i dag Moderaternas förslag på en ny anställningsform. FANNI OLIN DAHL / TT

Moderaternas idéer som presenterades på DN Debatt i dag innehåller, förutom flera tidigare förslag, förslaget om att ”förstajobbet-anställning” ska införas i Lagen om anställningsskydd (Las). Förstajobbet-anställning skulle gälla unga och nyanlända, skulle vara tidsbegränsad (upp till 18 månader), ”innehålla utbildningsinslag där arbetsgivaren och arbetstagaren kommer överens om utbildningsinnehållet” och ”vara öppen för hela arbetsmarknaden, oavsett om arbetsgivaren har kollektivavtal eller ej”.

Flera delar i M:s förslag förekommer redan i dagens yrkesintroduktionsanställningar. I dag krävs dock att en arbetsgivare har kollektivavtal för att kunna få det statliga anställningsstödet, ett krav som M vill slopa. Men TCO tror inte att det skulle leda till särskilt många fler jobb.

- Vi har redan en kollektivavtalstäckningsgrad på 90 procent så kravet på kollektivavtal är inget som egentligen är begränsande. Det skulle sannolikt inte leda till mer än några hundra jobb. I dag finns det inte ens 1 500 yrkesintroduktionsanställningar och många av dem finns på el-området där det redan fanns liknande former innan staten gick och betalade, säger Samuel Engblom, samhällspolitisk chef på TCO.

Problemet med yrkesintroduktionsanställningarna är, enligt honom, i stället att förmå företag att ställa upp som handledare och det faktum att företagare rekryterar när de har behov av att rekrytera.

- Kombinationer av anställning och utbildning är väldigt bra om man vill säkra kompetensförsörjningen i en bransch på sikt, men det är ingenting som gör att arbetsgivare anställer så många fler än de hade gjort ändå.

Kravet på kollektivavtal är dessutom en kvalitetsstämpel eftersom man på så vis kommit överens om vilka villkor som ska gälla och vilken utbildning man ska ha inom olika branscher. Utan kollektivavtal får man försöka definiera villkor och utbildning via lagstiftning, något som enligt Samuel Engblom inte går att göra bransch för bransch. Risken blir då att den nya anställningsformen missbrukas av oseriösa arbetsgivare som ser det som en möjlighet att anställa personer under mer otrygga former och ge dem den internutbildning som de ändå skulle ha fått vid en nyanställning.

Samuel Engblom menar att det är onödigt att införa en ny anställningsform i Las, eftersom det inte finns något som hindrar en arbetsgivare att redan i dag anställa en person och ge hen utbildning samtidigt.

- På det sättet är förslaget inte särskilt revolutionerande. Det är bättre att låta bli att gå in och pilla i Las.  Vi har både allmän visstidsanställning, där tanken är att vi inte ska behöva hålla på med en massa särlagstiftningar och dessutom har vi möjligheten att i kollektivavtal komma överens om andra saker.

Att Moderaterna börjat tala om det ”nya utanförskapet” som djupare och smalare, det vill säga att det rör färre grupper men att de står längre utanför, tycker Samuel Engblom är intressant. Enligt honom bör man rikta insatser mot dem som står längst från arbetsmarknaden i stället för att satsa på generella subventioner. Nedsättningen av arbetsgivaravgifterna för unga, har till exempel varit dyrt utan att vara särskilt effektivt, en generell subvention som Engblom påpekar att Moderaterna inte har backat ifrån.

- De flesta unga har en bra position på arbetsmarknaden, men bland unga lågutbildade och nyanlända kan vi se att det är problem att komma in på arbetsmarknaden. Det är bra att hitta sätt att kombinera utbildning och arbete. Framför allt handlar det om att hitta dem som inte har gått ut gymnasiet och se till att de får utbildning. Men man behöver inte gå in och pilla i anställningsskyddet för att uppnå det. 

Arbetsmarknad

Hennes jobb – skapa ditt fredagsmys

Hon är hemkunskapsläraren som blev mamma till sourcream & onion och många andra chipssmaker. Möt Inger Gustafsson, som trots 30 år som produktutvecklare inte tröttnat på snacks.
Ola Rennstam Publicerad 12 april 2024, kl 06:01
produktutvecklaren Inger Gustafsson på Estrella arbetar med att ta fram nya smaker.
I labbet tar produktutvecklaren Inger Gustafsson fram de chipssmaker som ska lanseras första kvartalet 2025. Under arbetet väger hon upp en exakt mängd kryddor och blandar i en påse med osaltade chips – och smakar sig fram.  Foto: Nicke Messo

Hur hamnade du på Estrella?

 – Jag är utbildad hemkunskapslärare och har alltid haft ett stort intresse för matlagning och smak. Det kan vara svårt att tänka sig nu, men 1987 var det ont om lärarjobb och jag sökte säkert 50 tjänster innan jag såg en annons där Estrella sökte en produktutvecklare. Jag har kvar samma tjänst, men uppgifterna har ändrat sig mycket sedan dess.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att jag får vara kreativ och innovativ. Jag känner verkligen att man litar på min kunskap. Vi är tre produktutvecklare i Göteborg och tre på vårt bolag i Norge, det är verkligen ett samarbete.

Hur får ni fram en ny smak?

– Vi börjar med att ta fram ett antal olika smakinriktningar för den produkt som ska lanseras ett år senare. Vi inspireras av allt från trender i krogvärlden till önskemål från våra kunder. I samarbete med våra leverantörer tar vi sedan fram kryddblandningar som vi testar, justerar och diskuterar oss fram till några smaker som vi är nöjda med. Det blir mycket smakande! Till slut får en panel med konsumenter tycka till.

Vilken är den största utmaningen?

– Att skapa balans. Du vill få till en bra start som gör smaken spännande, den ska vara saftig och ha en fyllighet och på slutet ge en ”lagom” eftersmak som inte dör av för snabbt. Man ska inte bli mätt på smaken efter tre chips.

Vilken smak är du mest stolt över?

– Jag var med och tog fram sourcream & onion på 80-talet som spred sig över hela Europa. Våra säljare hade hittat en variant i USA, men den var ganska smörig. Vi sökte något som kunde passa här och när jag lade till mer gräddfil gifte sig syran och löken. Det blev en omedelbar succé, vi nådde personer som aldrig brukade äta chips.

Har du gjort några mindre lyckade produkter?

– Smak är subjektivt och det är inte alltid mina favoriter som lanseras. Ibland har vi satsat på ”snackisar” som smak av varma mackor och äpplepaj. Ärligt talat tyckte jag chipsen med hamburgarsmak var ”så där”.

Äter du mycket chips på fritiden?

– Det kan bli lite mycket av det på jobbet så jag äter mer jordnötsringar och nötter hemma. Men det är en viktig del i jobbet att exempelvis testa konkurrenternas sortiment.

Hur ser du på hälsoaspekten med snacks?

– Man ska äta allt med måtta, men jag tycker att chips har oförtjänt dåligt rykte. De innehåller vitaminer, vegetabiliska fetter, fibrer och proteiner.

5 saker du inte visste om chipstilverkning

  1. Under 2023 konsumerade svenska folket 266 911 120 påsar snacks. Den genomsnittliga svensken äter cirka 5,8 kilo per år, nionde högst i Europa.
     
  2. Vid Estrellas fabrik i Angered utanför Göteborg tillverkas årligen strax under 24 000 ton snacks. Här finns också huvudkontor och produktutveckling.
     
  3. Det går åt nära fyra kilo potatis till ett kilo chips. Rå potatis innehåller en stor del vatten som ångas bort under tillverkningsprocessen.
     
  4. Estrellas grundare Folke Andersson har en arena uppkallad efter sig i Ecuador: Estadio Folke Anderson, som rymmer 14 000 människor.
     
  5. 22 minuter. Så lång tid tar det för potatisen att förvandlas till ett färdigt chips i fabriken. Knölen sorteras, tvättas och skivas innan den friteras i 175 gradig olja. Därefter åker chipsen genom en stor trumma som fördelar kryddblandningen jämnt.
Estrellas fabrik i Angered.
Efter att chipsen friterats i 175 gradig olja åker de genom en stor trumma som fördelar kryddblandningen jämnt. Foto: Nicke Messo

ESTRELLA

  • 267 anställda, från 20 olika länder. De flesta arbetar vid anläggningen i Angered utanför Göteborg.
  • Bolaget grundades 1946 av Folke Andersson. De första åren importerades bananer från Sydamerika. Produktion av chips och popcorn inleddes 1957.
  • Unionenklubben på Estrella har 77 medlemmar.